Mika Salo näkee Valtteri Bottakselle vain yhden vaihtoehdon: ”Hän ajaa niin hyvin, että parempaa ei löydy tilalle” - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Formula 1

Mika Salo näkee Valtteri Bottakselle vain yhden vaihtoehdon: ”Hän ajaa niin hyvin, että parempaa ei löydy tilalle”

Entisen F1-kuskin Mika Salon mukaan kuluva kausi ratkaisee paljon Valtteri Bottaksen tulevaisuudesta. Hänen mielestään Mercedeksen ykköskuskin paikkakin on suomalaisen ulottuvilla.

Entinen formulakuljettaja Mika Salo työskentelee F1-kisojen tuomaristossa. Seuraava työkeikka koittaa Italian Mugellossa syyskuussa.

Julkaistu: 14.7. 12:17, Päivitetty 14.7. 16:18

Autourheilusivusto Motorsport kertoi maanantaina lähteisiinsä vedoten, että Mercedes ja Valtteri Bottas ovat sopineet ensi vuoden kattavasta jatkosopimuksesta. Sivuston mukaan osapuolet ovat yhtä mieltä sopimuksen sisällöstä, vaikka nimiä ei ole vielä papereissa.

Talli ei ole vielä vahvistanut sopimusta, mutta huhuja lujitti myös Mercedeksen toimitusjohtajan Ola Källeniuksen lausunto Itävallassa.

”Me jatkamme poikiemme kanssa”, hän kommentoi Saksan Sky Sportsille Motorsportin mukaan.

Entinen F1-kuljettaja, autourheilun asiantuntija Mika Salo arvioi HS:lle, että Mercedeksellä ei ole muuta mahdollisuutta kuin jatkaa Bottaksen sopimusta.

”Hän ajaa niin hyvin, että parempaa ei löydy tilalle”, hän sanoo.

”Ei ole muita kuskeja, jotka pystyvät Hamiltonin voittamaan.”

Bottas on tottunut saamaan vuoden mittaisia jatkosopimuksia. Motorsport uutisoi nytkin vain ensi kauden kattavasta sopimuksesta. Salo toivoo, että Bottas saisi jo pidemmän pestin.

”Ei ole ollut varmaan helppoa Valtterille. Hän on joutunut aina taistelemaan sopimuksesta.”

Salon mukaan sopimus takaisi sen, että Bottas ehtisi aloittaa autonsa kehittämisen jo nyt myös ensi kautta ajatellen.

”On aika hankalaa kehittää autoa vain vuosi kerrallaan.”

Valtteri Bottas juhli viime viikonloppuna Steiermarkin osakilpailun toista sijaa Itävallassa.

Bottas voitti kauden ensimmäisen kilpailun Itävallassa ja johtaa nyt MM-sarjaa.

Viime viikonlopuna samalla Spielbergin radalla ajetussa kauden toisessa osakilpailussa Bottas tuli toiseksi, kun tallikaveri Lewis Hamilton vei voiton.

Hamiltonillakaan ei ole vielä seuraavaa sopimusta taskussa, mutta hänen jatkoaan Mercedeksellä pidetään varmana.

Kuusinkertainen maailmanmestari Hamilton on ollut pitkään tallin ykköskuski. Mika Salo uskoo, että Bottaksella on realistiset mahdollisuudet nousta Hamiltonin tilalle nopeastikin.

”Ei se tarvitse kuin maailmanmestaruuden. Ei sen kummempaa tarvitse ollakseen tallin ykköskuski”, hän sanoo.

”Jos tasaisesti pystyy lyömään toisen koko ajan, kyllä se aika nopeasti kääntyy toisin päin.”

Salon mukaan Hamilton on kuitenkin myös ”mestari henkisessä vahvuudessa”, mikä tekee hänestä kovan palan purtavaksi. Bottaksen mahdollisuudet mestaruuteen ovat Salon mielestä todella hyvät, mutta kauden täytyy onnistua täydellisesti.

Tämä kausi ratkaisee paljon Bottaksen tulevaisuudesta, sanoo Salo.

”Nyt se mestaruus täytyy ottaa, ja Valtteri itsekin tietää sen.”

Lue lisää: Kommentti: Vaikka Bottas johtaa MM-sarjaa, Hamilton näytti olevansa edelleen vahvin mestarisuosikki

Toinen sopimusta haikaileva kuski on Sebastian Vettel, jonka tilanne näyttää jo epätoivoiselta. Vettel ei jatka Ferrarilla, joka ei uusinut hänen tähän kauteen päättyvää sopimustaan. Oven ovat medialausunnoillaan lyöneet kiinni myös Renault, Red Bull ja Racing Point.

”Vaikea sanoa, mitä hän itse haluaisi. Ei kauhean hyvältä näytä. Ajaminen ei oikein suju, ja tulokset ovat olleet todella huonoja jo pari vuotta”, Salo sanoo.

Salo kuvailee, että Vettel on siirtynyt ”mestarista heittopussiksi hyvin nopeasti”. Toisaalta Salo uskoo, että Vettelin tasoiselle kuskille löytyy jokin talli, jos hän itse haluaa jatkaa.

Formulakauden alussa ovat puhuttaneet koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi luodut säännöt, joiden noudattamisessa osalla kuskeja on ollut vaikeuksia. Ferrarin kuskit ovat saaneet sääntöjen rikkomisesta huomautuksia.

Myös Valtteri Bottasta ennätettiin epäillä sääntöjen rikkomisesta Monacon-reissullaan, mutta kansainvälinen autourheiluliitto FIA päätti, että Bottas ei syyllistynyt rikkeeseen.

Salo toteaa, että annettuja sääntöjä on noudatettava, mutta hän ymmärtää myös kuljettajia. Tilanne on kaikille uusi, ja vahinkoja voi käydä.

”Pakkohan se maski on ottaa pois, kun ottaa huikan samppanjaa.”

Salon mukaan tynkäkausi on henkisesti ja fyysisesti raskas sekä kuljettajille että koko henkilökunnalle.

Toistaiseksi matkustaminen ei ole ehtinyt rasittaa kuskeja, mutta kauden edetessä siihen on mahdollisuus. Kisojen tulostasoon Salo ei kuitenkaan usko tiiviillä tahdilla olevan vaikutusta.

Tähän mennessä ilmoitetut tulevat F1-osakilpailut:

Budapest, Unkari 19.7.

Silverstone, Britannia 2.8. ja 9.8.

Barcelona, Espanja 16.8.

Spa-Francorchamps, Belgia 30.8.

Monza, Italia 6.9.

Mugello, Italia 13.9.

Sotši, Venäjä 27.9.

Kokonaan peruttuja osakilpailuja ovat Australia, Hollanti, Monaco, Ranska, Azerbaidžan, Singapore ja Japani.

Kommentti|Vaikka Bottas johtaa MM-sarjaa, Hamilton näytti olevansa edelleen vahvin mestarisuosikki

Formula 1|Motorsport: Bottas ja Mercedes ovat jo sopineet jatkosta

Formula 1|Lewis Hamilton sai kaiken ja enemmän irti sunnuntain kisassa, Max Verstappen ei varsinaisesti riemuitse: ”Töitä on tehtävä paljon”

HS-analyysi|Kimi Räikkönen joutuu raapimaan usein niskaansa vihdoin alkavalla F1-kaudella, mutta kuoriutuuko Valtteri Bottaksesta kolmas kovempi versio? HS esittelee F1-kauden tallit, autot ja kuljettajat

Formula 1|Vettelin sopimusahdinko syvenee ja vaihtoehdot vähenevät: Nyt maailmanmestarin torjuvat sekä Red Bull että Racing Point

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu