Paine rasistisen seuranimen vaihdolle kasvoi, Washington Redskins myöntyi ja arvioi nyt nimeään uudelleen - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Amerikkalainen jalkapallo

Paine rasistisen seuranimen vaihdolle kasvoi, Washington Redskins myöntyi ja arvioi nyt nimeään uudelleen

Kuljetus- ja kuriiripalveluyhtiö Fedex ei käyttänyt edes Redskins-nimeä lausunnossaan.

Niken verkkokaupasta ei löytynyt perjantaina Washington Redskinsin fanituotteita.

Julkaistu: 3.7. 8:08, Päivitetty 3.7. 20:28

Amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa pelaava Washington Redskins on päättänyt arvioida uudelleen seuranimeään.

Seura on saanut sponsoreiltaan painostusta rasistisen nimen vaihtamiseksi. ”Punanahkoihin” viittaavan nimen on mielletty loukkaavan Yhdysvaltain alkuperäisväestöä.

Redskinsin omistaja Dan Snyder kertoi perjantaina harkitsevansa joukkueen nimenvaihtoa. Snyder on aiemmin kieltäytynyt muuttamasta nimeä.

Uutistoimisto AFP kertoi aiemmin perjantaina, että Redskinsin kotistadionin nimeämisoikeuksien haltija, kuljetus- ja kuriiripalveluyhtiö Fedex vaati nimeä vaihdettavaksi.

”Olemme ilmoittaneet joukkueelle Washingtonissa pyyntömme, että he vaihtavat joukkueen nimen”, Fedexin yhden virkkeen mittaisessa lausunnossa todetaan AFP:n mukaan.

Merkille pantavaa on, että Fedex ei käyttänyt lausunnossaan Redskins-nimeä, vaan puhui vain joukkueesta Washingtonissa.

Fedex maksoi AFP:n mukaan Redskinsin kotistadionin nimeämisoikeuksista 205 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli reilut 180 miljoonaa euroa vuonna 1998. Stadion nimettiin tuon jälkeen Fedex Fieldiksi.

Fedexin toimitusjohtaja Frederick Smith kuuluu itsekin seuran vähemmistöosakkaisiin.

Myös urheiluvälinejätti Nike vaikutti painostavan Redskinsiä muuttamaan nimensä. Yhdysvaltalainen ProFootballTalk-sivusto kertoi aiemmin perjantaina, että Nike on vetänyt kaikki Redskins-tuotteensa pois verkkokaupastaan.

ProFootballTalk on Yhdysvaltalaisen NBC-televisiokanavan alaisuudessa toimiva sivusto, joka on keskittynyt NFL-uutisiin.

HS testasi Niken verkkokaupan hakua perjantaiaamuna. Verkkokauppa antoi haun jälkeen ilmoituksen, jossa kerrottiin, ettei hakusanalla ”redskins” löydy yhtään tuotetta.

On kuitenkin epävarmaa, liittyykö Redskins-tuotteiden puuttuminen Niken tekemään ratkaisuun vai siihen, että tuotteet on myyty loppuun. Haun jälkeen aukeava alasvetovalikko nimittäin tarjosi perjantaiaamuna tuotteita vain 23 seuralta.

NFL:ssä on 32 joukkuetta.

Nike toimittaa jokaisen NFL-seuran peliasut ainakin kauden 2028 loppuun saakka. Nike ja NFL sopivat maaliskuussa 2018, että uusi kahdeksanvuotinen yhteistyösopimus astuu voimaan vuonna 2020 edellisen sopimuksen umpeutuessa.

Vaikka Nike ei olekaan antanut virallista lausuntoa Redskinsiin liittyen, on urheiluvälinejätti kuitenkin Fedexin ja virvoitusjuomajätti Pepsicon tapaan tietoinen Redskins-nimeen kohdistuvasta paineesta.

Joukko sijoitusyhtiöitä ja osakkeenomistajia lähetti yhtiöille vaatimuksen lopettaa sponsoriyhteistyö Redskinsin kanssa, mikäli seura ei vaihda rasistiseksi koettua nimeään.

Redskins on kohdannut säännöllisin väliajoin vaatimuksia alkuperäiskansoja loukkaavan nimensä vaihtamisesta.

Seuran omistaja Dan Snyder ei ole aiemmin taipunut paineen alla. Hän on päinvastoin pitänyt kiinni nimestä ja kutsunut sitä kunnianosoitukseksi.

Redskins-nimen pitäminen kunnianosoituksena on jakanut voimakkaasti mielipiteitä, mutta viime aikoina seura on ilmoittanut myös aidosta kunnianosoituksesta vähemmistöjä kohtaan.

Redskins tiedotti juhannuksena jäädyttävänsä seurahistorian ensimmäisen mustan pelaajan Bobby Mitchellin pelinumeron 49. Mitchell debytoi Redskinsissä vuonna 1962. Kaikki muut NFL-seurat olivat jo aiemmin palkanneet tummaihoisen pelaajan.

Mitchell edusti Redskinsiä pelaajana kausina 1962–1968. Pelaajauransa jälkeen hän työskenteli eri rooleissa seuran johtoportaassa aina 2000-luvun alkuvuosiin saakka. Kaikkiaan Mitchell vietti seurassa 41 vuotta.

Amerikkalainen jalkapallo|Sijoitusyhtiöt vaativat jättifirmoja lopettamaan sponsoriyhteistyön NFL-joukkueen kanssa rasistisen nimen vuoksi

NFL|Washington Redskins jäädyttää tummaihoisille pelaajille tien seuraan raivanneen Bobby Mitchellin pelinumeron

Intiaani­viittauksista on kiistelty Yhdysvalloissa vuosi­kymmenet, mutta urheilu­joukkueiden nimet vilisevät yhä puna­nahkoja ja suuria päälliköitä – näin seurat perustelevat kiistan­alaisia tavara­merkkejään

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu