Tuomas Harjula oli upeasti 14:s maailmancup-kauden avauskisassa: ”Ei itsekään ihan vielä tajua, mitä on tapahtunut” - Urheilu | HS.fi

Tuomas Harjula oli upeasti 14:s maailmancup-kauden avauskisassa: ”Ei itsekään ihan vielä tajua, mitä on tapahtunut”

Norjan Sturla Holm Lægreid otti uransa ensimmäisen voiton maailmancupissa.

Tuomas Harjula sijoittui 14:nneksi Kontiolahdella kisatussa maailmancupin avauksessa.­

28.11.2020 14:36 | Päivitetty 28.11.2020 15:30

Sotkamon Vuokattiin kotiutunut ampumahiihtäjä Tuomas Harjula, 22, on sanojensa mittainen mies.

Tuusulan Voima-Veikkojen urheilija lupaili Suomen joukkueen etätiedotustilaisuudessa, että alkavan kauden maailmancupissa on haussa cup-pisteitä eli sijoituksia 40 parhaan joukkoon.

Lauantaina Harjula oli Kontiolahdella maailmancupin avanneen miesten 20 kilometrin normaalimatkan 14:s, selvästi paras suomalainen ja tukevasti pisteillä, ensimmäisen kerran urallaan.

”Tiedän, missä mennään”, Harjula letkautti kilpailun jälkeen alleviivaten ennustuksensa osuvuutta, mutta nöyrtyi tovin mietittyään:

”Ei itsekään ihan vielä tajua, mitä on tapahtunut”, hän huoahti.

Hän on asunut Kainuussa kuusi vuotta.

”Siellä on lukiot käyty. Opiskelen liikuntateknologiaa, mutta se on jäänyt viime aikoina vähemmälle”, kertoi Harjula, joka satsaa nyt urheilu-uraan.

Kontiolahdella ensimmäiseltä pystypaikalta kisan ainoan hutinsa ampunut Harjula hävisi yllätysvoittajalle Norjan Sturla Holm Lægreidille kaksi minuuttia ja 47 sekuntia.

Uransa ensimmäisen cup-kisan voittanut Lægreid ampui kärkipään miehistä ainoana kilpailussa kaikki 20 laukaustaan tauluun.

Harjulakin oli lähellä puhdasta ammuntaa.

”Ei nyt vielä sentään kuuta taivaalta. Tasapainoinen kilpailu, joka oli hyvin hallinnassani. En vetänyt hiihtoa överiksi, vaan sopivasti limitillä”, Harjula kuvaili.

Kaksi edellistä maailmancupin kokonaiskilpailua voittanut Norjan Johannes Thingnes Bø oli toinen ja Saksan Erik Lesser kolmas.

Voittaja Lægreid kisasi ensimmäisen kerran maailmancupissa vasta viime kaudella. Tätä ennen paras sijoitus oli viime maaliskuulta Kontiolahden sprintin kymmenes sija.

”En osannut ollenkaan kuvitella tätä [voittoa]. Oli vain tarkoitus, että hiihto ja ammunta onnistuvat hyvin”, 23-vuotias Lægreid ihmetteli yleisradioyhtiö NRK:lle.

Muista suomalaisista viisi sakkoa ampunut Tero Seppälä oli 61:s ja kolmen ohilaukauksen Jaakko Ranta 66:s.

Sijoitusveikkauksissa suomalaisista korkeimmalla olleen Seppälän kilpailu suli kahden ensimmäisen ampumapaikan aikana.

Kolme sakkoa saivat kahdelta viimeiseltä ampumapaikalta seurakseen vielä kaksi, ja Seppälä jäi viiden sakon rasittamana kärjestä lähes kuusi ja puoli minuuttia.

”En ollut ammuntoihin ihan valmis. Tuli pikkuvirheitä”, Seppälä kertoi.

Hän odotti maailmancupin kotiavausta malttamattomana, joten intoa oli kenties turhankin paljon.

”Sunnuntaina pikamatkalla ladulla löytyy varmasti raivoa, mutta ampumapenkalla se ei olisi niin tarpeen.”

Harjulan hyvä sijoitus ilahdutti Seppälää, joka viime kaudella ylsi maailmancupissa uransa toistaiseksi parhaimpaan, seitsemänteen sijaan.

”Onnistujia joukkueessa on laajalla rintamalla. Menestys ei ole minun varassani.”

Seppälälle puoli minuuttia hävinnyt Ranta tekee sunnuntain sprintissä kolmen kilpailijan suomalaiskiintiössä tilaa lauantaina huilivuorossa olleelle Olli Hiidensalolle.

Rannan kolme sakkoa lipsahtivat pystypaikoilta.

”Makuu sujui hyvin, mutta pystyammunta ei ollut tarpeeksi rentoa.”

Kontiolahden latupohjaa Ranta kuvaili sanoilla, joissa tykkilumella tiivistyivät lauantaina monen kilpailijan tuntemukset.

”Latu oli pehmeä, sokerinen, mutta kaikille sama.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat