Lähteet: Olympiakomitean puheenjohtajakisassa kaksi suurta suosikkia – miljonääri Mika Anttonen ja pormestari Jan Vapaavuori - Urheilu | HS.fi

Lähteet: Olympiakomitean puheenjohtajakisassa kaksi suurta suosikkia – miljonääri Mika Anttonen ja pormestari Jan Vapaavuori

Suosikkiehdokkaat olivat keskiviikkoiltana kahdeksan ison lajiliiton kuultavina. Mika Anttonen ja Jan Vapaavuori nähdään nimenomaan muutoksen ja johtamisen johtajina.

Mika Anttonen ja Jan Vapaavuori­


15.10. 8:02 | Päivitetty 16.10. 9:29

Suomen Olympiakomitean uusi puheenjohtaja valitaan 21. marraskuuta, mutta ennakkoasetelmat alkavat olla selvillä.

HS:n tietolähteiden mukaan alkaa näyttää siltä, että valinta käydään kahden vahvan ehdokkaan Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ja energiayhtiö St1:n pääomistajan Mika Anttosen välillä.

Valinnan tekevät Olympiakomitean jäsenet, eli urheilun lajiliitot. Anttonen ja Vapaavuori olivat keskiviikkoiltana kahdeksan ison lajiliiton kuultavina.

Ehdokkaita olivat kuulemassa muun muassa Palloliiton, Jääkiekkoliiton, Koripalloliiton, Voimisteluliiton ja Golfliiton edustajat.

Ehdollepanotoimikunta esittelee virallisesti ehdolla olevat henkilöt ensi viikon keskiviikkona 21. lokakuuta.

Anttosen ja Vapaavuoren lisäksi ehdolla ovat Susanna Rahkamo, Sari Multala ja Ilkka Kanerva. Multala ja Kanerva ovat Vapaavuoren tapaan kokoomuspoliitikkoja.

Rahkamo on Taitoluisteluliiton ja Paralympiakomitean ehdokas. Multalan takana on Purjehdus ja Veneily. Kanervaa esittää puheenjohtajaksi Suomen Urheiluliitto (SUL).

Anttonen ja Vapaavuori nähdään nimenomaan muutoksen ja johtamisen johtajina.

Isoista lajiliitoista ainakin Jääkiekkoliitto ja Hiihtoliitto esittävät Anttosta puheenjohtajaksi. HS:n tietojen mukaan varsinkin palloilulajit ovat hakeneet yhteistä ehdokasta OK:n puheenjohtajaksi.

Anttosen pääomistaja St1 on ollut Hiihtoliiton yhteistyökumppani vuodesta 2001, jolloin suurin osa liiton tukijoita veti tukensa pois Lahden MM-hiihtojen dopingkäryn takia.

Jääkiekkoliiton kautta Anttonen on tukenut vähävaraisia jääkiekkoa harrastavia perheitä.

Oman sijoitusyhtiönsä kautta Anttonen on myös Suomen Urheiluopiston Vierumäen pääomistaja. Vierumäellä on menossa miljoonien arvoiset investoinnit ja uudisrakentaminen.

St1 on myös Olympiakomitean yhteistyökumppani. Syyskuussa tehdyssä sopimuksessa on kyse yhteistyöstä ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Anttosen mukaan hän ei tiennyt sopimuksesta, ja että sen luonnetta pitää tarkastella, jos hänet valitaan puheenjohtajaksi.

Vuonna 2104 Anttonen hävisi äänestyksen Jääkiekkoliiton puheenjohtajuudesta Kalervo Kummolalle yhdellä äänellä.

Kokoomuslainen Vapaavuori on ollut Helsingin pormestarina vuodesta 2017 lähtien.

Hän on entinen kansanedustaja sekä elinkeino- ja asuntoministeri. Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana hän toimi 2010-luvun alussa.

Vapaavuori on Anttosen tavoin monipuolinen urheilun seuraaja ja liikkuja. Tänä vuonna Vapaavuori on ehtinyt pelata golfiakin parikymmentä kierrosta. Myös tennis ja kaukalopallo kuuluvat harrastuksiin.

Yksikään lajiliitto ei ole vielä julkisesti asettunut Vapaavuoren puolelle, mutta HS:n tietojen mukaan se on vain ajan kysymys. Ensimmäisiä tuki-ilmoituksia on tulossa lähipäivinä.

Esimerkiksi Golfliiton hallitus oli koolla torstaina. Palloliiton hallitus pohtii puheenjohtajan nimeä maanantaina.

”Meillä ei ole vielä kantaa. [Keskiviikon] tilaisuus täytti tarkoituksensa. Oli hyvät keskustelut. Halusimme, että juttelemme yhdessä molempien kandidaattien kanssa”, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti sanoo.

Puheenjohtajan lisäksi 21. marraskuuta valitaan Olympiakomitealle uusi hallitus. Samalla päättyy OK:n nykyisen puheenjohtajan Timo Ritakallion nelivuotiskausi suomalaisen urheilun ja liikunnan johtajana.

Olympiakomitean puheenjohtaja ei yksinään ratkaise suomalaisen urheilun ja liikunnan ongelmia, mutta hän on osaltaan merkittävä mielipidevaikuttaja ja suunnannäyttäjä.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat

Luetuimmat - Urheilu