Amanda Rantanen ei vaihtaisi ”Jumalan nenä” -maaliaan: ”Vaikka on käynyt pohjalla, niin voi kokea jotain tällaista” - Urheilu | HS.fi

Amanda Rantanen ei vaihtaisi ”Jumalan nenä” -maaliaan: ”Vaikka on käynyt pohjalla, niin voi kokea jotain tällaista”

Rantanen teki Suomen 1–0-voittomaalin Skotlantia vastaan ottelun viime sekunneilla.

Amanda Rantanen teki voittomaalin ottelu 95. minuutilla tultuaan hetkeä aiemmin kentälle.­

2.12.2020 12:01 | Päivitetty 2.12.2020 16:15

PK-35:n kapteeni Amanda Rantanen nousi hetkessä Suomen puhutuimmaksi jalkapalloilijaksi, kun hän teki lisäajan viime sekunneilla voittomaalin EM-karsintaottelussa Skotlantia vastaan myöhään tiistai-iltana.

Suomi voitti ennakkosuosikin vieraskentällä 1–0 ja varmisti paikkansa vähintään jatkokarsinnoissa. Lohkovoitto ja suora paikka EM-kisoihin on omissa käsissä ja ratkeaa todennäköisesti kotiottelussa Portugalia vastaan helmikuussa.

Rantasen maali oli monella tapaa poikkeuksellinen.

Hänet kutsuttiin maajoukkueeseen, kun Juliette Kemppi ja Kaisa Collin jäivät koronavirustilanteen vuoksi pois Helmareista.

Rantasen ensiesiintyminen maajoukkueessa ei olisi voinut sujua ikimuistoisemmin. Hän pääsi kentälle aivan ottelun lopussa pitkän odottelun jälkeen.

”Noin 70 minuutin kohdalla sanottiin, että pidä lämpö yllä, jos tarvitsee mennä kentälle”, Rantanen kertasi puhelimitse Edinburghista, jossa joukkue oli keskiviikkoaamuna suuntamassa kohti Suomea.

”Viimeiset kymmenen minuuttia tarkkailtiin, että kuka menee kentälle, ja kuka ei pysty pelaamaan. Ihan viimeisillä minuuteilla tiedettiin Olgan [Ahtinen] kanssa, että mennään kentälle.”

”Ehti jännittää todella paljon, mutta sitten vain hengittelin ja ajattelin, että muutama minuutti, ei auta kuin juosta ja taistella. Sain jotenkin jännityksen lähtemään.”

Rantanen sai Ahtiselta neuvon, jonka noudattaminen osoittautui kullanarvoiseksi.

”Olga sanoi, että lähde juoksemaan täysillä ylös, kun saadaan pallo. Hän yrittää aina laittaa minulle ylös pallon. Juokse ylös.”

Ja Rantanen juoksi.

Voittomaalia edelsi Skotlannin vahva paine Suomen rangaistusalueen tuntumassa. Pallonriiston jälkeen Emmi Alanen sai pallon, ja hän löysi upealla vasemman jalan läpisyötöllä skotlantilaisten selustaan karkaavan Rantasen.

Ensimmäinen kosketus oli mainio, ja Rantasen edessä oli enää maalivahti Lee Alexander.

Toinen kosketus vei pallon hieman turhan lähelle maalivahtia. Rantanen tökkäsi vasemmallaan palloa, joka osui Alexanderiin ja kimposi siitä Rantasen kasvoihin ja vieri maaliin.

Rantanen purskahti itkuun, mutta syynä ei ollut pallon aiheuttama kipu.

”Jotenkin kaikki vain purkautui, kaikki jännitys ja ilo. Se oli ihan hullu hetki, joka purkaantui onnen kyyneleinä. Hetken päästä jotkut sanoivat, että minulta tulee verta nenästä. Silloin tajusin, että itse asiassa sattuukin nenään.”

Äärettömän tärkeä mutta varsin erikoinen maali on saanut osakseen runsaasti hyväntahtoista kuittailua sosiaalisessa mediassa. Rantasen seura PK-35 esimerkiksi kuittasi osuman vitsikkäästi: ”Ja just sellainen viimeistely, mitä ollaan koko kausi treenattu.”

Rantanen kertoo katsoneensa tilanteen jo ”tosi monta kertaa”. Hän sanoo saaneensa runsaasti onnitteluja ja kuittailuja maalin syntytavasta.

”Olen nauranut ja itkenyt sitä katsoessa. Olen tosi onnellinen, että pystyin auttamaan joukkuetta voittamaan noin tärkeän pelin. Oli kyllä urani tärkein ja ehkä hassuin maali.”

”Emmin pallo oli tosi hyvä, ja sitten vain juoksin. Pystyin olemaan aika rauhallinen tilanteessa. Vähän huono viimeistely, ja pallo kimpoaa naamaan ja menee siitä maaliin. Mutta kaikki maalit lasketaan, niin onneksi meni jotenkin maaliin.”

”Tosi hassu mutta hieno ja tunteellinen maali.”

Rantanen unelmoi toki ensimmäisestä maajoukkuemaalista, muttei ajatellut, että se oikeasti tulisi näin tärkeään paikkaan.

Nyt hän ei enää vaihtaisi maalinsa syntytapaa, jos saisi valita sen ja esimerkiksi yläkulmaan suuntautuvan kaukolaukausmaalin välillä.

”Pitää sanoa, että tuo, mikä eilen tuli. Se kuvastaa jotenkin persoonallisuuttani tosi hyvin, tosi outo. Tuo maali jää kyllä mieleen. Nenällä maali Skotlantia vastaan.”

”On tullut onnitteluja ja kuittailuja. Olen saanut kuulla Jumalan nenästä ja kaikkea mahdollista”, Rantanen kertoo viitaten viime viikolla kuolleen Diego Maradonan kuuluisaan Jumalan käsi -maaliin.

”Mutta se on hyvä, ja tuollaisen jälkeen pitää kuittaillakin”, Rantanen sanoo nauraen.

Ottelun jälkeen tunnelma pukukopissa oli luonnollisesti katossa, ja hotellilla peli käytiin lyhyesti läpi.

Valmennuksen pääviesti oli, että loistavalla taistelulla saatiin upea voitto, ja pelaajista ollaan todella ylpeitä.

Suomi on maailmanlistalla sijalla 30, eli yhdeksän sijaa Skotlannin takana. Joukkue osoitti kuitenkin kahdella 1–0-voitolla, että se pystyy uhrautuvaisella pelillä menestymään ennakkoon vahvempia joukkueita vastaan.

Rantanen näkee paljon hyvää Helmareiden otteissa, mutta myös parantamisen varaa on, jos jatkossa mielitään saada yhtä hyviä tuloksia.

”Mielestäni pelasimme joukkueena todella hyvin. Puolustaminen oli ihan mieletöntä, ja laitoimme itseämme likoon boksissa.”

”Jatkossa meidän pitäisi saada pidettyä enemmän palloa ja luotua hyökkäyksiä ja maalintekotilanteita.”

Rantanen on kärsinyt urallaan lukuisista loukkaantumisista, ja kesällä hän kertoi Ylen haastattelussa selviytymisestään syömishäiriöstä.

Tällä kaudella Rantanen teki Kansallisessa liigassa kymmenen maalia ja sijoittui maalipörssin kolmanneksi. Maajoukkuedebyytti ja voittomaali huipensivat vuoden.

”Jo kutsu maajoukkueeseen oli nuorena unelmana. Ehdin jo vähän unohtaa sen ja ajatella, että tämä ei enää tapahdu minulle, kun pelasin Ykkösessä pari vuotta.”

”On se ihan hullua, miten asiat olivat muutamia vuosia sitten ja miten ne ovat nyt. Kaikesta voi selvitä. Kun jaksaa uskoa ja tehdä töitä, voi saavuttaa ihan mielettömiä juttuja.”

”Vaikka on käynyt pohjalla, niin voi kokea jotain tällaista. Se on ihan uskomatonta.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat