Helmarien peli ei hivele silmiä, mutta voittaminen on aina kaunista – ja on viemässä Suomen jalkapallon EM-kisoihin - Urheilu | HS.fi

Helmarien peli ei hivele silmiä, mutta voittaminen on aina kaunista – ja on viemässä Suomen jalkapallon EM-kisoihin

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue on pelannut loistavan syksyn ja pedannut itselleen erittäin hyvät asemat jäljellä oleviin kahteen EM-karsintaotteluun. Joukkueen puolustus on ollut tänä syksynä tiiviimpi, ja sen varaan kisapaikka on rakentumassa, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Natalia Kuikka (edessä) tuuletti Amanda Rantasen viime sekunneilla syntynytttä voitttomaalia. Sankari itse purskahti samalla hetkellä itkuun.­

3.12.2020 2:00 | Päivitetty 3.12.2020 8:44

Ari Virtanen­

Ihan vielä ei uskalla sanoa, että on todennäköistä, että Helmarit nähdään vuoden 2022 EM-kisoissa. Mutta paljon ei puutu, sillä nyt kisapaikkaan riittää, että Helmarit voittaa helmikuussa lohkon jumbojoukkue Kyproksen ja pelaa tasan kotiottelunsa Portugalia vastaan.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue on pelannut loistavan syksyn ja pedannut erittäin hyvät asemat jäljellä oleviin kahteen EM-karsintaotteluun. Jos kisapaikka tulee, sen voi sanoa rakentuneen pitkälti syksyn kahden Skotlanti-voiton varaan.

Kaksi ja puoli vuotta sitten Suomen unelma MM-kisoista karkasi jo siinä vaiheessa karsintoja, kun lohkopelejä oli vielä kolme jäljellä. Nyt tilanne on täysin toinen.

Miksi joukkue on nyt parempi kuin MM-karsinnoissa ja miksi se on onnistunut tänä syksynä niin hyvin?

Ensinnäkin kisapaikka on rakentumassa hyvän puolustuspelin varaan. Puolustaminen EM-karsinnoissa on ollut huomattavasti tiiviimpää sen jälkeen, kun apuvalmentaja Lars Mosander liittyi viime helmikuussa päävalmentaja Anna Signeulin valmennusryhmään. Sen jälkeen Helmarit ei ole päästänyt maaliakaan kilpailullisissa otteluissa. Mosander on auttanut puolustuspelin organisoimisessa.

Helmarit puolustaa huomattavan hyvin omaa rangaistusaluettaan, mikä näkyi syksyn Skotlanti-otteluissa.

Tilastoyhtiö MyCoazhin tilastot kertovat, miten ahnaasti Skotlanti pommitti kahdessa ottelussa Suomen rangaistusaluetta. Tiistain vierasottelussa Skotlanti syötti pallon – useimmiten keskityksillä – 66 kertaa Suomen rangaistusalueelle. Skotlanti laukoi kaksitoista kertaa Suomen rangaistusalueelta, mutta sai vain viisi laukausta kohti maalia.

Se oli toisintoa lokakuun ottelusta Helsingissä, jossa Skotlanti syötti 49 kertaa Suomen rangaistusalueelle mutta sai silloinkin vain viisi laukausta maalia kohti.

Tiistaina Skotlannilla oli parikin hyvää paikkaa tehdä maali, joten aivan täydellisesti Suomi ei pystynyt estämään vastustajan maalipaikkoja. MyCoazhin mukaan ottelun maaliodottama-arvo meni Skotlannin hyväksi lukemin 1,50-0,75.

Tilanteiden valossa Skotlannin olisi pitänyt tehdä ainakin yksi maali. Suomen onneksi Skotlannilla on kuitenkin maalinteko-ongelma, eikä joukkueesta löydy selkeätä ykköshyökkääjää.

Siitäkin oli apua, että Signeul tuntee perinpohjaisen hyvin Skotlannin, jota hän valmensi ennen Suomea.

Päävalmentaja Anna Signeulin tehtävänä on tehdä tulosta ja valmentaa Suomi kisoihin. On aivan se ja sama, millä tyylillä se tulee.

Suomen peli ei ole hivellyt silmiä, mutta voittaminen on aina kaunista.

Nyt kun Suomen puolustuspeli rupeaa olemaan kunnossa, voi seuraavaksi parantaa hyökkäyspeliä. Suomen vahvuutena ovat tällä hetkellä vastahyökkäykset, koska pelaajamateriaali soveltuu niihin hyvin.

Vastahyökkäyksissäkin on yhä parantamisen varaa, jotta ne saadaan vietyä tehokkaammin vastustajan rangaistusalueelle asti.

Keskittymällä vastahyökkäyksiin Signeul on laskeskellut saavansa eniten irti esimerkiksi Linda Sällströmistä ja Adelina Engmanista. Tiistaina hän lähetti Edinburghissa viime hetkillä kentälle Amanda Rantasen, koska PK-35:n hyökkääjällä on hyvät ominaisuudet vastahyökkäyksiin.

Valinta palkittiin Rantasen viime sekuntien 1–0-voittomaalilla.

Suomi hyökkää erittäin suoraviivaisesti. Se johtuu pitkälti Signeulin tavasta minimoida riskejä.

Hänen joukkueensa voi ottaa riskejä vastustajan kenttäpuoliskolla, muttei omalla alueellaan. Siksi pallo toimitetaan usein pitkillä avauksilla nopeasti kohti hyökkääjiä sen sijaan, että joukkue etenisi hitaasti. Omalla alueella palloa ei haluta menettää.

Pelin kehittymisen lisäksi merkitystä on pelaajien kehittymisellä.

Kaksi vuotta sitten joukkueen pelaajistosta vain viisi pelasi ulkomailla muissa kuin pohjoismaisissa seuroissa. Nyt jo kymmenen pelaa Italiassa, Englannissa ja Espanjassa. Ja moni pohjoismaisissa seuroissa pelaavista on saanut joukkueessaan isomman roolin.

Pelaajien kehittyminen on myös Signeulin ansiota. Hän on pystynyt auttamaan pelaajia parempiin seurasiirtoihin etenkin Pohjoismaissa ja myös auttamaan heitä kehittymään ennen seurasiirtoja.

Signeul on tavallaan pedannut itselleen parempaa maajoukkuetta. Nyt hän korjaa kahden vuoden työn hedelmiä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat