Huuhkajat haluaa Olympiastadionille nopeasti, mutta syksyn kotipelien yllä on kysymysmerkkejä - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Jalkapallo

Huuhkajat haluaa Olympiastadionille nopeasti, mutta syksyn kotipelien yllä on kysymysmerkkejä

Palloliitto odottaa Uefan linjausta siitä, saako Kansojen liigan otteluihin ottaa yleisöä.

Helsinkin Olympiastadionin remontti on loppusuoralla.

Julkaistu: 16.7. 16:48

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue ei tiedä täysin varmasti, aloittaako se syksyn Kansojen liigan urakkansa Olympiastadionilla. Lisäksi epäselvää on, pääseekö Kansojen liigan otteluihin yleisöä.

”Tarkoitus on, että syksyn pelit ovat Olympiastadionilla. Tahtotilamme on, että ne ovat siellä, mutta eri juttu on, onko yleisöä paikalla”, sanoo Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti.

Ilta-Sanomat kertoi pari viikkoa sitten, ettei Olympiastadionin remontti ole vielä täysin valmis. Stadion on nyt määrä luovuttaa Helsingin kaupungille 31. heinäkuuta, vaikka luovutuspäivän piti olla kesäkuun lopussa. Sähkötyöt ovat siirtäneet luovutuspäivää.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti.

Stadionin yli 300 miljoonaan euroon nouseva perusparannus- ja uudistusremontti alkoi vuonna 2016. Hankkeen piti alun perin olla valmis 2019.

Jalkapallomaajoukkue Huuhkajat kohtaa Kansojen liigan kotiavauksessaan Walesin 3. syyskuuta. Bulgariaa Suomi isännöi 11. lokakuuta ja Irlantia kolme päivää myöhemmin.

”Meille olisi tärkeää, että Olympiastadionilla olisi pelejä. Myös tulevia MM-karsintoja ajatellen olisi hyvä, että saisimme Olympiastadionille jo nyt kotiluolatunnelmaa ja yleisöä. Ykköstoiveemme on ilman muuta pelata syksyllä Olympiastadionilla”, Lahti painottaa.

Lue lisää: HS:n videografiikka esittelee maanalaisen Olympiastadionin

Uusitun Olympiastadionin virtuaalisten avajaisten on määrä olla 22. elokuuta. Avajaisista tulee suora televisiolähetys.

Elo–syyskuussa on tarkoitus olla maksuttomia vierailijapäiviä, ja Huuhkajien Wales-peli olisi ensimmäinen iso urheilutapahtuma.

Hallituksen asettamat kokoontumisrajoitukset poistuvat lokakuussa, jos koronavirustilanne etenee suotuisasti. Syyskuussa Huuhkajien peliin voidaan ottaa yleisöä, kunhan esimerkiksi turvaetäisyydet ovat kunnossa.

Asia ei kuitenkaan ole yksinkertainen, sillä kyseessä on Euroopan jalkapalloliiton Uefan alainen tapahtuma.

”Käsittääkseni Uefa päättää, mitä Kansojen liigan syyskuun pelien yleisöjen suhteen tehdään”, Lahti sanoo.

Palloliitto on lähestynyt asiassa Uefaa, mutta kattojärjestön päätökset lienevät tulossa vasta heinäkuun lopussa tai elokuun alussa.

”Tietysti toivomme, että peleihin saisi ottaa yleisöä kotimaisten viranomaismääräysten mukaisesti. Lähetimme Uefalle kirjeen, jossa toivoimme, että kansalliset koronatilanteet otettaisiin huomioon.”

Seuraavan pelin lipunmyynti seisoo, koska vielä ei ole varmuutta pelipaikasta eikä yleisön pääsystä otteluun. Myynti alkaa aikaisintaan elokuun alkupuolella.

Jos Olympiastadionilla ei syystä tai toisesta pelata, todennäköisin korvaava pelipaikka on Ratinan stadion Tampereella tai Turun jalkapallostadion.

Stadion on määrä luovuttaa heinäkuun lopussa

Olympiastadionin remontti on edennyt siihen pisteeseen, että urheilupyhättö on määrä luovuttaa Helsingin kaupungille 31. heinäkuuta.

”Heinäkuussa tehdään töitä kaikilla sektoreilla ja etenkin sähköpuolella. Tavoitteena ja tahtona on, että vastaanotto saadaan suoritettua heinäkuun lopussa”, sanoo projektinjohtaja Aulis Toivonen.

Lue lisää: HS vieraili uusitulla stadionilla viime syksynä

Luovutuspäivän piti olla alun perin kesäkuun lopussa, mutta se siirtyi kuukaudella.

”Kesäkuun viimeisestä päivästä tähän hetkeen olemme pääsääntöisesti keskittyneet etsimään sähköpiireistä puutteita. Viat eivät ole ennakoitavissa. Heinäkuu on toimintojen testaamista ja kokeilua. Palo- ja pelastusturvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ei ole päästy luotettavasti testaamaan”, Toivonen kertoo.

Remontoitu Olympiastadion on määrä vihkiä käyttöön 22. elokuuta.

”Itse rakennus on päällisin puolin valmiin näköinen, mutta jäljellä on esimerkiksi siistimistä ja työmaa-alueen tavaroiden purkua.”

Koronavirusaika on tuonut remonttiin omat haasteensa. Osa töistä on hoidettu etänä, ja esimerkiksi työmaan sosiaalitiloja on väljennetty. Lisäksi koronavirus vaikutti etenkin sähköpuolen tavarantoimituksiin ulkomailta.

”Viiveet käynnistyivät jo silloin, kun korona alkoi vaikuttaa Kiinassa ja Taiwanissa”, Toivonen tiivistää.

Mondo-ratapäällysteen asentajat eivät puolestaan päässeet Italiasta suunnitellusti paikalle koronatilanteen takia, mikä aiheutti oman viivästyksensä.

Vastoinkäymiset alkavat kuitenkin olla takana. Stadionin remontti alkoi vuonna 2016, ja loppulaskun on kerrottu kohoavan yli 300 miljoonaan euroon.

”Sillä luvulla mennään, kunnes asiat täsmentyvät ja loppuselvitykset on pidetty urakoitsijoiden kanssa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu