Nyrkkeilijä Mira Potkonen rakastaa iskujen jakamista – ”Jotenkin se lyöminen on niin mahtavaa” - Urheilu | HS.fi

Nyrkkeilijä Mira Potkonen rakastaa iskujen jakamista – ”Jotenkin se lyöminen on niin mahtavaa”

Mira Potkonen on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisnyrkkeilijöistä.

Nyrkkeily merkitsee Mira Potkoselle rakasta elämäntapaa. ”Se pitää minut hengissä. Vaikka on välillä ollut hampaidenkin kiristelyä. Varsinkin kisapainoon pääsemisen kanssa.”­

15.11.2020 2:00 | Päivitetty 15.11.2020 6:33

Haastattelu alkaa takaiskulla. Valitettavasti vertauskuvallisella. Olen toivonut pääseväni kehään yhdessä nyrkkeilijä Mira Potkosen kanssa, vaihtamaan muutaman lyönnin ja ehkä oppimaankin jotain. Käy kuitenkin ilmi, että Potkonen ei ole ottanut nyrkkeilyhanskoja mukaansa. Ilman niitä toiveeni voidaan haudata.

Asia jää vaivaamaan. Kysyn Potkoselta, miten kamppailussa olisi käynyt? Kysymyksen kuullessaan hän repeää nauramaan. Hekotuksesta ei ole tulla loppua.

”No, luulen, että pystyisin jekuttamaan sua”, Potkonen saa lopulta sanotuksi.

Potkosen sanaan lienee syytä luottaa. Hän on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisnyrkkeilijöistä. Arvokisamitalisaraketta koristavat muun muassa olympiapronssi Rio de Janeirossa 2016 ja kaksi MM-kisojen kolmossijaa.

Kesäkuussa 2018 Potkonen voitti historian ensimmäisenä suomalaisena naisnyrkkeilijänä Euroopan mestaruuden – ja toisti tempun vuotta myöhemmin.

Komeita saavutuksia, joista vielä ihmeellisempiä tekee se, että Potkonen aloitti nyrkkeilyharrastuksen vasta 28-vuotiaana. Lajin vaatimustason näkökulmasta siis täytenä ikäloppuna.

Tilanne houkuttelee spekuloimaan. Minkälaisiin saavutuksiin Potkonen olisi voinut yltää, jos olisi löytänyt nyrkkeilyn jo teini-ikäisenä? Tätä hän myöntää välillä itsekin pohtineensa.

”Olen kyllä miettinyt, miten mahtavia vuosia mulla olisi voinut olla. Mutta ajattelen, että kaikella on kuitenkin tarkoituksensa”, Potkonen sanoo.

Ei hän tosin täysin tyhjästä ponnistanut. Pohjat tulevalle huippu-urheilijan uralleen Potkonen loi jo nuoruudessaan. Liikuntaa monipuolisesti harrastaneen urheilijatytön lajivalikoimaan kuului muun muassa yleisurheilua, koripalloa, lentopalloa ja jääkiekkoa.

Mikään edellisistä ei silti kolahtanut samalla tavalla kuin aikuisiällä vastaan tullut nyrkkeily.

”Jotenkin se lyöminen vaan on niin mahtavaa. Vaikka kyllä se vaatii pientä hulluutta”, Potkonen sanoo ja nauraa.

Hullun hommaksi nyrkkeilyä on kutsunut moni muukin. Monien mielestä lajissa on loppujen lopuksi kyse pelkästä laillistetusta väkivallasta – siis kirjaimellisesti laillistetusta. Suomessa naisnyrkkeily sallittiin vasta 1988 ja ensimmäiset naisnyrkkeilyn SM-kilpailut käytiin 1995.

Potkonen näkee asian toisen.

Hänen mielestään nyrkkeilyssä kyse on tarkoin tuomaroidusta ja selkeisiin sääntöihin perustuvasta huippu-urheilusta. Ei mistään mielivaltaisesta turpaan­vetämisestä.

”Nyrkkeily on ennen kaikkea pelin rakentamista”, hän sanoo.

”Se on väistelyä ja hämäämistä, toisen virheiden kyttäämistä ja liikkeiden lukemista. Jatkuvaa taktikointia. Lyöminen on ai­noastaan huipennus kaikesta tästä muusta. Ei siinä olisi mitään järkeä, jos kehään mentäisiin vain mättämään toisiaan.”

Käykö vastustajaa koskaan sääliksi? ”Ei ottelun aikana,” Potkonen vastaa.

”Mutta pakko myöntää, että joskus on tyrmäyksen jälkeen miettinyt, että toivottavasti ei käynyt pahasti. Ei sitä koskaan toivo, että vastustajalle kävisi huonosti. Onhan siinä tavallaan ristiriita: samaan aikaan sitä haluaa satuttaa toista, mutta ei todellisuudessa kuitenkaan.”

Potkonen elää urheilu-uransa viime hetkiä. Kaiken piti huipentua kesällä Tokion kesäolympialaisiin. Kansainvälinen nyrkkeilyliitto AIBA:n säännöissä yli neljäkymmenvuotiaat eivät saa otella amatööri- eli olympiatyylin nyrkkeilijöinä.

Koronan vuoksi määräaikaa päätettiin nostaa vuodella. Potkonen ottelee ensi vuonna niin sanotusti lisäajalla, ja pääsee siksi ottamaan osaa olympiakarkeloihin. Hän sanoo tavoittelevansa kultaa. Mitäpä muutakaan.

Entä sen jälkeen? Sitä Potkonen ei osaa sanoa.

Tuskin häntä ainakaan nyrkkeilykehässä nähdään.

Todennäköisesti tulevaisuuden kuviot liittyvät terveyteen, liikuntaan ja hyvinvointiin, Potkonen arvuuttelee.

”Toivon, että löytäisin sellaisen työn, jossa löytäisin balanssin työn, perheen ja vapaa-ajan välille. Sellaisen, joka tekisi minulle hyvän olon. Niin kuin nyrkkeilyä tällä hetkellä.”

Mira Potkonen

Syntynyt 1980 Heinävedellä. Asuu Nokialla.

Voittanut nyrkkeilyurallaan muun muassa olympiapronssia Rio de Janeirosta 2016, kaksi EM-kultaa, kaksi MM-pronssia, kuusi Pohjoismaiden mestaruutta ja kymmenen Suomen mestaruutta.

Potkonen edustaa Tampereen Voimailuseuraa. Hän kilpailee 60-kiloisten sarjassa eli kevytsarjassa.

Perheeseen kuuluvat aviomies ja 15- ja 13-vuotiaat tyttäret.

Täyttää 40 vuotta tiistaina 17. marraskuuta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat