Diego Maradona on kuollut – Skandaalin­käryisen elämän eläneelle legendalle jalka­pallo toi ainut­kertaisen rauhan - Urheilu | HS.fi

Diego Maradona on kuollut – Skandaalin­käryisen elämän eläneelle legendalle jalka­pallo toi ainut­kertaisen rauhan

Maradona kuoli sydänkohtaukseen 60-vuotiaana.

25.11.2020 18:34 | Päivitetty 25.11.2020 21:40

Argentiinalainen jalkapallolegenda Diego Maradona on kuollut 60 vuoden ikäisenä. Asiasta uutisoi keskiviikkoiltana argentiinalaismedia. Maradonaa pidetään yleisesti yhtenä kaikkien aikojen parhaana jalkapalloilijana.

Diego Maradona 2017.­

Argentiina suurimman päivälehden Clarínin mukaan Maradonan kuolinsyy on sydänkohtaus. Maradonan asioidenhoitaja vahvisti kuolinsyyn uutistoimisto AFP:lle.

Maradonalle tehtiin marraskuun alussa leikkaus, jossa hänen päästään poistettiin verihyytymä.

Diego Maradonalle tehtiin marraskuun alussa leikkaus, jossa hänen päästään poistettiin verihyytymä. Kuvassa lääkäri Leopoldo Luque.­

Maradonalla oli pahoinvointia ja kävelyvaikeuksia, kun hän juhli syntymäpäiviään 30. lokakuuta. Kolme päivää myöhemmin hän joutui sairaalaan, ja hänellä todettiin kovakalvonalainen verenvuoto.

Maradonalla on ollut urheilu-uran jälkeen runsaasti terveysongelmia, muun muassa kaksi sydänkohtausta.

Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana viihtynyt Maradona muistetaan jalkapallokenttien taiturina, mutta myös ongelmistaan kenttien ulkopuolella.

Tämä käy hyvin ilmi Asif Kapadianin ohjaamasta dokumentista Diego Maradona, joka korosti, että Diego ja Maradona ovat kuin kaksi eri henkilöä.

Maradona oli jalkapallomaailman ylistämä ja asemansa tiedostava puolijumala, kun taas Buenos Airesin slummissa kasvanut Diego on hölmö, mutta perhettään rakastava nuori mies, joka ei oikein ymmärtänyt Maradonan tekojen seurauksia.

Pelikentällä Maradonan kaksi puolta konkretisoituivat erityisesti Englantia vastaan vuoden 1986 MM-kisojen puolivälierissä.

Diego Maradonan kiistelty maali 1986 Argentiinan ja Englannin kohtaamisessa MM-kilpailun puolivälierässä. Maradona puhui myöhemmin ”jumalan kädestä”, joka teki maalin.­

Maradona teki ottelussa ”jumalan kädeksi” ristityn käsimaalin mutta myös yhden kaikkien aikojen upeimmista sooloista. Vahvajalkainen, vaikeasti horjutettavissa ollut taituri ohitti 60 metrin kuljetuksen aikana neljä kenttäpelaajaa ja maalivahti Peter Shiltonin, ennen kuin sijoitti pallon verkkoon.

Neljän minuutin sisällä nähtiin kaksi ääripäätä, huijaamalla tehty maali, joka olisi pitänyt hylätä ja taiturimainen yksilösuoritus, joka on äänestetty useasti vuosisadan maaliksi.

Maradona teki Englantia vastaan vuoden 1986 maailmanmestaruuskisoissa maalin, jota on kutsuttu muun muassa vuosisadan maaliksi.­

Maajoukkueessa Maradonan huippuhetki nähtiin Meksikossa vuonna 1986, kun MM-kultaan päättynyt turnaus toi lisäksi valinnan kisojen parhaaksi pelaajaksi.

Maradona juhlisti jalkapallon maailmanmestaruutta vuonna 1986. Argentiina voitti loppuottelussa Länsi-Saksan maalein 3–2.­

Seurajoukkueista Maradona muistetaan erityisesti Napolin paidasta, sillä hän johdatti seuran muun muassa Italian mestaruuksiin 1987 ja 1990 sekä Uefa-cupin voittoon 1989.

Uefa cupiin liittyy yksi Maradonan persoonaa hyvin kuvaava hetki. Napoli oli matkustanut Bayern Münchenin vieraaksi, ja stadionilla alkoi soida Opus-yhtyeen Live is Life -kappale.

Maradonan alkulämmittely muuttuikin kappaleen tahdissa improvisoiduksi tanssiksi, jossa pallo totteli täsmällisesti, kun mies pomputteli päällä, reisillä, olkapäillään ja jaloillaan. Kengännauhoja Maradona ei ollut vielä nähnyt tarpeelliseksi sitoa.

Menestys nosti Maradonan Napolissa jumalan asemaan, mutta sitä asemaa hän ei kestänyt.

Kentällä peli kulki, mutta ongelmia riitti viheriön ulkopuolella. Maradona oli tuttu näky ottelujen jälkeen yökerhoissa, ja hän käytti prostituoituja ja vietti aikaa mafiapomojen kanssa.

Tuttavuus Giulianin rikollisperheen kanssa teki Maradonasta kokaiiniriippuvaisen. Aika Napolissa päättyikin katkerasti 15 kuukauden kilpailukieltoon kokaiinikärystä.

Maradonan ura lähti toden teolla laskuun Italian MM-kisoissa vuonna 1990 Argentiinan paidassa napolilaisyleisön edessä.

Argentiina ja Italia kohtasivat Napolissa pelatussa välieräottelussa, ja ratkaisua jouduttiin hakemaan rangaistuspotkukilpailusta.

Maradona upotti joukkueensa neljäntenä laukojana pallon ohi Walter Zengan. Se riitti finaalipaikkaan, kun Roberto Donadoni ja Aldo Serena epäonnistuivat.

Se oli liikaa napolilaisille, jotka käänsivät selkänsä Maradonalle. Argentiina murskasi Italian toiveet maailmanmestaruudesta kotikisoissaan, eivätkä kaupunkilaiset antaneet sitä anteeksi. Takin kääntämisen taustalle oli myös laajasti tiedossa ollut käytös kenttien ulkopuolella.

MM-finaali päättyi 0–1-tappioon Saksalle.

Vuonna 1990 alkanut alamäki huipentui neljä vuotta myöhemmin Yhdysvaltojen MM-kisoissa. Kisat alkoivat vahvasti, ja Maradona onnistui maalinteossa avausottelun 4–0-voitossa Kreikasta.

Toisessa ottelussa kaatui Nigeria lukemin 2–1, mutta dopingtestissä Maradona jäi kiinni efedriinistä. Ottelu jäi Maradonan viimeiseksi maajoukkuepaidassa.

”Tänään minulta katkaistiin jalat”, Maradona kommentoi dopingkäryn jälkeen.

Maradona pelasi yhteensä 91 virallista maaottelua ja teki niissä 34 maalia. Hän pelasi neljässä MM-lopputurnauksessa ja teki yhteensä yhdeksän maalia.

Maradona tuuletti Englantia vastaan tekemäänsä maalia vuoden 1986 jalkapallon maailmanmestaruuskisojen välierässä.­

Peliuransa jälkeen Maradona valmensi sekä seura- että maajoukkuetasolla. Hän aloitti valmennusuransa jo Yhdysvaltojen MM-kisoista saadun 15 kuukauden pelikiellon aikana.

Argentiinan maajoukkueen peräsimeen Maradona palkattiin vuonna 2008. Joukkue selvitti tiensä niukasti vuoden 2010 Etelä-Afrikan MM-kisoihin, mutta kisoissa peli sujui.

Argentiina voitti alkulohkonsa kaikki ottelut yhteismaalierolla 7–1. Ensimmäisessä jatko-ottelussa kaatui Meksiko lukemin 3–1, mutta puolivälierissä Saksa tyrmäsi Argentiinan maalein 4–0.

Kisojen jälkeen Maradona haukkui maan jalkapalloliiton johtajat eikä hyväksynyt vuoteen 2014 ulottunutta jatkosopimusta. Hän muutti myöhemmin mielensä, mutta liitto ilmoitti, ettei se halua Maradonaa enää päävalmentajaksi.

Maajoukkueen jälkeen Maradona valmensi Arabiemiraateissa, Argentiinassa ja Meksikossa.

Viimeisimpänä hän työskenteli Argentiinan liigan kärkijoukkueisiin kuuluvan Gimnasia La Platan valmentajana.

Jalkapallo oli köyhistä oloista yhdeksi kaikkien aikojen suurista ponnistaneelle Maradonalle pelastus. Se oli miehen koko elämä.

”Pelatessani jalkapalloa mieleni valtasi ainutkertainen rauha”, Maradona totesi elämäkerrassaan.

Maradonaa rikottiin vuoden 1986 maailmanmestaruuskisoissa ottelussa Etelä-Koreaa vastaan.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat