Koripallolahjakkuus Elias Valtonen sai erikoisella tavalla haltuunsa harvinaisen ennätyksen Korisliigassa - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Koripallo

Koripallolahjakkuus Elias Valtonen sai erikoisella tavalla haltuunsa harvinaisen ennätyksen Korisliigassa

Laitahyökkääjä yrittää tunkeutua Susijengiin ja rakentaa uraa ammattilaisena.

Elias Valtonen yrittää ohittaa Teemu Suokkaan maajoukkueen leirillä Kisakalliossa.

Julkaistu: 29.7. 2:00, Päivitetty 29.7. 6:44

Ikääntyvä Suomen koripallomaajoukkue alkaa saada nuorekkaita piirteitä. Viroa vastaan kentälle juoksee muutaman maaottelun pelaajia tai täysin ensikertalaisia.

Laitapelaaja Elias Valtonen, 21, voi kertoa neljän pelatun A-maaottelun kokemuksella täysin ensikertalaisille, millaista on kuulua Susijengiin.

Euran Veivistä lähtenyt Valtonen kulki koripalloakatemia HBA Märskyn kautta Arizona Staten yliopistoon. Kahden vuoden jälkeen tuli paluu Suomeen, kunnes matka jatkuu tulevalla kaudella Saksan Tübingeniin.

Yliopistokoripallo vaihtuu pelaamiseksi ilman tenttipakkoa ja koulukirjoja.

”Jos lähtee kotoa pois ja saa jonkinlaista korvausta, kai sitä voi kutsua jonkinlaiseksi ammattilaisuraksi”, Valtonen sanoo siirrostaan Saksan kakkostasolle.

Päättötodistusta Valtonen ei ehtinyt Arizona Statesta saada, kun hän teki ratkaisunsa.

”Kun lähdin sieltä pois, ajattelin sen näin päin, että voin aloittaa kaksi vuotta aikaisemmin ammattilaisurani.”

Arizona Staten koripallokuviot istuivat heikosti Valtoselle. Kaksimetrinen laitahyökkääjä jäi joukkueen tuolileikissä ilman jakkaraa.

”Pelasimme takamiestyylillä. Pelattiin kolmella takurilla eikä esimerkiksi isolla laitahyökkääjällä tai isolla takamiehellä. Ei siinä ollut paikkaa minulle.”

Valtonen mietti, että koripallouraa olisi parikymppisenä turha kuluttaa vaihtopenkillä.

Koripallossa parin vuoden yliopistonäytöillä on vaikea päästä pelaamaan suuriin eurooppalaisiin ammattilaissarjoihin. Saksan kakkostaso toimii ponnahduslautana, ja vieläpä tutussa valmennuksessa.

Suomalais-ruotsalainen Daniel Jansson, 41, valmentaa Tigersia. Jansson on luonut uransa Saksassa, mutta tuntee suomalaispelaajat.

”Hyvät näkymät”, Valtonen sanoo uudesta seurastaan. ”Jansson on ollut minulla 16- ja 18-vuotiaiden maajoukkueissa apuvalmentajana. Tunnen hänet neljän viiden vuoden takaa.”

Jansson kuului Ulmin valmennustiimiin päättyneellä koronaviruskaudella, mutta kantaa nyt päävastuuta Tübingen Tigersissa.

”Se on selvä tavoite, että pääsisin eteenpäin. Siitä lähdetään rakentamaan.”

Susijengiin Valtonen tulee kunnianhimoisin tavoittein.

”Koko kesän on ollut sellainen olo, että lyödään oikeasti läpi tähän jengiin.”

Euralaisella Valtosella on yksi ennätys, jota voi olla hankala rikkoa. Hän teki Uudenkaupungin Urheilijoissa ensimmäiset Korisliiga-pisteensä vain 14-vuotiaana.

”Pääsin kentälle, kun oltiin niin paljon häviöllä Kauhajokea vastaan. Helmisen Petri, meidän silloinen valmentaja, piirsi minulle kuvion. Hyvä palkinto ja pari pistettä, mutta en koe, että se oli mikään ihan älytön saavutus.”

Elias Valtonen puolustamassa maajoukkueen harjoituksissa.

Koripallo|Remu Raitanen hankki yliopistosta huippupaperit ja nautti San Franciscon ilmapiiristä: ”Jos joku kirmasi alasti kadulla, kukaan ei hämmästynyt”

Kolumni|Onko HBA-Märskyn rooli tuottaa pelaajia maajoukkueeseen, tulevia NBA-tähtiä tai kenties tarjota uusia elämyksiä koripallon kautta?

Koripallo|Dettmann nimesi nuorekkaan Susijengin Viro-otteluihin

Koripallo|Susijengin nuorisotähti Mikael Jantunen sopeutui USA:n yliopisto-opiskeluun ja otti rock’n’rollin historiakurssin

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu