Karjala-turnaus pelataan poikkeus­oloissa keskellä korona­epidemiaa: ”Kyllä tästä varmasti jotain iloa on muillekin” - Urheilu | HS.fi

Karjala-turnaus pelataan poikkeus­oloissa keskellä korona­epidemiaa: ”Kyllä tästä varmasti jotain iloa on muillekin”

Jääkiekon Karjala-turnaus alkaa torstaina ja se pelataan Helsingin Hartwall-areenalla niin sanotussa koronakuplassa. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen sai mukaan kaikki haluamansa pelaajat.

Keskushyökkääjä Jere Sallinen kantaa kapteenin vastuuta Leijonissa tämän viikon kotiturnauksessa.­

4.11.2020 2:00 | Päivitetty 4.11.2020 7:29

Jääkiekkomaajoukkueen kokenein kaksikko, HIFK:n Jere Sallinen ja Tapparan Jukka Peltola, oli harvinaisen yksimielinen. Paluu Leijoniin maistui, vaikka Liigassa on menty otteluruuhkassa.

Sekään ei lyönyt pelaajille jarruja päälle, että torstaina alkavan Karjala-turnauksen aikana eletään kuplassa koronavirusta paossa.

IFK on pelannut Liigassa eniten otteluita yhdessä Ilveksen ja Ässien kanssa. Kolmikolla on 12 peliä takana.

Kaiken lisäksi IFK:ta ovat riivanneet loukkaantumiset, mutta Sallinen, 30, on toistaiseksi säästynyt isommilta kolhuilta.

”Tosiaan on pelattu paljon ja lyhyessä ajassa, mutta kyllä tämä oli minulle helppo päätös. Suuri kunnia päästä pukemaan Leijona-paitaa”, joukkueen kapteeni Sallinen sanoi etäyhteyden kautta.

IFK-kapteeni Sallinen aikoo tuoda esimerkkiä ja rentoutta nuoreen Leijona-joukkueeseen ja monen EHT-turnauksen kokemusta. Eikä Sallisen saavutusten lista rajoitu tälle tasolle, vaan hän on ryhmän ainoa aikuisten maailmanmestari keväältä 2019.

Joukkueen pelaajat kokoontuivat maanantaina ja valmentajat jopa päivää aikaisemmin tarkasti ennalta sovittujen aikataulujen mukaan. Jokainen kävi ensin koronatestissä ja painui sen jälkeen huoneeseensa. Aamulla olivat testit valmiit, ja vihreää valoa tuli.

Myös Ilveksen hyökkääjä Eemeli Suomi sai vähän myöhässä negatiivisen tuloksen koronatestistä, ja hän liittyy harjoituksiin ennen torstaista Venäjä-ottelua.

”En oikein tiedä, mitä tuohon voisin vastata”, Sallinen totesi kysymykseen, onko nyt hyvä pelata turnausta näissä oloissa. ”Totta kai hienoa päästä pelaamaan.”

Sallinen vakuutti, että kupla tuntuu turvalliselta ja kaikki tehdään ”viimeisen päälle”.

”En tiedä, mutta kyllä tästä varmasti jotain iloa on muillekin.”

Tapparan kapteeni Jukka Peltola, 33, veti pari kautta Sibir Novosibirskissä KHL:ää ja palasi täksi kaudeksi kotiin. Heti tuli kutsu Leijoniin.

”Oli helppo päätös. Kyllä tämä Leijona-homma aina kiinnostaa. Se on ollut minulle sellainen juttu, josta en ole kevyin perustein jäänyt koskaan pois”, Peltola sanoi.

”Tärkein asia on, että saa parasta itsestään irti ja uskaltaa pelata omilla vahvuuksilla, joiden takia tänne on valittu. Ei se varmasti sen kummempaa ole.”

Peltola huomasi kahden kauden poissaolon jälkeen Liigan tason nousseen ja vauhdin kasvaneen. Peltola jopa nosti Liigan tason KHL:n edelle, pois lukien itäsarjan kovimmat joukkueet.

Vaikka Peltolalla on kokemusta EHT-turnauksista olympialaisiin, hän ei lähtenyt isällisten neuvojen tielle. Yhden vinkin hän sentään tohti antaa nuoremmille pelaajille.

”Se, joka uskaltaa rohkeasti pelata ja käyttää omia vahvuuksia, pärjää varmasti.”

Päävalmentaja Jukka Jalonen valitsi joukkueen kotiturnaukseen pelkästään omasta Liigasta. Sarjan 15 joukkueesta peräti 13 sai vähintään yhden pelaajan mukaan.

”Ei ole valittu sillä lailla, että otettaisiin yksi tai kaksi jokaisesta seurasta, vaan sillä lailla, ketkä ovat esiintyneet edukseen syksyn aikana omassa roolissaan”, Jalonen sanoi.

Jalonen tiesi, että seurojen ja liiton välillä on kuhissut kabineteissa pelaajakysymyksistä.

Kokouskammarien ulkopuolella Jalosen ja seuravalmentajien yhteys on pelannut paremmin.

”Kaikki ne pelaajat, jotka olemme halunneet mukaan, on saatu. Yksikään pelaaja, joka haluttiin mukaan, ei ole kieltäytynyt kutsusta”, Jalonen vahvisti.

”Mekin puntaroimme, että varsinkin kokeneemmasta kalustosta joku haluaa ottaa happea ja huilailla. Mutta sellaista ei tullut eteen.”

Suomi ja Venäjä kohtaavat Karjala-turnauksessa torstaina kello 18.30. TV5 ja Dplay näyttävät kaikki turnauksen ottelut suorina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat