Amanda Rantanen teki lisäajan viimeisellä minuutilla dramaattisen voittomaalin ja Helmarit on taas lohkokärjessä - Urheilu | HS.fi

Amanda Rantanen teki lisäajan viimeisellä minuutilla dramaattisen voittomaalin ja Helmarit on taas lohkokärjessä

Suomi varmisti voitolla vähintään EM-jatkokarsintapaikan.

Amanda Rantanen (vas.) teki Suomen voittomaalin onnekkaasti, kun pallo kimposi häntä kasvoihin. Voittomaalin tekijän kanssa ensimmäisenä juhlimaan ehti Olga Ahtinen.­

1.12.2020 21:33 | Päivitetty 2.12.2020 7:20

Skotlanti–Suomi 0–1 (0-0)

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue EM-karsintaottelu Skotlannissa sai huiman lopun. Lisäajan viimeisellä minuutilla Amanda Rantanen pääsi vaihdosta kentälle ja teki ottelun viimeisestä hyökkäyksestä voittomaalin.

Rantanen pääsi läpiajoon Skotlannin hyökkäyksen jälkeen. Maalivahti torjui ensimmäisen yrityksen, mutta pallo kimposi Rantasen kasvoihin ja siitä maaliin.

Amanda Rantanen pääsi lisäajan loppuhetkillä läpiajoon. Ensimmäinen yritys ei mennyt maaliin, mutta pallo pomppasi maalivahdin torjunnasta hänen kasvoihinsa.­

Amanda Rantanen (13) teki Suomen voittomaalin ottelun viime sekunneilla.­

Suomen EM-karsintalohkon ennakkosuosikki Skotlanti oli kotikentällään Edinburghissa tiistaina selkä seinää vasten ahdistettuna. Se oli pakkovoiton edessä, jotta se pääsisi kahden tappion jälkeen askeleen lähemmäs lohkon kärjessä olevia Portugalia ja Suomea, jotka olivat karanneet neljän ja seitsemän pisteen päähän.

Skotlannin yritys epäonnistui, ja Suomi on huippuarvokkaan voiton jälkeen nyt askeleen lähempänä kisapaikkaa ja lohkokärjessä jälleen maalieron turvin. Paikka vuoden 2022 EM-turnauksessa on kahden ottelun päässä. Suomi varmisti tiistaina myös vähintään EM-jatkokarsintapaikan.

Skotlannin edellinen päävalmentaja ja Suomen nykyinen päävalmentaja Anna Signeul valmensi Skotlannin kolme vuotta sitten EM-kisoihin, mutta nyt Skotlannin kurssi vaikuttaa olevan laskussa.

Suomi lähti odotetulla avauskokoonpanolla otteluun: Tinja-Riikka Korpela; Tuija Hyyrynen, Anna Westerlund, Natalia Kuikka, Emma Koivisto; Emmi Alanen, Eveliina Summanen; Adelina Engman, Ria Öling, Sanni Franssi; Linda Sällström. Edellisen, loistavaan voittoon päättyneen Skotlanti-ottelun avauskokoonpanosta oli vaihtunut vain Kaisa Collin Adelina Engmaniin.

Skotlannin tilanne sarjataulukossa heijastui sen peliin avausjaksolla. Se hyökkäsi ahnaasti kotikentällään Suomen kimppuun ja pääsi Suomea useammin hyökkäämään viimeiselle hyökkäyskolmannekselle.

Skotlanti hyökkäsi etenkin avausjaksolla lukemattomien keskitysten avulla. Kotijoukkue pystyi löytämään isoja tiloja Suomen puolustuksen laidoilta sen jälkeen, kun Suomi oli menettänyt pallon. Suomi pystyi kuitenkin estämään Skotlannin laukaukset keskityksistä melko hyvin, eikä Korpelalla ollut suuria vaikeuksia maalillaan.

Skotlanti yritti myös laukoa Suomen puolustuslinjan edestä, mutta näistäkin tilanteista Suomi selvisi taidolla ja tuurilla. Natalia Kuikka blokkasi puolivahingossa Jane Evansin laukauksen, ja kerran Eveliina Summanen blokkasi Erin Cuthbertin laukauksen.

Suomi hyökkäsi avausjaksolla suoraviivaisesti, mutta menetti samalla palloja liian nopeasti. Avausjakson loppupuolella Suomi sai parhaat maalipaikkansa, kun Adelina Engman ja Tuija Hyyrynen pääsivät oikealta laidalta keskittämään vaarallisesti maalille.

26. minuutilla laitapakki Hyyrynen ohitti oikealla laidalla Caroline Weirin ja yritti syöttää pallon Ölingille, mutta syöttö epäonnistui hieman. Sitten puolen tunnin jälkeen Engman rakensi kaksi maalipaikkaa, joista jäivät vain viimeistelyt uupumaan. Ensin pallo lipui ohi Ria Ölingistä ja Koivistosta ja toisella yrityksellä Sällströmin ei aivan ehtinyt puskemaan palloa etutolpalla.

Suomi pakotti Skotlantia hyökkäämään laita-alueilta, mutta pari kertaa kotijoukkue pääsi myös toisella jaksolla luomaan vaaratilanteita laidoilta. Kun toista jaksoa oli pelattu viisi minuuttia, pääsi Martha Thomas puskemaan vapaasti Suomen maalin edestä, mutta onneksi pusku suuntautui maalin ohi. Se oli ottelun paras maalipaikka siihen mennessä. Thomas yritti toisenkin kerran maalia maalin edestä, mutta toppari Anna Westerlund piti Thomasin kurissa.

70. minuutilla Evansilla oli loistava paikka Kim Littlen keskityksen jälkeen takatolpalla, mutta Evans ei osunut kunnolla palloon.

Tunnin kohdalla Linda Sällström pääsi yksin nopeaan vastahyökkäykseen ja hankki varoituksen Kirsty Smithille. Suomen kaikkien aikojen parhaalle maalintekijälle Sällströmille ei pystytty toimittamaan palloja tarpeeksi.

Vartti ennen loppua Suomen päävalmentaja Anna Signeul teki ensimmäisen vaihtonsa, kun hän vaihtoi puolustaja Elli Pikkujämsän hyökkääjä Ria Ölingin tilalle. Pikkujämsä tuli pakiksi, ja Koivisto nousi ylemmäs. Essi Sainio tuli vielä 84. minuutilla Eveliina Summasen tilalle.

Muutama minuutti ennen loppua Skotlanti pommitti laukauksia toisensa perään, mutta Suomen puolustus blokkasi laukauksia hienosti.

Viime hetkillä Signeul lähetti kentälle vielä Olga Ahtisen ja Amanda Rantasen, ja se vaihto osoittautui käänteentekeväksi, jonka ratkaisua tuskin Signeul tai kukaan muukaan osasi odottaa.

Suomen Emma Koivisto yritti päästä Skotlannin Lisa Evansin ohi ottelun ensimmäisellä puoliajalla.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat