Oululainen Aatu Räty, 17, voi paikata suomalaisesta NHL-kiekosta puuttuvan aukon - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Jääkiekko

Oululainen Aatu Räty, 17, voi paikata suomalaisesta NHL-kiekosta puuttuvan aukon

Lupaava oululainen on matkalla NHL:n ykkösvaraukseksi vuoden 2021 kesälle.

Aatu Räty teki Kaapo Kakon tyylillä maalin nuorten MM-turnauksessa Slovakiaa vastaan joulukuun lopussa 2019.

Julkaistu: 6.7. 12:30

Kanada, Yhdysvallat, Ruotsi, Tšekki, Venäjä ja Sveitsi.

NHL-jääkiekkoliigan vuosittaisen uusien pelaajien varaustilaisuuden eli draftin kärkivaraus on historian saatossa tullut näistä kuudesta kiekkomaasta, mutta Suomi odottaa vielä pääsyä tuolle listalle.

Kakkosvarauksia Suomesta on tullut kautta aikain neljä: Kaapo Kakko (2019), Patrik Laine (2016), Aleksander Barkov (2013) ja Kari Lehtonen (2002).

Historian tekijää ykkösvarauksena maalaillaan nyt Oulun Kärppien suurlupauksesta Aatu Rädystä, 17, jota kanadalainen urheilukanava TSN jututti etäyhteydellä. TSN:n mukaan moni pitää Rätyä suosikkina ensi vuoden eli kesän 2021 NHL-draftin ensimmäiseksi varaukseksi.

”Olla ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus, se olisi suuri kunnia. Mutta en juuri mieti sitä. Teen töitä kehittyäkseni, ja jos pelaan Liigassa ja maajoukkueessa hyvin, tuo voisi olla mahdollista”, keskushyökkääjä Räty toteaa haastattelussa.

Räty herätti mielenkiintoa otteillaan nuorten MM-kisoissa Tšekissä vuodenvaihteessa. Hän oli silloin turnauksen nuorin pelaaja ja pysyi hyvin vanhempien kyydissä.

”Totta kai haluan pelata mahdollisimman hyvin ja antaa hyviä näyttöjä, mutta siihen on vielä tosi pitkä aika. Sinällään en sitä mieti, kun eivät scoutit [kykyjenetsijät] tule edes puhumaan”, Räty sanoi HS:lle Tšekissä reilut kuusi kuukautta sitten.

Taitava Räty teki päättyneellä kaudella debyyttinsä Liigassa, kun 12 ottelua kärppäpaidassa toivat tehot 2+2. Nuori mies kertoo, että tulevalla kaudella eivät paineet paina, draft-spekulaatioista huolimatta.

”En tunne lainkaan paineita, joten ei tässä kai tarvitse paineiden kanssa mitään erityistä keksiä.”

”Mitään draftin ennakkoversioita tai muita sellaisia juttuja ei tarvitse liikaa miettiä. Kunhan keskityt vain omaan peliisi, ja jos pelaat hyvin, ihmiset ajattelevat, että oletpas mahtava ja varaavat sinut korkealla.”

”Ainoat paineet tulevat itseltäni”, Räty sanoi. Hän täyttää 18 vuotta vasta marraskuussa.

Rädyn kiekkoveljekset Aku ja Aatu kisaavat keskenään kaikessa, ja isä jakaa palautetta, jossa ”ei hirveästi kaunistella”

Nuori Aatu Räty, 17, pyöräytti maalin, joka toi mieleen Kaapo Kakon ja Leijonien viime kevään loistokkaat ottelut

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu