Nuori Elias Valtonen aloitti EM-karsinnat röyhkeällä donkkauksella eikä kadu, että siirtyi USA:n yliopistosarjoista Saksan kakkosdivisoonaan - Urheilu | HS.fi

Nuori Elias Valtonen aloitti EM-karsinnat röyhkeällä donkkauksella eikä kadu, että siirtyi USA:n yliopistosarjoista Saksan kakkosdivisoonaan

Suomi kohtaa maanantaina koripalloilun EM-karsinnassa Serbian, joka otti kolhun häviämällä Sveitsille.

Elias Valtonen donkkasi pallon koriin Susijengin harjoituksissa Espoossa maajoukkueen välipäivänä.­

30.11.2020 2:00 | Päivitetty 30.11.2020 15:01

Elias Valtonen, 21, tuli ryminällä koripallomaajoukkueen aloitusviisikkoon Georgiaa vastaan Espoossa.

Lauantai-illan ottelu oli Valtoselle ensimmäinen EM-karsinnoissa, mutta ujostelun hän jätti pukuhuoneeseen.

Valtonen esitteli ottelussa koko koripalloilun pisteskaalan: kahden pisteen heitto kaukaa, kakkonen korin alta, kolmen pinnan upotus ja röyhkeä donkkaus.

”Kyllä lähdin itseluottavaisin mielin, sillä olen parhaimmillani, kun olen aggressiivinen ja siihen pitää yrittää puskea joka pelissä. Sellaista vaihtoehtoa ei ole kuin taka-askelien ottaminen. Tällä tasolla on pakko haastaa vastustajaa joka tilanteessa”, Valtonen sanoo Susijengin välipäivänä, kun harjoitukset ovat takana.

Mitä muuta voisi vaatia pelaajalta? Valtonen jätti nimensä isoilla kirjaimilla tilastoihin, vaikka hänenkään korit eivät pelastaneet Susijengille voittoa.

Entä se donkkaus. Kaksimetrinen Valtonen olisi voinut nostaa pallon turvallisesti levyn kautta koriin, mutta hän iski alaspäin.

”Tällaisia suorituksia tarvitaan pelin edetessä. Yritän omalla atleettisuudella tuoda ulottuvuutta peliin.”

Yhteensä 13 pistettä ja yli 25 minuuttia peliaikaa. Valmennus luotti häneen ja katsoo varmasti Valtosen suuntaan myös Serbia-ottelussa maanantaina.

Maajoukkueen sunnuntaisissa harjoituksissa katseet kääntyivät Serbian kohtaamiseen. Vastaan tulee joukkue, joka otti kevyen luvunlaskun Sveitsiä vastaan häviämällä E-karsintalohkon iltapäiväpelin lauantaina.

”Nyt vaan yritetään korjata virheitä ja haastaa Serbia uudella tarmolla”, Valtonen sanoi ja lisäsi, että harjoituksissa haettiin korjausta muutamaan puolustukselliseen juttuun. Myös hyökkäyskuvioita hiottiin.

Pitää pelata nopeasti ja vielä rohkeammin, kuului valmennuksen sanoma.

”He tulevat varmaan uudella ilmeellä.”

Viesti sopii hyvin urheilulliselle Valtoselle. Hän on pelaaja, joka ei paljon peruutuspeiliin katsele eikä murehti menneitä.

Euran Veivissä Valtonen oppi koripallon askelmerkit ja ensimmäiset pompottelut. Pari kautta Uudenkaupungin Korihaissa ja matka jatkui Mäkelänrinteen HBA Märskyyn.

HBA:sta, suomalaisen huippukoripallon akatemiasta, Valtosen tie vei Arizona Staten yliopistoon. Ensimmäinen vuosi meni penkille tai sen alle. Peliaikaa tuli niin vähän, ettei niitä minuutteja juuri tilastoista erota. Toisella kaudella vastuu lisääntyi, mutta Valtonen pakkasi kirjat kassiin ja palasi Eurooppaan.

Nyt hän pelaa ammattilaisena Saksan kakkostasolla Tübingenissä. Yhdysvaltojen tasokkaan yliopistokoripallon vaihtaminen Bundesliigan alapuolelle ei kuulosta kovinkaan seksikkäältä, mutta Valtonen on tyytyväinen.

”Ei ole kaduttanut”, Valtonen sanoo paluustaan. ”Yritän elää niin, että ne päätökset, jotka teen, yritän olla katumatta niitä. Ei minua kaduta, että lähdin Arizonaan eikä kaduta, että tulin pois.”

Saksassa koronaviruksen hidastama kausi on edennyt vasta kolmen ottelun verran. Harjoituspelejä Tübingen pelasi viisi ennen kauden alkua.

Sopeutumista Saksaan helpottaa, että suomalainen Daniel Jansson valmentaa seuraa. Kakkosvalmentajana on toinen suomalainen Hussain Dassouk, joten välillä Valtonen voi kommunikoida jopa suomeksi.

Valtonen pääsi maajoukkueen mukaan ensimmäisen kerran MM-karsintoihin kaksi vuotta sitten. Silloin ei tullut yhtään peliminuuttia eikä siten tilastokaan reagoinut.

”Luulen, että olen hyvässä aikataulussa. Olen ottanut steppejä seurajoukkueuralla ja maajoukkueessa samaan aikaan, että pystyisin vakiinnuttamaan paikan Susijengissä. Askel askeleelta nostetaan tasoa Euroopassa.”

Saksan kakkosliigasta Valtonen sanoo ilman tarkkaa faktaa, että sarja voisi olla Euroopan kovin kakkostaso. Ainakin hän on itse tyytyväinen tähän vaiheeseen.

Unelmaksi kelpaisi Bundesliigaan nousu ensi kaudeksi, mutta ei väkisin. Nykyinen sopimus on mallia 1+1 vuotta, joten se jättää paljon avoimeksi. Tübingen on tasokkaasti hoidettu seura, haluaa Valtonen korostaa.

”En halua kiirehtiä. Tübingenissä ovat asiat hyvin ja voin olla toisenkin vuoden. Näen sen sellaisena, että siellä on mahdollista tehdä tulosta.”

Serbiaa vastaan tuloksen tekeminen sopisi myös hyvin.

”Luulen, että valmentajat odottavat aktiivista peliä ja jos saan aloittaa, hieno homma ja teen parhaani. Samalla lailla yritän haastaa omaa miestäni ja luoda tilanteita olemalla uhka.”

Suomi ja Serbia kohtaavat Espoon Metro-areenan EM-karsintakuplassa maanantaina kello 19. Ylen TV2 näyttää ottelun suorana. Yleisöllä ei ole pääsyä otteluun.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat