Hotellikuolema on NHL-kiekkoilijoiden pahin vihollinen, sillä nyt ei ohjelmassa ole edes puvun viikkaamista - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Kolumni

Hotellikuolema on NHL-kiekkoilijoiden pahin vihollinen, sillä nyt ei ohjelmassa ole edes puvun viikkaamista

Yli kahden kuukauden asuminen suljetussa ympäristössä ja samaan aikaan huippukiekkoa pelaten vaatii NHL-pelaajilta aivan poikkeuksellista jaksamista, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Heikki Miettinen.

Julkaistu: 31.7. 2:00, Päivitetty 31.7. 7:13

Jääkiekon Stanley Cup -mestarit vuosimallia 2020 muistavat pokaalijuhlansa ikuisesti. Tyhjä halli, kannustajina vain joukkuetoverit ja kannu kiertää jäällä kameroita ja televisionkatsojia varten.

Hurraavat fanit nostelevat omia maljojaan mahdollisesti tuhansien kilometrien päässä, ellei juuri Edmonton tai Toronto satu voittamaan NHL:n mestaruutta. Silloin juhlat voisivat olla nurkan takana, mutta eivät hallissa sisällä.

NHL halusi peluuttaa kauden loppuun. Pelaajatkin vastasivat kyllä, vaikka osa vähän empien.

Taloudelliset syyt painavat kuviossa paljon, ja tietenkin pelaajien palkat ja omistajien tulot. Jokainen joutuu tinkimään saatavistaan, kun yleisötulot, oheismyynnit, fanitavarakauppa ja monet muut pienemmät purot kuivuivat.

Pelaajat ovat talkoissa mukana. Heistä osa on jättänyt viimeisen palkkansa nostamatta.

Tällä erikoisella ratkaisulla pelastetaan kuitenkin tulevat kaudet. Jos tämän kauden loput tulot olisivat jääneet saamatta, olisi ensi kauden palkkakattoa jouduttu viilaamaan alaspäin. Nyt se pysyy ennallaan 81,5 miljoonassa dollarissa.

Malli, jonka NHL rakensi – ja samantyyppistä käyttää koripalloliiga NBA –  todennäköisesti pelastaa tämän kauden. Pelaajat testattiin ennen kuplaan tuloa, ja testaus jatkuu säännöllisenä. Maskipakko ja käsidesit näkyvät hotelleissa ja halleilla.

Jos koronavirus ei ole päässyt livahtamaan kuplaan sisälle, välttämättä se ei pääsekään.

Yhdysvalloissa riehuu niin paha koronavirustilanne, että NHL:n oli pakko valita ottelukaupunkinsa Kanadasta. Sinänsä sillä ei ole väliä, mistä tyhjästä hallista televisiokuva tulee.

Ei silläkään ole väliä, mitä kaupunki tarjoaa pelaajilleen, kun aidatun alueen ulkopuolelle ei saa mennä.

Riitti, että löytyi kaksi sopivaa viiden tähden majapaikkaa. Nehän järjestyivät, kun hotellit ovat muutenkin lähes tyhjiä.

Edmontonin hotelli on kiinni Rogers Place -areenassa, Torontonkin luksusmajoitus kivenheiton päässä Maple Leafsin kotihallista Scotiabank Arenasta.

Joukkueet majoittuivat kupliinsa viime sunnuntaina ja viettävät niissä aikaa pisimmillään lokakuun alkuun.

Yli kahden kuukauden asuminen suljetussa ympäristössä ja samaan aikaan huippukiekkoa pelaten vaatii aivan poikkeuksellista jaksamista.

Hotellikuolema on ylivoimaisesti pahin vihollinen matkalla Stanley Cupiin.

Normaalilla NHL-kaudella pelaajat pysyvät kiireisinä. On matkoja, majoittumisia, kuljetuksia lentokentältä hotelliin, sieltä hallille ja päinvastoin. On sopivasti kiirettä, aikaeroja, yölentoja, pakkaamista – tai ainakin oman puvun viikkaamista.

Kaikki tämä jää pois ja vapaa-aika kodista poikkeavassa ympäristössä lisääntyy kolmanteen potenssiin.

Päivän kovin kiire tulee, että ehtii omalta hotellisängyltään aamuharjoituksiin tai jossain vaiheessa päivää pelattavaan otteluun.

Pleikkarit voivat auttaa hetken, kirjat vähän pitempään, jos tykkää lukemisesta, mutta jokainen joutuu käymään suurimman kamppailun omien ajatustensa kanssa.

Kiekon pelaamisen kaikki mukana olevat osaavat, mutta ylettömän vapaa-ajan hallinta voi olla vaikeinta. Se joukkue on vahvoilla, joka jaksaa keskittyä olennaiseen pisimmän aikaa.

Näin pelataan tämä kausi ja saadaan uusi ikimuistoinen mestari, mutta seuraavan kohtaloa tietää tuskin kukaan. Päivämäärät ja pelimallit ovat hämärän peitossa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu