Treenien rähinä rauhoittui keväällä, mutta nyt polvi kestää ja Antti Ruuskasen heitoissa on taas hönkää - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Yleisurheilu

Treenien rähinä rauhoittui keväällä, mutta nyt polvi kestää ja Antti Ruuskasen heitoissa on taas hönkää

Kalevan kisat kiinnostavat, mutta keihäänheiton Euroopan mestari päättää kilpailukaudestaan vasta elokuussa.

Antti Ruuskanen keskittyy viimeiseen heittoon yleisurheilun MM-kisoissa Dohassa viime syksynä.

Julkaistu: 13.7. 14:27

Keihäänheiton Euroopan mestari Antti Ruuskasen paluuta kisoihin pitää jännittää elokuun alkuun. Ruuskanen harjoittelee tosissaan, mutta päättää vasta viikkoa tai kahta ennen Kalevan kisoja, lähteekö hän Turkuun kamppailemaan Suomen mestaruudesta 16. elokuuta.

”Suomen mestaruus kiinnostaa, ja Kalevan kisoissa olisi hyvä startata kausi käyntiin, mutta mitään ei ole lyöty lukkoon”, Ruuskanen kertoo STT:n puhelinhaastattelussa kotoaan Pielavedeltä.

Ruuskasen olympiadi alkoi olkaleikkauksella. Viime talvena tukijalan polvesta poistettiin rustonpalasia tähystysleikkauksessa. Talvella Ruuskasen harjoituksissa oli jo melkoinen rähinä ennen kuin koronapandemia laittoi maailman uuteen järjestykseen.

”Neljän vuoden ajan kaikki oli panostettu h-hetkeen eli Tokion olympialaisiin. Kyllähän se veti ohtaa ryppyyn, kun olympialaiset ja EM-kisat siirrettiin ensi vuoteen”, Ruuskanen palaa kevään tunnelmiin.

”Tykkään kilpailla”, mutta nykyisin minulle on tärkeintä menestys arvokisoissa eikä enää kilpailla vain kilpailemisen ilosta.

Viime vuosien vammat ovat myös opettaneet varovaiseksi, jopa aiempaa viisaammaksi.

”Kilpailuun liittyy aina tietyt riskit. Ja jos kilpailuun lähtee vähänkin löysin rantein, loukkaantumisen riski kasvaa”, Ruuskanen muistuttaa.

SM-kulta houkuttaa, mutta Ruuskanen tuntuu käyvän asiasta painia sisimmässään. Kalevan kisat ja Turku kisajärjestäjänä kannustaisivat kilpailemaan, mutta päätökseen vaikuttavat myös jatkonäkymät.

Ruuskanen odottaa tietoa Tampereen Ruotsi-ottelusta ja syyskauden kansainvälisistä kisoista.

”Täytyy harkita, kannattaako yhden kisan takia lähteä tekemään kuntohuippua. Ruotsi-ottelusta ja syksystä ei vielä tiedä”, Ruuskanen pohtii.

Kotimaan kisoja Ruuskanen on seurannut mielenkiinnolla ja iloinnut suomalaisten hyvistä tuloksista eri lajeissa. Keihäänheiton tason hän odottaa nousevan niin, ettei Suomen mestaruutta käydä noin vain pokkaamassa.

”Ei Kalevan kisoissa alle 80-metrisellä pärjää”, Ruuskanen vakuuttaa.

Toni Kuusela ja Jami Kinnunen ovat jo nostaneet profiiliaan sen verran”, ja Lassi Etelätalo on myös palaamassa kuvioihin.

Syksyllä edessä on iso päätös. Ruuskasen piti alun perin lähteä ulkomaanleirille toukokuussa. Pandemia esti leirityksen ja lykkäsi kisakautta, joten hän piti keväällä 2,5 kuukauden tauon heittoharjoituksista.

”Kesäkuussa sen sitten huomasi harjoituksissa, ettei ole kovavauhtisia heitelty”, Ruuskanen tunnustaa.

”Lämmin kesäkuu pelasti sitten paljon.”

Nyt Ruuskanen on laittanut heittoihin niin paljon hönkää, että tuntee leikatun polven kestävän normaalisti.

”Polvelle on rätkitty iskua, ja suorana se näkyy pysyvän”, Ruuskanen määrittää tukijalan tilan.

Enemmän Ruuskasen mieltä painaa huoli jatkosta. Hänen olympiaunelmansa murenisivat lopullisesti, jos kisoja ei voida järjestää edes ensi vuonna.

”Korona jyllää vaan sitkeästi”, Ruuskanen tuskailee.

”Jatkosta ei vielä tiedä. Joskus loka-marraskuussa teemme päätöksen ensi vuodesta.”

Ruuskasella, 36, ei enää ole vaihtoehtoa, että hän odottaisi vuoden 2024 kisoja.

”Olisi eri homma”, jos oli 26-vuotias. Silloin sitä vain jatkaisi eteenpäin.

Yleisurheilu|MM- ja EM-kisat kolmen viikon välein? – koronavirus tiivistää kesän 2022 yleisurheilukalenteria

Yleisurheilu|Kv. yleisurheiluliitolta kova päätös – tämän kauden tulokset eivät kelpaa olympianäytöiksi: ”Liitto ei halunnut, että urheilijat matkustavat”

Antti Ruuskasen keihäskoulu veti innokkaita lapsia Helsingissä: ”Urheilu lähtee perheestä, mutta myös seura on tärkeä”

Viipurin Urheilijat aikoo nousta Suomen yleisurheilun kärkeen: siksi seura hankki Pielavedeltä keihästähti Antti Ruuskasen

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu