Tosissaan muttei vakavissaan - Urheilu | HS.fi

Kaisa Mäkäräisen lopettaminen ei stressaa Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentajaa Jonne Kähköstä.­

Tosissaan muttei vakavissaan

Ampumahiihtäjien valmentaja Jonne Kähkönen näki, mitä Trumpin presidenttikausi amerikkalaisille urheilijoille merkitsi: he häpesivät. Nyt hän valmentaa suomalaisia ja on utelias näkemään, millainen aikakausi Kaisa Mäkäräisen menestysvuosien jälkeen alkaa.


25.11.2020 2:00 | Päivitetty 25.11.2020 9:32

Lahti

Perjantai 13. päivä marraskuuta ei ollut epäonnen päivä ampumahiihtäjien päävalmentajalle Jonne Kähköselle.

Valkovenäläinen ampumahiihtäjä Nastassia Kinnunen (o.s. Dubarezava) sai silloin Suomen kansalaisuuden, ja hän on sen myötä edustuskelpoinen myös maajoukkueessa.

”Nastassia on kova vahvistus meille nyt, kun Kaisakin on lopettanut. Olen seurannut Nastassian harjoittelua ja kisatuloksia erityisesti loppukesän ja syksyn aikana, kun kansalaisuushakemus alkoi edetä”, Kähkönen sanoo.

Suomen ampumahiihdon kirkkain tähti Kaisa Mäkäräinen lopetti pitkän kilpauransa viime keväänä. Kaksi vuotta nuoremmasta Kinnusesta, 35, ei ole suoraan Mäkäräisen jättämän aukon paikkaajaksi, mutta hän on tervetullut lisä maajoukkuerinkiin.

Maailmancupin avauskisaan Kontiolahdella Kinnusella ei vielä ole edustusoikeutta. Kansainvälinen ampumahiihtoliitto (IBU) ei ole käsitellyt Kinnusen siirtoa Suomeen. Valko-Venäjän ampumahiihtoliitto on sen sijaan antanut suostumuksensa.

”Nastassian hiihtopohja on hyvä, ja hänellä on paljon kokemusta”, Kähkönen sanoo.

Maastohiihtäjänä uransa aloittanut Kinnunen on asunut suomalaisen perheensä kanssa neljä vuotta Joensuussa. Edellisen kerran hän kilpaili ampumahiihdon maailmancupissa kaudella 2016–2017, mutta MM-kisoissa hän on ollut parhaimmillaan neljäs, vuonna 2012 Valko-Venäjän joukkueen viestissä.

”Olemme iso ampumahiihtomaa vasta sitten, kun alamme pärjätä viestissä. Kahdeksan parhaan joukkoon on kova tavoite”, Kähkönen sanoo.

Nastassia Kinnunen kilpailee jatkossa Suomen maajoukkueasussa.­

Mäkäräisen lopetettua Suomen menestyspaineet lepäävät kauden alussa Mari Ederin ja Tero Seppälän harteilla. Molemmat voittivat ensimmäiset katsastuskilpailut Oloksella.

Kausi voi tuoda mukanaan aina yllätyksiä. Miesten toisissa katsastuksissa Kontiolahdella normaalimatkan ja sprintin kärjessä olivat Jaakko Ranta ja Olli Hiidensalo. Seppälä ei kilpaillut.

Kuinka paljon Mäkäräisen lopettaminen stressaa päävalmentajaa?

”Ei yhtään. Olin henkisesti varautunut siihen jo aiemmin. Olen utelias näkemään, mitä on edessä. Mari ja Tero ovat valmiita näyttämään tulosta. Ei pidä olla liian kärsimätön. Annetaan tuloksen tulla. Tehdään tosissaan, muttei liian vakavissaan”, Kähkönen sanoo.

Viime kaudella Seppälä oli parhaimmillaan maailmancupin sprintissä seitsemäs. Hän ampui Nové Městossa puhtaasti, ja myös hiihto kulki. Cupin loppupisteissä hän oli 37:s.

”Tero on mennyt taas vauhdilla eteenpäin. Ollin loppukesä oli vaikea, ja hän on Teroa jäljessä muttei ole kaukana”, Kähkönen selventää miesten asetelmia.

Suomen miesten kolmas edustaja maailmancupin henkilökohtaisissa kisoissa joulutauolle asti on joko Ranta tai Tuomas Harjula.

Naisten maajoukkueessa kilpailevat Ederin lisäksi Erika Jänkä, Sanna Laari, Venla Lehtonen ja Suvi Minkkinen. Uusi tulokas Kinnunen pääsee maailmancupiin aikaisintaan ensi vuoden alusta.

 ”Valmentaminen on kuluttavaa työtä. Hyvä, ettei tässä ole eläkevirkoja.”

Jonne Kähkönen katseli maisemia Lahden hiihtostadionin lähimetsikössä.­

Ampumahiihdon maailmancupia kilpaillaan jouluun asti kahdessa ”kuplassa” Kontiolahdella (28.11.–6.12.) ja Hochfilzenissä Itävallassa (11.12.– 20.12.). Kontiolahden piti muutenkin aloittaa cup-kausi, mutta koronaepidemian takia siellä järjestetään myös Ruotsin Östersundista siirtyneet kisat.

Suunnitelma poikkeaa täysin maastohiihdon maailmancupista, joka yritetään viedä läpi useassa maassa.

Kähkösen mielestä urheilijat ovat ottaneet hyvin vastaan kilpailemisen kuplassa.

”He pitävät kuplaa ampumahiihdon etuna. Matkustaminen on aina riski. Muiden kisapaikkojen puolesta on tietysti sääli, ettei niissä voi nyt kisata”, Kähkönen sanoo.

Suomen maajoukkueen päävalmentajana Kähkönen toimii toista kertaa. Nykyinen nelivuotispesti alkoi vuonna 2018.

Edellisen kerran hän oli päävalmentajana vuodet 2006–2010. Sen jälkeen mikkeliläislähtöinen Kähkönen valmensi kahdeksan vuotta Yhdysvaltojen naisten maajoukkuetta Lake Placidissa.

Kähkösen sopimus päättyy Pekingin talviolympialaisiin 2022. Hän ei sulje pois mahdollisuutta valmentaa vielä uudestaan ulkomailla.

”Täytyy olla rehellinen, että se ajatus käy välillä mielessä. Minulla on poltetta itseni kehittämiseen. Valmentaminen on kuluttavaa työtä. Hyvä, ettei tässä ole eläkevirkoja”, Kähkönen sanoo.

Kähkönen lupaa harkita myös nykyisen pestin jatkamista, jos siihen löytyy yhteistä tahtoa.

”Meitä mitataan senteillä ja sekunneilla, mutta haluan, että myös Suomen systeemi menee eteenpäin. Yritän katsoa huipputulosten taakse. Millaiset edellytykset seuraavalla päävalmentajalla on jatkaa vai kokevatko muut, että minua tarvitaan. Vielä on turha miettiä.”

Tulevat ratkaisut riippuvat paljon myös viisihenkisestä perheestä. Kähkösellä on kolme poikaa, joista keskimmäinen palasi kesällä Lake Placidiin opiskelemaan ylioppilaaksi ja jatkamaan jalkapallon pelaamista.

Nuorin, 13-vuotias poika, harrastaa mäkihyppyä.

 ”Kitarariffi jää helposti päähän.”

Lahden hiihtostadionin läheinen metsikkö on tuttua lenkkimaastoa Jonne Kähköselle.­

Yhdysvaltojen presidentinvaaleja Kähkönen seurasi tarkasti. Lake Placid oli vahvasti Joe Bidenin puolella Donald Trumpia vastaan.

Edellisten vaalien aikana Kähkönen aisti, että hänen valmentamansa amerikkalaiset naisampumahiihtäjät olivat huolissaan Trumpin valinnasta.

”Urheilijat kokivat myötähäpeää. He pelkäsivät, millainen kuva heistä tulee maailmalla Trumpin takia. En ollut koskaan nähnyt urheilijoita niin hermostuneina kuin silloin. Nyt monet ovat helpottuneita.”

Myös Suomen Ampumahiihtoliitossa ja maajoukkueen johdossa tapahtuu muutoksia. Liitto hakee lajipäällikköä tehtävän jättävän Jouni Kinnusen tilalle. Hakuaika päättyi 23. marraskuuta.

Lajipäällikkö on päävalmentajan lähin esimies. Kähkönen toivoo, että uusi lajipäällikkö ottaisi enemmän vastuuta urheilijoiden päivittäisestä seurannasta kuin talousasioista.

”Itselläni ei riitä aika kaikille. On kovaa hommaa kiertää kenttää ja kuunnella urheilijoita. Sinänsä lajipäällikön ei välttämättä tarvitse ymmärtää ampumahiihtoa.”

Naisten valmentajana Kähkösen aisaparina aloittaa Aku Moilanen. Viime vuonna valmentajana ollut Juha Papinsaari ei jatka maajoukkueessa. Uutta on myös urheilupsykologi Niilo Konttisen mukana olo maajoukkueessa.

Moilanen on Kähkösen tapaan musiikkimiehiä. Molemmat ovat itseoppineita kitaristeja.

”Haaveilemme yhteisestä treenikämpästä Joensuussa, että valmentajat pääsisivät välillä nollaamaan päätään.”

Kähkösen soittolistalla on muun muassa Neil Youngia, Eppu Normaalia ja Ed Sheerania.

”Kitarariffi jää helposti päähän. Vaikka Sweet Child O’ Minen [Guns N’ Roses] alun soolo kuulostaa helpolta, ei se lähtenyt minulta kesällä pienellä yllätyskeikalla”, Kähkönen nauraa.

Tilanne on vähän sama kuin ampumahiihdossa – vaikka näyttää helpolta, sitä se ei ole.

Ampumahiihdon maailmancup alkaa Kontiolahdella 28.–29. marraskuuta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat