Kahden MM-kullan lumilautailija Alex Pullin, 32, kuoli sukellusonnettomuudessa: syyksi epäillään matalan veden tajuttomuutta - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Kuolleet

Kahden MM-kullan lumilautailija Alex Pullin, 32, kuoli sukellusonnettomuudessa: syyksi epäillään matalan veden tajuttomuutta

Alex Pullin kantoi Australian lippua Sotšin olympialaisten avajaisissa.

Lumilautailija Alex Pullin

Julkaistu: 8.7. 8:47, Päivitetty 8.7. 17:13

Australialainen lumilautailija Alex Pullin on kuollut. Uutistoimisto Reuters kertoo, että Pullin hukkui kotimaassaan, kun hän oli sukelluskalastamassa.

Pullin voitti lumilautakrossissa urallaan kaksi MM-kultaa. Hän kantoi Australian lippua Sotšin olympialaisissa vuonna 2014.

Pullin, 32, oli vesillä Palm Beachilla Queenslandissa keskiviikkoaamuna paikallista aikaa. Snorklaaja löysi hänet keinotekoiselta riutalta. Tutkimukset tapauksen osalta jatkuvat. Ensitietojen mukaan kuolinsyyksi epäillään matalan veden tajuttomuutta.

Sukeltajaliiton verkkosivujen mukaan matalan veden tajuttomuus on sukelluskalastuksessa todennäköisesti suurin vaaratekijä.

Sukeltajille suunnattu sukellusturvallisuutta käsittelevä Alert Diver -lehti kuvaa verkkosivuillaan, että kyse on tajuttomuudesta, joka ilman laitteita sukellettaessa voi ilmaantua pintautumisen loppuosassa.

Kun keuhkot ja niissä oleva ilma laajenevat syvemmältä kohti pintaa noustessa, keuhkojen ilmassa on pinnan lähellä vähemmän happea. Se aiheuttaa tajunnan menettämisen riskin.

Suomalainen vapaasukeltaja Kristian Mäki-Jussila kertoi hapen vähyyteen nousuvaiheessa liittyvistä ongelmista HS:n haastattelussa kesäkuussa.

”Syvällä paineen kasvaessa hapen osapaine kasvaa, eli happi imeytyy huomattavasti paremmin keuhkoista verenkiertoon. Käytännössä happea on aina hyvin tarjolla syvällä”, Mäki-Jussila kertoi.

Lue lisää: HS:n kesäkuisessa artikkelissa näytetään video Kristian Mäki-Jussilan vapaasukelluksesta ja kerrotaan millaisia riskejä sukeltamiseen liittyy esimerkiksi pintaan nousemisen osalta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu