Kolminkertainen olympiapyöräilijä Paul Nyman on kuollut 91 vuoden iässä - Urheilu | HS.fi

Kolminkertainen olympiapyöräilijä Paul Nyman on kuollut 91 vuoden iässä

Edesmennyt Paul Nyman oli oman aikansa menestynein pyöräilijä, sillä hän voitti peräti 33 Suomen mestaruutta vuosina 1950–1960.

Tampereen Pyörä-Poikia edustanut Paul Nyman Myllymäen ajossa.­

29.11.2020 12:17

Suomea kolmissa olympialaisissa edustanut kilpapyöräilijä Paul Nyman on kuollut Tampereella 25. marraskuuta 91-vuoden iässä. Nymanin vaimo Eila Nyman vahvisti tiedon HS:lle.

Paul Nyman oli viime vuodet sairastanut kotona pitkäaikaissairautta, johon hän lopulta menehtyi. Hänen vaimonsa toimi miehensä omaishoitajana viime vuodet.

Nyman edusti Suomea kilpapyöräilijänä Helsingin, Melbournen ja Rooman kesäolympialaisissa vuosina 1952, 1956 ja 1960. Vuosina 1950–1959 hän osallistui kahdeksan kertaa MM-kisoihin.

Viipurissa vuonna 1929 syntynyt Nyman sai kipinän pyöräilyyn kuunnellessaan pyöräilyn selostusta Lontoon vuoden 1948 olympialaisista. Nyman aloitti pyöräilyharrastuksen Tampereella Pyörä-Pojissa.

Helsingin olympialaisissa Nyman keskeytti maantieajon mutta sijoittui joukkuetakaa-ajon karsinnassa 15:nneksi. Melbournessa Nyman sijoittui henkilökohtaisessa maantieajossa 11:nneksi. Roomassa hän oli henkilökohtaisessa maantieajossa 17:s.

MM-kisoissa Nyman oli parhaimmillaan 20:s.

Suomessa Nyman oli oman aikansa menestynein pyöräilijä, sillä hän voitti peräti 33 Suomen mestaruutta vuosina 1950–1960.

Melbournen olympialaisissa italialaiset pyöräilytallit kiinnostuivat Nymanista, mutta heidän kiinnostuksensa lopahti heidän kuultuaan, että Nymanilla oli vaimo ja lapsi.

Nyman haaveili vielä jatkavansa Tokion olympialaisiin, mutta hän loukkasi jalkansa pujottelumäessä talvella 1961. Siihen loukkaantumiseen päättyi Nymanin pyöräilyura.

Nyman työskenteli urheilu-uran ohessa Kone ja Terällä ja siirtyi Veikkauksen asiamiesten kouluttajaksi. Hän eläköityi Veikkauksen piiripäällikön työstä vuonna 1989.

Nymania jäävät kaipaamaan Eila-vaimon lisäksi hänen poikansa ja tyttärensä sekä kaksi lastenlasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat