Helsinki sulkee kaikki sisä­liikunta­paikkansa, rajoittaa aikuisten urheilua ulkona ja lisää kenttien valvontaa: ”Katsotaan, että turvavälit tosiasiallisesti pysyvät” - Urheilu | HS.fi

Helsinki sulkee kaikki sisä­liikunta­paikkansa, rajoittaa aikuisten urheilua ulkona ja lisää kenttien valvontaa: ”Katsotaan, että turvavälit tosiasiallisesti pysyvät”

Kaupunki ei voi määrätä rajoituksia yksityisille toimijoille, mutta esimerkiksi HJK ry aikoo noudattaa suosituksia. ”On tärkeää, että olemme yhteisvastuullisia asian kanssa”, sanoo toiminnanjohtaja Timo Muurinen.

Helsingin Kisahalliin ei pääse lähiviikkoina harjoittelemaan koripalloa ellei satu pelaamaan riittävän ammattimaisella tasolla.­

27.11.2020 14:17 | Päivitetty 27.11.2020 16:10

Pääkaupunkiseudun liikunnan organisoitu toiminta on tauolla kaupungin omistamissa tiloissa ainakin jouluun asti. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatiotyöryhmä ilmoitti perjantaina tiukoista rajoituksista.

Sisäliikunnan osalta harrastamiseen tulee tauko kaikille ikään katsomatta. Sisätiloissa saavat harjoitella vain ammatti- ja huippu-urheiluksi katsottavat joukkueet ja yksilöurheilijat.

Nämä joukkueet saavat myös pelata pelejä, mutta yleisörajoitusten takia esimerkiksi jääkiekon Liigassa pelaavan Helsingin IFK:n lähiaikojen kotiottelut on peruttu.

Ulkoliikunnan osalta harrastustauko koskee kaikkia yli 20-vuotiailta, jotka eivät urheile ammatikseen. Alle 20-vuotiaat saavat jatkaa harjoituksia, mutta eivät pelata otteluita tai kilpailla.

Rajoitukset ovat voimassa Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien omistamissa tiloissa maanantaista alkaen, mutta monet lajiliitot ja seurat päättivät panna toiminnan tauolle saman tien. Rajoitukset ovat voimassa 20. joulukuuta asti.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatiotyöryhmä ei pysty määräämään yksityisiä yrityksiä sulkemaan tilojaan, mutta Helsingin johtama koordinaatioryhmä vetosi niihin painavin äänensävyin.

Ulkokentät ovat nuorille varattujen vuorojen ulkopuolella kaikkien kuntalaisten käytössä. Kaupunki aikoo lisätä niiden valvontaa. Esimerkiksi tekojääradat ja tekonurmet voivat nyt ruuhkautua kun sisäliikuntapaikat suljetaan, arvio Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen.

”Siirrämme sinne henkilöstöä asiakasohjaukseen. Pukuhuoneita ja aulatiloja emme voi pitää auki, mutta esimerkiksi kenttien laidalle viedään penkkejä, jossa voi vaihtaa luistimet. Katsotaan, että turvavälit tosiasiallisesti pysyvät ja kentillä on turvallista liikkua.”

Koululiikunta toteutetaan ulkona ja koulun tiloissa, ei muissa liikuntatiloissa.

HJK ry:n toiminnanjohtaja Timo Muurinen sanoo, että seura aikoo noudattaa asetettuja rajoituksia. HJK:lla on käytössään kaupungin tilojen lisäksi myös omia halleja ja kenttiä.

”Noudatamme määräyksiä. On tärkeää, että olemme yhteisvastuullisia asian kanssa”, Muurinen sanoo.

Suurin osa junioreista harjoittelee yhä ulkona. HJK pyrkii siirtämään halleissa olevien joukkueiden toimintaa ulos, jotta toimintaa pystytään jatkamaan. Ulkona joukkueet eivät käytä pukukoppeja vaan suihkuun mennään harjoitusten jälkeen kotiin.

Muurinen uskoo, että tilanteeseen on nyt varauduttu paremmin kuin keväällä, jolloin nopeasti alkaneet rajoitustoimet pääsivät yllättämään.

Lajiliitoissa rajoituksia on tehty omatoimisesti jo ennen perjantaina annettuja määräyksiä. Esimerkiksi Salibandyliitto ohjeisti viime viikolla keskeyttämään harjoitustoiminnan pääkaupunkiseudulla aikuisten harrastetoiminnassa, samoin toimi Koripalloliitto.

Nyt Salibandyliitto lopettaa kilpailutoiminnan välittömästi Helsingin ja Uudenmaan sekä Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueella lukuunottamatta miesten ja naisten F-liigaa sekä miesten divaria.

Kaikki harjoittelu aikuisten, lasten ja nuorten osalta sisätiloissa suositellaan keskeytettäväksi heti. Myös Koripallossa rajoitukset laajenevat koskemaan junioreita ja tulevat voimaan välittömästi. Viikonloppuna ei nuorten pelejä pelata.

”Aiempien päätösten mukaisesti Korisliigan ja ykkösdivisioonan ottelut pystytään pelaamaan ilman yleisöä”, Koripalloliiton kilpailupäällikkö Tom Westerholm sanoi.

Sillä ei Westerholmin mukaan ole merkitystä, pelaako joukkue kaupungin salissa vai yksityisessä salissa. Liiton antamat ohjeistukset koskevat kaikkia joukkueita.

Westerholm sanoo pitävänsä rajoituksia hyvänä koronaviruksen torjunnan kannalta.

”Kaikki joutuvat talkoisiin mukaan, että saadaan balanssiin. Nämä ovat kovia päätöksiä”, Westerholm sanoo.

Jääkiekkoliitto tiedotti perjantaina, että Mestistä ja Naisten liigaa lukuun ottamatta kaikista sarjoista perutaan tai siirretään ne pelit, joissa toisena joukkueensa on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelta tuleva joukkue.

Peruminen koskee niitä sarjoja, jotka päättyvät jouluun. Siirtäminen puolestaan niitä, jotka jatkuvat kevääseen asti. Päätös astuu voimaan välittömästi.

Miesten Liiga toimii omana organisaationaan eikä ole Jääkiekkoliiton tekemän päätöksen piirissä.

Suurista liikuntakeskuksista ainakin Esport Center aikoo pitää ovensa toistaiseksi, samoin Tapanilan urheilukeskus.

”Seuraamme Esportilla tilannetta ja määräyksiä aktiivisesti ja tiedotamme mahdollisista muutoksista välittömästi”, perjantaina julkaistussa tiedotteessa todetaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat