Yllättäjä Harjula lunasti lupauksensa ampumahiihdon maailmancup-avauksessa – ”Ei itsekään ihan vielä tajua, mitä on tapahtunut” - Urheilu | HS.fi

Yllättäjä Harjula lunasti lupauksensa ampumahiihdon maailmancup-avauksessa – ”Ei itsekään ihan vielä tajua, mitä on tapahtunut”

Tuomas Harjula ja Mari Eder ylsivät Kontiolahdella cup-pisteille.

Tuomas Harjula Kontiolahden maailmancupin kilpailun makuuammuntapaikalla.­

28.11.2020 18:45

Sotkamon Vuokattiin kotiutunut ampumahiihtäjä Tuomas Harjula on sanojensa mittainen mies. 22-vuotias Harjula lupaili ennen kauden alkua maailmancup-pisteitä ja lunasti lupauksensa heti lauantaina Kontiolahdella cupin avauskisassa miesten normaalimatkalla.

Hän oli 20 kilometrillä 14:s, selvästi paras suomalainen ja tukevasti pisteillä, ensimmäisen kerran urallaan.

”Tiedän, missä mennään”, Harjula letkautti kilpailun jälkeen alleviivaten ennustuksensa osuvuutta, mutta nöyrtyi tovin mietittyään:

”Ei itsekään ihan vielä tajua”, mitä on tapahtunut.

Hän on asunut Kainuussa Vuokatissa kuusi vuotta.

”Siellä on lukiot käyty. Opiskelen liikuntateknologiaa, mutta se on jäänyt viime aikoina vähemmälle”, kertoi Harjula, joka satsaa nyt urheilu-uraan.

Kontiolahdella ensimmäiseltä pystypaikalta ainoan hutinsa ampunut Harjula hävisi yllätysvoittajalle Norjan Sturla Holm Lägreidille vajaat kolme minuuttia. Uransa ensimmäisen cup-kisan voittanut Lägreid ampui kärkipään miehistä ainoana kaikki 20 laukaustaan tauluun.

Harjulakin oli lähellä puhdasta ammuntaa.

”Ei nyt vielä sentään kuuta taivaalta. Tasapainoinen kilpailu, joka oli hyvin hallinnassani. En vetänyt hiihtoa överiksi, vaan sopivasti limitillä”, Harjula kuvaili.

Kaksi edellistä maailmancupin kokonaiskilpailua voittanut Norjan Johannes Thingnes Bö oli toinen ja Saksan Erik Lesser kolmas.

Naisten 15 kilometrillä Mari Eder kantoi odotetusti päävastuun suomalaismenestyksestä. Lupaavasti aloittaneen Ederin ote kärkikymmenikön sijoituksista kirposi kisan vanhetessa, mutta hiihtovauhti ja ampumatarkkuus riittivät sentään maailmancupin pisteille, 32:nneksi.

Sijoitus ei saanut kolme sakkominuuttia ampunutta Ederiä hihkumaan riemusta, mutta ei aloitus toivoton ollut.

”Heti kilpailun jälkeen tyypillisesti pyörii mielessä, mikä meni vikaan, mutta hyviäkin asioita jäi mieleen”, Eder sanoi.

Kontiolahden tykkilumen rata pehmeni naisten kilpailun aikana paikoin sohjoksi, mikä jarrutti Ederinkin vauhtia.

”Latu oli raskas. Ammunnallisesti kaksi ensimmäistä paikkaa, ensimmäinen makuu ja pysty”, olivat parhaita.

Eder laukoi molemmilta makuupaikoilta nollat, mutta tarinat identtisten tulosten takana poikkesivat toisistaan.

”Ensimmäinen makuu ok”, toinen hirveää leipomista.

Hän hävisi ilman ohilaukauksia ampuneelle italialaisvoittajalle Dorothea Viererille yli kolme ja puoli minuuttia.

Wierer kukisti toiseksi tulleen, yhden sakon ampuneen Saksan Denise Herrmannin vain 0,8 sekunnilla. Kolmas oli ruotsalaisyllättäjä Johanna Skottheim, joka Wiererin tavoin ampui kaikki taulut alas.

Myös viidenneksi sijoittunut Ruotsin Linn Persson ampui ilman sakkoja. Ruotsalaisia oli 11 parhaan joukossa yhteensä peräti viisi: Skottheimin ja Perssonin lisäksi Öbergin siskokset Elvira (4:s) ja Hanna (7:s) sekä Mona Brorsson (11:s).

Lauantain perusteella Ruotsi on ensi viikonloppuna Kontiolahdella naisten maailmancup-viestin ylivoimainen ennakkosuosikki.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat