NHL liittyi rasismia vastustavien ammattilaisliigojen joukkoon: Jäällä nähtiin ele, jossa vain yksi polvistui - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Jääkiekko

NHL liittyi rasismia vastustavien ammattilaisliigojen joukkoon: Jäällä nähtiin ele, jossa vain yksi polvistui

Minnesota Wildin puolustaja Mathew Dumba piti Edmontonissa ottelun alla kantaaottavan puheen.

Pelaajat kerääntyivät jäälle rinkiin ennen ottelun alkua Edmontonissa.

Julkaistu: 2.8. 14:34, Päivitetty 2.8. 14:40

Jääkiekon NHL-kausi jatkui tänä viikonloppuna noin neljän ja puolen kuukauden tauon jälkeen. Tauon aikana rasisminvastaiset mielenilmaukset voimistuivat Yhdysvalloissa.

Myös urheilussa kannanottoja on nähty niin koripalloliiga NBA:ssa, baseballin MLB:ssä ja jalkapallon MLS:ssä. Tänä viikonloppuna NHL liittyi tuohon joukkoon.

Edmontonissa Oilersin ja Chicago Blackhawksin välistä ottelua ennen nähtiin ele, jossa molempien joukkueiden pelaajat asettuivat seisomaan rinkiin jään keskelle.

Näytöillä pyöri rasisminvastainen video, jonka jälkeen Minnesota Wildin puolustaja Mathew Dumba piti puheen aiheesta.

”Tämän pandemian aikana tapahtui jotain odottamatonta, mutta pitkän ajan kuluessa kehittynyttä. Maailma heräsi järjestelmätason rasismin olemassaoloon ja siihen, kuinka syvästi se on juurtunut yhteiskuntaamme.”

Ennen ottelua jäähallin näytöillä pyörivät tekstit ”End Racism”, ”Listen” ja ”Change”.

Viimeistään tänä kesänä Yhdysvaltojen ammattilaisliigoissa on yleistynyt polvistuminen ennen peliä soitettavan kansallislaulun aikana.

Kyseessä on amerikkalaisen jalkapallon pelaajan Colin Kaepernickin vuonna 2016 aloittama tapa, jolla on tarkoitus nostaa esiin rodullista epätasa-arvoa.

Edmontonissa puheen pitänyt Mathew Dumba polvistui kansallislaulun aikana. Hän oli jäällä olijoista ainoa, joka teki niin.

Illan toisessa ottelussa Carolina Hurricanesin tai New York Rangersin välillä ei nähty minkäänlaisia mielenilmauksia. Yksikään pelaaja ei esimerkiksi polvistunut kansallislaulun aikana.

Esimerkiksi NBA-liigan paluuotteluissa tällä viikolla lähes kaikki pelaajat ovat polvistuneet.

Minnesota Wildin Matt Dumba polvistui Yhdysvaltain kansallislaulun aikana Edmontonissa. Hänen vasemmalla puolellaan seisoi Edmonton Oilersin Darnell Nurse ja vasemmalla Chicago Blackhawksin Malcolm Subban.

Dumba lupasi NHL:n ja jääkiekon monimuotoisuutta edistävän Hockey Diversity Alliancen puolesta, että liiga taistelee oikeuden toteutumisen puolesta.

”Tiedän omasta kokemuksesta, jääkiekkoa pelaavana vähemmistön edustajana, että se tuo mukanaan selittämättömän ja vaikean haasteen”, filippiiniläis-kanadalainen Dumba sanoi.

Samaan kuoroon yhtyi NHL:n komissaari Gary Bettman lausunnossaan viikonloppuna.

”George Floydin kuolema ja sen aiheuttama oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon vaatimus, joka inspiroivasti pyyhkäisi maamme yli, vaati meitä hyväksymään, että tähänastiset tekomme eivät riitä”, hän sanoi.

”Meidän täytyy ja me aiomme tehdä enemmän ja olla parempia siinä, että toivotamme kaikki tervetulleiksi lajiimme.”

NHL|NHL-tähti Mikko Rantasen ”vankila” on viiden tähden JW Marriott -hotelli: ”Yhtään pukua en ottanut mukaan, mutta pleikkari lähti”

Mielenilmaukset|Donald Trump ei aio enää katsoa pelejä, koska pääsarjat sallivat polvistumisen kansallislaulun aikana – arvostettu koripallovalmentaja haukkuu ”sieluttomaksi pelkuriksi”

Jääkiekko|Patrik Laine loukkasi kätensä ja ykköstähden jalka vääntyi – Winnipegin paluu NHL-kentille oli murheellinen

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Urheilu