Remontti valmistui ja Helsingin kaupunki vastaanotti Olympiastadionin: hinta nousee yli 300 miljoonaan euroon - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Olympiastadion

Remontti valmistui ja Helsingin kaupunki vastaanotti Olympiastadionin: hinta nousee yli 300 miljoonaan euroon

Stadion on läpäissyt palo- ja pelastustarkastuksen sekä rakennustarkastuksen.

Tältä näyttää Olympiastadionin pääsisäänkäynti remontin jälkeen.

Julkaistu: 31.7. 15:25, Päivitetty 31.7. 17:14

Helsingin Olympiastadionin remontti on virallisesti valmistunut. Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala tiedotti perjantaina vastaanottaneensa remontoidun stadionin projektiurakoitsija Skanskalta.

Stadion on läpäissyt palo- ja pelastustarkastuksen sekä rakennustarkastuksen, ja se voidaan ottaa käyttöön. Stadion vihitään käyttöön 22. elokuuta.

Olympiastadionin penkit on uusittu remontin yhteydessä.

Vuonna 2016 alkaneen remontin hinta selviää syksyn aikana. Projektinjohtaja Aulis Toivonen Helsingin kaupungilta sanoo, että ennen lopullisen summan kertomista on vielä tehtävänä taloudelliset loppuselvitykset urakoitsijoiden kanssa.

”Se, mitä olen ilmoittanut aiemmin ja nytkin, on, että hinta on yli 300 miljoonaa”, Toivonen sanoo.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi joulukuussa arvioista, joiden mukaan stadionin lopullinen hinta saattaisi olla 325–350 miljoonan euron välillä.

Olympiastadionin katsomot on jatkossa katettu.

Remontin kustannusarvio oli alunperin noin 200 miljoonaa euroa. Syynä kustannusten kohoamiseen ovat muun muassa remontin edetessä eteen tulleet yllätykset sekä rakennuskustannusten nousu.

Lue lisää: HS vieraili uusitulla stadionilla viime syksynä

Toivonen sanoo, että suurimpia haasteita hankkeen aikana olivat kattaminen, rakenteelliset yllätykset ja tornin läheisyydessä tehty louhinta.

”Tornin lähellä tehtiin kymmenen metrin syvyisiä louhintoja liikuntamonitoimitilaa varten. Siinä vaiheessa jännitettiin ja seurattiin tornia, liikkuuko ja täriseekö se. Mitään ei tapahtunut. Myös se, että tänne on tehty paljon kulkuväyliä vanhojen perustusten alle. Niiden vahvistamisen onnistumista mietittiin pitkään”, Toivonen sanoo.

Lue lisää: HS:n videografiikka esittelee maanalaisen Olympiastadionin

Toivonen on ollut Olympiastadionin ehostushankkeissa mukana 11 vuotta. Remonttivaihe on ollut vain yksi osa pitkää Olympiastadionin ehostusta. Esimerkiksi tornia uusittiin jo 2010-luvun alussa ennen nyt tehdyn remontin alkamista. Samoihin aikoihin remontoitiin myös kenttää.

”2012 lähtivät hankeselvitykset isosta remontista. Periaatteessa ohjelma on kestänyt kahdeksan vuotta. Tavoitteet ovat täyttyneet. Suojelutavoite on täyttynyt ja hankesuunnitelman sisältö saatiin toteutettua raameihin.”

Tältä näyttää F13-stadionin sisäänkäynnin kohdalla uudistetulla Olympiastadionilla.

Stadionin verkkosivuilla kerrotaan, että liikuntatilojen käyttäjät pääsevät käyttämään tiloja avajaisviikkojen jälkeen, eli lokakuun alusta alkaen.

Suomen jalkapallomaajoukkueen ensimmäinen ottelu jalkapallon Kansojen liigassa on ohjelmassa 3. syyskuuta. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoi heinäkuun puolivälissä STT:lle, että Huuhkajat haluaisi pelata Olympiastadionilla. Kokoontumisrajoitusten takia otteluun ei voida myydä täyttä määrää lippua.

Vielä ei ole tiedossa salliiko Euroopan jalkapalloliitto Uefa yleisön ottamista lainkaan syyskuun peleihin. Palloliitto ei ole vahvistanut ottelun pelipaikkaa.

Uusitun stadionin katsomokapasiteetti on 36200 katsojaa, mutta konserteissa paikalle mahtuu jopa 50 000 katsojaa.

Olympiastadion on ollut remontissa vuodesta 2016 alkaen.

Jalkapallo|Huuhkajat haluaa Olympiastadionille nopeasti, mutta syksyn kotipelien yllä on kysymysmerkkejä

Olympiastadionin remontin loppulasku voi paisua vielä lähes 100 miljoonalla eurolla, ministeri pyytänyt ylimääräistä tilintarkastusta

Olympiastadion|Hiihtoliitto vakuuttaa: Emme tuhoa missään nimessä Olympiastadionin uutta nurmea

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu