Sairaanhoitaja ja seitsenottelija - Urheilu | HS.fi

Miia Sillman kilpailee miniottelussa muun muassa 100 metrin aidoissa.

Sairaanhoitaja ja seitsenottelija

Koronakevät opetti seitsenottelija Miia Sillmanille, miten tärkeä voimavara ystävät ja perhe ovat: ”Arki oli välillä todella yksinäistä”, hän sanoo.

Julkaistu: 8.7. 2:00, Päivitetty 8.7. 8:59

Kun seitsenottelija Miia Sillman vastaa puhelimeen perjantaina hieman ennen puoltapäivää, työpäivä on vasta edessä.

Sillman, 25, opiskelee Turussa kätilöksi, mutta tekee opiskelujen ja urheilun ohella sairaanhoitajan töitä vanhustenhoidossa. Perjantaina hän oli menossa iltavuoroon, ja alkukesästä Sillman on tehnyt viikossa 30 tuntia töitä. Harjoituksista perjantaina oli vuorossa lepopäivä.

Arjen täyttävät työ ja urheilu. Kun arvokisat tältä kesältä peruutettiin, työlle on enemmän aikaa. Sillman kiittelee esimiehensä ymmärrystä ja joustavuutta.

”Mitä lähemmäs mennään Kalevan kisoja, sitä enemmän pitää vähentää työntunteja. Palautumispuolikin pitää huomioida, kun treeneissä on tarkoitus saada tehoja irti. Sekin väsyttää, ja on pakko pitää vapaapäiviä”, Sillman kertoo.

Syksyllä edessä on jälleen paluu töistä opintojen pariin.

 ”Apuraha menee aika lailla vuokran maksamiseen. Sitä tulee 500 euroa kuussa ja vuokra on melkein 600 euroa kuukaudessa.”

Tampereen Pyrintöä edustava Sillman oli eräs yleisurheilukesän onnistujista viime vuonna. Napolin universiadeissa syntyivät ennätyspisteet 6 209, joilla hän on Suomen kaikkien aikojen listalla viidennellä sijalla. Edellä ovat SE-nainen Satu Ruotsalainen (6 404), Tiia Hautala (6 369), Maria Huntington (6 339) ja Tina Rättyä (6 241).

Onnistunut viime kausi auttoi löytämään kolme yhteistyökumppania. Viime kesänä niitä ei ollut ainuttakaan, ja Sillman urheili alkukesän muutamien työvuorojen jälkeen säästöillään.

Sponsorit ovat tärkeä apu urheilussa, vaikka viime kesän onnistumiset nostivat Sillmanin myös pienimmälle 6 000 euron apurahalle.

”Apuraha menee aika lailla vuokran maksamiseen. Sitä tulee 500 euroa kuussa ja vuokra on melkein 600 euroa kuukaudessa.”

 ”Oli rankkaa katsoa kisoja, ja itku tuli silmään.”

Napolin ennätysottelun jälkeen Sillman kilpaili vielä Kalevan kisoissa. 6 000 pistettä ylittyi sielläkin, mutta seurakaveri Huntington otteli ennätyspisteensä ja vei kultamitalin Lappeenrannassa.

Sillmanille olisi auennut Napolin-pisteillä paikka myös rankingin kautta MM-kisoihin Dohaan. Siellä Sillmania ei nähty. Hän päätti jo syyskuun alussa aloittaa valmistautumisen seuraavaan kauteen, koska ei halunnut lähteä alisuoriutumaan.

Sillman seisoo yhä päätöksensä takana.

”Oli rankkaa katsoa kisoja, ja itku tuli silmään. Järki sanoi silti, että olen tehnyt oikean päätöksen. Ei olisi ollut enää latausta päästä esimerkiksi ennätykseen. Fyysinen kunto oli hyvä, mutta laji vaatii myös henkistä kanttia. Sillä puolella takki oli aivan tyhjä”, Sillman sanoo.

 ”Olen tällä hetkellä tähän astisen elämäni parhaassa kunnossa.”

Miia Sillmanin loikkatestit kertovat lupaavasta kehityksestä.

Kun Doha jäi väliin ja koronavirusepidemia muutti kisakalenteria alkukesästä, Sillmanilla jää peräkkäisten otteluiden väliin yli vuosi. Lappeenrannassa kisattiin viime vuonna heti elokuun alussa, ja tänä vuonna Sillman ottelee ensimmäistä kertaa Kalevan kisoissa Turussa elokuun puolivälissä.

Turun ottelu jää todennäköisesti Sillmanilla kauden ainoaksi. Syksyllä palasten täytyy loksahtaa kohdalleen myös esimerkiksi silloin voimassa olevien matkustusrajoitteiden osalta.

”Mikä on hyöty lähteä otteluun, jos sen jälkeen elämä on neljän seinän sisällä olemista?”

Sillman sanoo testien lupaavan hyvää alkavalle kaudelle. Erityisesti loikkatestit kertovat hänen mukaansa kehityksestä, joka lupaa hyvää hyppylajeja ajatellen. Ennätysodotuksia on myös ottelun päättävällä 800 metrillä.

”On menty eteenpäin aika roimastikin. Olen tällä hetkellä tähän astisen elämäni parhaassa kunnossa”, Sillman sanoo.

 ”Urheilijan elämä ei ole aina niin hohdokasta kuin urheilun seuraajat voivat ajatella.”

Pienimuotoisemmin Sillman avaa kautensa Jyväskylässä keskiviikkona. GP-sarjaan kuuluvaan kilpailuun on rakennettu kolmiottelu, jossa ottelun kärkinimistä Huntington, Sillman, Saga Vanninen ja Hertta Heikkinen kilpailevat. Lajeina ovat 100 metrin aidat, korkeushyppy ja 200 metriä.

Sillman pitää miniottelua mukavana piristyksenä ottelijoiden arkeen, jossa kisoja on vähän.

”On kiitollinen olo, että tällainen halutaan järjestää meitä varten.”

Koronaviruksen riivaaman kevään aikana Sillman on työvuoroissaan nähnyt tiukat turvajärjestelyt. Samalla poikkeusolot ovat tuoneet perspektiiviä myös urheilijan elämään.

”Olen aikanaan muuttanut Turkuun urheilun perässä enkä tuntenut ketään. Kun aloitin koulun sain sen kautta muutamia hyviä ystäviä. Kun korona tuli ja oltiin oikeasti kotona, arki oli välillä todella yksinäistä”, Sillman sanoo.

Sillman kertoo, että osa päivistä kului siten, että valmentaja oli liki ainoa ihmiskontakti. Se havahdutti Sillmanin miettimään sitä, että osalla ihmisistä yksinäisyys voi olla jokapäiväisempää.

”Samalla sai näkökulmaa siihen, miten tärkeitä sosiaaliset tapahtumat ovat omassakin arjessa”, Sillman kertoo.

Ihmiskontaktien vähentyminen osui samaan aikaan, kun kilpailuita peruttiin ja harjoittelua piti jatkaa, vaikka päämäärää ei ollut tiedossa.

”Urheilijan elämä ei ole aina niin hohdokasta kuin urheilun seuraajat voivat ajatella. Se voi olla myös todella yksinäistä ja rutiinien suorittamista. Kaverit ja perhe ovat tärkeässä roolissa. He auttavat päästämään irti.”

Oman lajinsa parista Sillman pohtii väliinputoajan rooliin jäävien asemaa yksinäisinä hetkinä.

”Urheiluakatemian kautta annetaan mahdollisuuksia ja tukea, mutta esimerkiksi urheilijat, jotka ei kuulu vaikka Urheiluliiton tuen piiriin voivat olla yksin omien ajatusten kanssa. Ottelijat kypsyvät usein myöhemmin. On vaikeaa aikaa, kun ei ole vielä ottanut askelta kohti kansainvälistä kärkeä. Pitää luoda uskoa, että ei ole yksin asioiden kanssa.”

Jyväskylän gp-kilpailut alkavat keskiviikkona 8.7. kello 17.10. TV2:n lähetys alkaa kello 18.30.

Luetuimmat - Urheilu