Olympiaurheilijat vaativat sääntömuutoksia olympiakomitealta – ”Pitäisi tehdä ero poliittisen mielenosoituksen ja ihmisoikeuksien puolustamisen välillä” - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Mielenilmaukset

Olympiaurheilijat vaativat sääntömuutoksia olympiakomitealta – ”Pitäisi tehdä ero poliittisen mielenosoituksen ja ihmisoikeuksien puolustamisen välillä”

Olympiaurheilijat haluavat kumota Kansainvälisen olympiakomitean säännön, jonka mukaan poliittiset, uskonnolliset ja rasisminvastaiset kannanotot ovat olympialaisissa kielletty.

F1-kuljettaja Lewis Hamilton on kampanjoinut näyttävästi tasa-arvon puolesta.

Julkaistu: 19.7. 10:57

Yhä useammat olympiaurheilijat haluavat kumota Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n säännön, jonka mukaan poliittiset, uskonnolliset ja rasisminvastaiset kannanotot ovat olympialaisissa kielletty.

Muutos voi tulla voimaan jo ennen ensi vuoden Tokion olympialaisia.

”Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että pitäisi ehkä tehdä ero poliittisen mielenosoituksen ja ihmisoikeuksien puolustamisen välillä. Minulle Black Lives Matter -liike ei ole politiikkaa, vaan kyse on ihmisoikeuksista. Sama asia on sateenkaarilipun kanssa”, KOK:n ruotsalaisjäsen Stefan Holm sanoo.

”On kuitenkin typerää kiirehtiä tekemään päätöstä säännön muuttamisesta, koska siihen liittyy niin paljon tunteita.”

Shelly-Ann Fraser-Pryce voitti pikajuoksun MM-kultaa Berliinissä vuonna 2009.

Monet urheilijatähdet ovat vaatineet, että rauhanomaiset mielenosoitukset olisi sallittava olympialaisissa.

”Se kuuluu ihmisoikeuksiimme. Meillä pitäisi olla oikeus rauhanomaiseen protestiin. Näemme F1-kuljettaja Lewis Hamiltonin polvistuvan televisiossa joka viikko, ja sillä on lumipalloefekti. Urheilijat toisensa perään ottavat kantaa. Ja muutkin urheilujärjestöt puolustavat asiaa”, yhdysvaltalainen kolmiloikan kaksinkertainen olympiavoittaja Christian Taylor sanoi The Timesille.

Taylor toimii uuden yleisurheiluorganisaation The Athletics Associationin johdossa. Sen tarkoituksena on taistella urheilijoiden oikeuksien puolesta.

Taylorin lisäksi aktiivisia toimijoita järjestössä ovat kuusi olympiakultaa voittanut yhdysvaltalainen pikajuoksija Allyson Felix sekä kahteen olympiakultaan yltänyt jamaikalainen pikajuoksija Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Olympiahistorian kenties kuuluisin protesti nähtiin Mexico Cityn olympialaisissa vuonna 1968, kun Tommie Smith ja John Carlos nostivat nyrkkinsä ilmaan Yhdysvaltain harjoittamaa rotusortoa vastaan 200 metrin palkintojenjaossa.

”Urheilijoita ei enää vaienneta”, Carlos ja monet muut Yhdysvaltain olympiaurheilijat kirjoittivat vetoomuksessaan KOK:lle aiemmin kesällä.

Kolmiloikkaaja Christian Taylor MM-finaalissa Lontoossa vuonna 2017.

Formula 1|Lewis Hamilton arvosteli rasismikohussa vahvasti Ferraria toimettomuudesta: ”En ole kuullut Ferrarin sanovan sanaakaan”

Rasismi|Krikettitähti pitää polvistumista vain kosmeettisena keinona rasismin kitkemiseksi ja kaipaa sekä uutta lainsäädäntöä että raikkaampia ajatuksia: ”Miksi ajattelemme parrakkaan henkilön olevan terroristi?”

Mielenilmaukset|Urheilijaneuvosto vaatii KOK:ta sallimaan poliittiset mielenilmaukset: ”Urheilijoita ei voi enää vaientaa”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu