Tyhjä rata välissä ennen ruotsalaisia, karanteenit ja visiirit – Ruotsi-ottelun järjestäminen nykyisillä suosituksilla olisi erittäin hankalaa, mutta toivoa elätellään yhä - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Yleisurheilu

Tyhjä rata välissä ennen ruotsalaisia, karanteenit ja visiirit – Ruotsi-ottelun järjestäminen nykyisillä suosituksilla olisi erittäin hankalaa, mutta toivoa elätellään yhä

Selvitystyö yleisurheilun Ruotsi-ottelun järjestämiseksi jatkuu. Nuorten maaottelua ei järjestetä.

Tämän hetken ohjeilla Ruotsi-ottelussa ei voitaisi kilpailla niin, että Samuli Samuelsson juoksisi kahden ruotsalaisen välissä. Kuva Ruotsi-ottelusta vuodelta 2016.

Julkaistu: 24.7. 18:55

Suomen Urheiluliiton (SUL) hallitus päätti vielä selvitellä, olisiko Ruotsi-ottelu mahdollista järjestää Tampereella 5.–6. syyskuuta. Lopullinen päätös tehdään ylimääräisessä kokouksessa 7. elokuuta.

Liiton puheenjohtaja Sami Itani ehdotti perjantaina pidetyssä kokouksessa maaottelun perumista, mutta hallituksen enemmistö halusi vielä tutkia mahdollisuuksia. Lopulta asiasta äänestettiin.

Itanin ehdotus hylättiin äänin 4–6. Hän oli tulokseen pettynyt, vaikka ymmärtää, ettei päätöstä haluttu vielä lukita.

”Oli hyvin värikäs kokous, jossa oli tunnettakin pelissä. On hienoa, että Ruotsi-ottelu herättää vahvaa keskustelua”, Itani kertoo.

Itanin mielestä tapahtumaa ei tulisi tänä vuonna järjestää, vaikka se poikkeusluvin ja erityisjärjestelyin olisikin mahdollista. Hän on ollut samaa mieltä jo kesäkuusta lähtien.

Lopullinen päätös tehdään kahden viikon kuluttua. Itani epäilee, ettei maailma ehdi muuttua niin paljon kahden viikon aikana, että viranomaisohjeisiin tulisi suuria muutoksia.

”Mielipiteeni on yksi muiden joukossa. Hallituksessa on paljon osaamista ja kokemusta ja jos enemmistö päättää järjestää kisat, kunnioitan sitä.”

Ongelmia aiheuttaa etenkin 14 päivän karanteeniaika. Ruotsalaiset urheilijat ja toimitsijat pitäisi eristää matkalla lentokentältä stadionille, ja heillä tulisi olla omat puku- ja verryttelytilat.

”Ruotsin liitto ei ymmärrettävästi taivu 14 vuorokauden karanteeniin urheilijoille. Itse en ole halukas siitä tinkimään, mutta jos viranomaiset ja Urheiluliiton hallituksen enemmistö ovat, niin silloin maaottelun toteutuminen näyttää jo mahdolliselta.”

Tapahtuman toteutuessa Ruotsista tulisi kilpailijoita ja toimitsijoita noin 70 henkeä per päivä. Jos urheilija vaikka kilpailee kahtena päivänä, niin hänen tulisi viettää väliaika karanteenissa tai lentää välissä erikseen tehtyä ilmasiltaa pitkin Ruotsiin.

Suomalaiset ja ruotsalaiset urheilijat eivät myöskään voisi juosta vierekkäin, vaan suomalaiset juoksisivat rinnakkain ja välissä olisi tyhjä rata ennen ruotsalaisia. Mitään kosketuksia, esimerkiksi onnitteluläpyjä, ei sallittaisi ja toimitsijoilla tulisi olla visiirit.

Viranomaisten ohjeistukset vaikuttavat Itanin mielestä tapahtuman mielekkyyteen niin katsojille kuin urheilijoille. Myös taloudellinen yhtälö on hankala.

”Jos kilpailu järjestetään, niin aina on riski, että viranomaisohjeistukset muuttuvat kolme päivää ennen kisoja tai jommassakummassa joukkueessa tuleekin koronavirustartunta ja jäämme tyhjän päälle.”

Ruotsin yleisurheiluliiton kanssa on jo aiemmin sovittu, että nuorten maaotteluita ei tänä vuonna tulla järjestämään.

Jos ruotsalaisia ei saada Tampereelle syyskuussa, tapahtumassa kilpaillaan kotimaisin voimin. Vastakkainasettelua haetaan ehkä itä–länsi tai kaupunki–maaseutu-tyyppisesti.

”Meillä on vaihtoehtoinen mielenkiintoinen tapahtuma jo suunniteltuna”, Itani toteaa.

Ruotsi-ottelu|DN: Ruotsin yleisurheiluliitto vaatii maansa hallitusta vetoamaan suomalaisiin poliitikkoihin perinteikkään maaottelun turvaamiseksi

Koronavirus|Yleisurheilun Ruotsi-ottelu voi jäädä järjestämättä ensimmäistä kertaa sitten sotavuosien: ”Sävelet ovat kaikkea muuta kuin selvät”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu