Georgian jättimäinen Giorgi Shermadini liian suuri suomalaisille, Sasu Salin yritti pitää Susijengin pelissä kiinni: ”Kyllä se tuolla korin alla ratkesi” - Urheilu | HS.fi

Georgian jättimäinen Giorgi Shermadini liian suuri suomalaisille, Sasu Salin yritti pitää Susijengin pelissä kiinni: ”Kyllä se tuolla korin alla ratkesi”

Georgia otti voiton Espoon EM-karsintakuplassa.

Suomen Shawn Huff, Daniel Dolenc ja Sasu Salin yrittävät pitää Georgian Tornike Shengeliaa kurissa lauantaina EM-karsintaottelussa Espoossa.­

28.11.2020 21:39 | Päivitetty 28.11.2020 22:44

Georgia oli numeroa liian suuri Suomelle koripallon EM-karsinnassa Espoossa. Georgia otti 91–85-voiton, kun Susijengi sortui muutamiin helppoihin pallonmenetyksiin.

Georgian jättimäinen Giorgi Shermadini oli juuri niin vaarallinen korinaluspelaaja kuin saattoi olettaa. Shermadini nosteli 27 pistettä korin alta kuin olisi laittanut appelsiineja purkkiin.

Shermadini hallitsi täysin korinalustaa ja takamies Thaddus McFadden osasi syöttää palloja oikeisiin paikkoihin.

Suomen kotietu Espoon EM-karsintakuplassa haihtui ilman yleisö pelaamiseen, mutta myös Shermadinin ylivoimaisuuteen korin alla.

Peräti 216-senttinen Shermadini survoi pallon koriin melkein halutessaan. Eikä hän pelkästään ruhjonut, vaan heitti erittäin pehmeillä käsillä läheltä ja lähes erehtymättömästi vapaaheittoviivalta.

Puolustamista heikensi, kun Suomen isot pelaajat Daniel Dolenc, Alexander Madsen ja Matti Nuutinen lensivät virheiden takia ulos vajaat viisi minuuttia ennen loppua.

”Ei onnistuttu. Kolme pelaajaa piti ottaa kiinni, mutta rikottiin ja hävittiin levypallot”, Madsen sanoi.

Suomen Shawn Huff ja Georgian Giorgi Shermadini EM-karsintaottelussa Espoossa lauantaina.­

Jos oli Shermadini vahva, samaa voi sanoa Teneriffan seurakaveri Sasu Salinista. Salin upotti heittoja, puolusti ja hankki vastustajalle virheitä. Kaikki tuttua Salinia kymmeneltä viime vuodelta maajoukkueessa.

Salin kokosi Susijengin korkeimman pistemäärän, 22, mutta apuja olisi saanut tulla laajemmin kuin nyt.

”Kyllä se tuolla korin alla ratkesi. Oli aika hankalaa vääntää Shermadinia ja [Tornike] Shengeliaa vastaan”, Salin sanoi. ”Ihan hyvin pärjättiin ensimmäinen puoliaika, mutta toisella olisi pitänyt ottaa muutama enemmän. Hyvin puolustettiin ja oltiin lähellä, mutta ei ihan riittänyt.”

Kapteeni Shawn Huff heitti 14 pistettä, mutta vastaavasti hänen heittoskaalansa oli hyvin laaja. Upeita kaukoheittoja saattoi seurata melko selkeitäkin ohiheittoja.

Maajoukkueen uusiin kasvoihin kuuluva Elias Valtonen tuli vahvasti otteluun sisään. Hän pelasi ensimmäistä EM-karsintaotteluaan eikä ujostellut.

”Tiukka peli oli. Annettiin kuusi pinnaa liikaa korin alta, mutta taisteltiin hyvin. Tiukka tappio”, Valtonen sanoi Ylen kenttähaastattelussa.

Kun Suomi johti alussa 8–5, oli Valtonen heittänyt yhden korin ja iskenyt voimalla donkkauksen raudoista läpi.

Valtonen tuli Arizona Staten yliopistosta parin vuoden jälkeen pois ja vaihtoi kirjat pelaamiseen Saksan Tübingenissä. Ainakin Saksasta oli lyhyempi matka maajoukkueeseen, ja onneksi niin. Peli kulki.

”Oli vähän outo tilanne pelata ilman faneja, mutta olen pelannut muutaman pelin Saksassa ilman”, Valtonen sanoi. ”Se oli meille iso menetys.”

”Hävittiin kuusi pistettä, fanit olisivat voineet sen antaa”, Valtonen sanoi.

”Emme pystyneet heidän isoja pelaajia pysäyttämään.”

”Tämä oli erittäin tärkeä peli meille. Pystyimme tarjoamaan kansallemme hyviä hetkiä”, Tornike Shengelia sanoi. Hän kokosi 19 pistettä ja oli Shermadinin ohella alituinen riesa Suomen puolustukselle.

”Annoin kaikkeni niin kuin aina teen, mutta olen vain tyytyväinen, että voitimme”, Shengelia sanoi kansainvälisessä mediatilaisuudessa.

Kaikkiaan maajoukkueessa oli neljä pelaajaa, jotka pelasivat ensimmäiset karsintaottelunsa. Valtosen lisäksi Aapeli Alanen, Daniel Dolenc ja takamies Henri Kantonen saivat tilastoihinsa uudet merkinnät.

Suomi joutui otteluun uusin kasvoin. Ykköspelintekijä Petteri Koponen oli sivussa koronakaranteenissa ja Tuukka Kotti puuttui myös. Molemmat olisivat olleet avausviisikon pelaajia.

Chicagossa pelaava Lauri Markkanen olisi halunnut tulla mukaan EM-karsintoihin, mutta NBA-kauteen liittyvän leirityksen läheisyys esti osallistumisen. Markkasen varaan ei kannattanut alun perinkään laskea, mutta Koponen ja Kotti olivat menetyksiä.

Suomi kohtaa EM-karsintakuplassa Serbian maanantaina. Serbia hävisi yllättäen Sveitsille ja heilutti E-lohkon mannerlaattoja.

”Serbia on varmaan aika vihainen, kun hävisi Sveitsille ja tulee kovaa. Kyllä meidän pitää olla valmiita vastaamaan heidän intensitettiin”, Salin sanoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat