Ensimmäinen harjoituspäivä kulki Mercedeksen varmassa johdossa, autojen turvakaarissa vaadittiin rasismin lopettamista - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Formula1

Ensimmäinen harjoituspäivä kulki Mercedeksen varmassa johdossa, autojen turvakaarissa vaadittiin rasismin lopettamista

Harjoitusten yllättäjä oli ”Pinkillä Mercedeksellä” ajanut Sergio Perez.

Valtteri Bottas (kuvassa) oli Lewis Hamiltonin kanssa perjantain nopein harjoituksissa Itävallassa.

Julkaistu: 3.7. 20:06

Koronavirus viivästytti formulakauden avausta kolmella kuukaudella, ja edellisestä kilpailusta ehti vierähtää kuusi kuukautta. Kauden ensimmäisen kisaviikonlopun harjoitukset osoittivat, että sarjan pisin tauko ei kuitenkaan vaikuttanut viime kausien nopeimpien vauhtiin.

Mercedeksen kuskit Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas olivat vauhdikkaimpia perjantaipäivän molemmissa harjoituksissa Itävallassa.

Kun molemmat harjoitukset otetaan huomioon, hallitseva maailmanmestari Hamilton kellotti päivän parhaan ajan 1.04,304. Tallitoveri Bottas jäi hänestä 0,197 sekuntia.

Bottas nautti kyydistä Spielbergin radalla, kun F1-kausi jatkui viimein toden teolla pitkän odotuksen jälkeen.

”Olin unelmoinut tästä siitä lähtien, kun tiesimme, että kausi alkaa. Nautin jokaisesta kierroksestani, ja saimme aikaan hyvää kehitystä. Askel askeleelta, kuten odottaa sopii pitkän tauon jälkeen”, Bottas sanoi.

”On vasta perjantai, vasta harjoitukset, enkä usko, että yksikään tiimi on saanut vielä parastaan irti. Luulen, että kierrosajat paranevat huomenna radan pidon takia, mutta uskon myös, että tallit ja kuljettajatkin parantavat.”

Hamilton on tullut tunnetuksi rasisminvastaisen Black Lives Matter -liikkeen tukijana. Jo aiemmin Mercedes julkisti, että se ajattaa tulevalla kaudella formula ykkösten MM-sarjassa kahta pääväriltään mustaa autoa viestiäkseen rasismin ja syrjinnän vastustamisesta. Autojen turvakaarissa nähtiin teksti ”End Racism” eli ”lopetetaan rasismi”.

Hamiltonilla oli perjantaina mustan auton lisäksi musta asu ja musta kypärä. Tavallisesti auto on väriltään hopeinen ja kypärä ja asu ovat valkoiset.

”Väri ennen kaikkea tukee tasa-arvoa ja jatkaa tärkeän viestin vahvistamista. Nyt meillä on mikrofoni ja ihmiset alkavat kuunnella. Tämä on mahdollisuus viedä eteenpäin viestiä ja saada ihmisiä todella kantamaan vastuunsa”, Hamilton sanoi aiemmin sosiaalisessa mediassa julkaisemallaan videolla.

Harjoituspäivän suurimpana yllättäjänä voidaan pitää Racing Point -tallia ja erityisesti sen kuskia Sergio Péreziä. Meksikolainen ylsi onnistuneesti harjoituspäivän kolmanneksi ja jäi Hamiltonista 0,641 sekuntia. Saman tallin Lance Stroll oli seitsemäs.

Racing Pointin auto on saanut lempinimen ”pinkki Mercedes”, sillä se muistuttaa erehdyttävästi Mercedeksen vuoden 2019 voittoautoa. Talli on myöntänyt ottaneensa mallia.

Muut tallit eivät kuitenkaan päässeet perjantaina lähellekään Mercedeksen vauhtia. Harjoitusten kolmansille sijoille yltäneet Max Verstappen ja Pérez jäivät molemmat kärkinimi Hamiltonista yli 0,6 sekuntia.

Ferrarin Charles Leclerc ja Sebastian Vettel olivat pahassa kohmeessa ensimmäisissä harjoituksissa, ja talli jäi kärkikymmenikön ulkopuolelle. Iltapäivällä saksalaiskonkari Vettel kohensi aikansa neljänneksi parhaaksi. Vettel jäi Hamiltonista 0,657 sekuntia.

Leclerc sen sijaan jämähti toisissa harjoituksissa sijalle yhdeksän, ja eroa Hamiltoniin syntyi liki sekunti.

Alfa Romeon Kimi Räikkönen ylsi harjoituksissa sijoille 15 ja 19. Räikkönen hävisi ensimmäisissä harjoituksissa Hamiltonille puolitoista sekuntia ja toisissa lähes kaksi sekuntia.

Räikköselle kävi toisissa harjoituksissa virhe, jonka vuoksi hän ajautui ajoradan ulkopuolelle. Räikkönen pääsi kuitenkin ehjänä takaisin radalle.

”Ajaminen tuntui melko normaalilta. Kokeilimme eri asioita ja pohdimme, mitkä asiat ovat hyviä ja mitkä huonoja. Näemme tämän viikonlopun jälkeen, missä menemme.”

Lauantaina Itävallan GP-viikonlopussa ovat vuorossa kolmannet harjoitukset ja aika-ajo. Varsinainen kilpailu ajetaan sunnuntaina.

Formula 1|Formula ykköset ovat kehittyneet surman­loukuista radalla kiitäviksi tieto­kone­peleiksi: Suomen formula­tähdet Mika Häkkinen, Valtteri, Bottas, Mika Salo ja Kimi Räikkönen kertovat, mikä kuninkuus­luokan kilpa-autoissa on muuttunut

HS-analyysi|Kimi Räikkönen joutuu raapimaan usein niskaansa vihdoin alkavalla F1-kaudella, mutta kuoriutuuko Valtteri Bottaksesta kolmas kovempi versio? HS esittelee F1-kauden tallit, autot ja kuljettajat

Formula 1|Lewis Hamiltonin ja Valtteri Bottaksen F1-autot vaihtoivat väriä, taustalla tärkeä sanoma – Bottas: ”Rasismilla ja syrjinnällä ei ole sijaa meidän lajissamme”

Formula 1|Kimi Räikkönen kauden aloituksesta: ”Tuntuu vähän oudolta palata kilpailemaan näissä olosuhteissa”

Formula 1|F1-kuskit harkitsevat polvistumista ennen kauden avauskilpailun lähtöä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu