Yhdistetyn mäkihypyssä oli Rukalla huijaus huipussaan: Urheilijat työnsivät pesusieniä housuihinsa, suomalaisetkin testasivat tiskirättejä - Urheilu | HS.fi

Yhdistetyn mäkihypyssä oli Rukalla huijaus huipussaan: Urheilijat työnsivät pesusieniä housuihinsa, suomalaisetkin testasivat tiskirättejä

Petter Kukkosen mukaan Kansainvälinen hiihtoliitto sulkee silmänsä pukukikkailulta: ”Puvulla saadaan enemmän etua kuin kemiallisella huijauksella 10 kilometrin hiihdossa”, hän sanoo.

Saksan Manuel Faisst (vas.) ja Ilkka Herola yhdistetyn mäkikisassa Rukalla.­

4.12.2020 7:09 | Päivitetty 4.12.2020 19:41

Suomalaisten yhdistetyn urheilijoiden napakat hyppypuvut pistivät katsojan silmiin maailmancupin avauksessa Rukalla.

Ilkka Herolan ja Eero Hirvosen puvut myötäilivät hypätessä vartaloa, kun samaan aikaan muun muassa saksalaisten, norjalaisten ja itävaltalaisten asut näyttivät olevan selvästi löysempiä kuin suomalaisilla.

”Huomio pitää paikkansa. Peli menee vaan pahempaan suuntaan”, Suomen yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen sanoo.

Asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Kukkosen mukaan Suomella on yhdistetyn isojen maiden välinehuijauksesta ”pomminvarmaa” tietoa muttei pitäviä todisteita.

”En halua mainita ketään nimeltä. Mäkisirkusta hallitsevilla suurilla mailla on myös poliittista valtaa FIS:ssä.”

Kukkosen mukaan yhdistetyssä on huijattu välineillä pitkään. Urheilijoiden kehon mitat otetaan syksyllä tai harjoituskauden aikana. Hyppypuvut rakennetaan näiden mittojen perusteella.

”Puvulla saadaan enemmän etua kuin kemiallisella huijauksella 10 kilometrin hiihdossa”, Kukkonen arvelee.

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen.­

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) testaajat mittaavat urheilijasta niin sanotun haaramitan, joka ulottuu varpaista nivustaipeeseen. Mitä alemmaksi haarakiila saadaan putoamaan mittauksessa, sitä enemmän pukuun tulee pinta-alaa eli liitopintaa.

Se taas vaikuttaa metrikaupalla hypyn pituuteen, kuten Rukan maailmancup jälleen osoitti.

Kukkosen mukaan urheilijat saattoivat esimerkiksi panna alushousuihinsa pesusienen tai muuta tavaraa, jolloin haaramitta putosi mahdollisimman alas.

”FIS:n henkilökunta tietää tempusta, samoin joukkueet. Miksei vahdita asiaa? Ei voi olla niin, että räikeästi huijataan”, Kukkonen sanoo.

Pukumanipuloinnista tietää myös Suomen Hiihtoliitto, joka pohtii asiasta kirjelmää kansainväliselle hiihtoliitolle. Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen myöntää, että tilanne vääristää kilpailua.

Hämäläinen sai Rukan maailmancupin jälkeen pukukikkailusta raportin päävalmentaja Kukkoselta.

”Tämä on herkkä asia, muttei tasapuolinen. Tutustuin tilanteeseen enemmän Rukan jälkeen, ja se on poikkeuksellinen. Mietimme, miten lähestymme kansainvälistä liittoa”, Hämäläinen sanoo.

Kukkosen mukaan myös suomalaiset kokeilivat samaa huijaamista Rukalla, mutta palasivat nopeasti päiväjärjestykseen. Kukkonen määräsi suomalaiset panemaan tiskirätit housuihinsa.

”Ymmärrän harmaan alueen hyväksikäyttöä, mutta minun moraalini ei sitä kestä. Halusimme mennä peliin mukaan ja katsoa, miten käy. Kuvasimme hypyt, ja olimme entistä enemmän muita jäljessä. Näin ei voi jatkua.”

Kukkonen esittää, että pukutesteissä olisi paikalla FIS:n virallinen lääkäri, joka valvoisi, ettei urheilija tunge alusvaatteisiinsa ylimääräisiä esineitä.

”Testiprotokolla pitää uusia. Osallistumisluvan maailmancupiin saisi vasta, kun lääkäri on kurkistanut housuihin. Nyt pukutesti on kuin uskonnollinen riitti.”

Kukkonen sanoo olleensa asiasta pitkään vaitonainen, mutta Rukalla hänellä tuli raja vastaan.

”Tyypillisesti suomalaiset ovat olleet sinisilmäisiä, ja olemme menneet luomuna. FIS ei tee mitään. Paska kaatuu sen niskaan, joka tuo ongelman esille. En ole kauhean tyytyväinen, päinvastoin.”

Ihan kaikki ei sentään mennyt läpi Rukallakaan.

Lajia suvereenisti hallitseva Norjan Jarl Magnus Riiber hylättiin torstaina varakisassa liian ison hyppypuvun takia.

Kovan tuulen takia varakisa otettiin käyttöön sunnuntaina, eikä Riiber pääse hiihto-osuudelle mukaan.

”Jos huijaus on systemaattista, siinä ei ole järkeä. Asia pitäisi käsitellä avoimesta ja keskustella auki”, Ismo Hämäläinen sanoi.

FIS:n yhdistetyn kilpailupäällikkö Lasse Ottesen sanoi Rukalla Ylelle, että pukujen mittauksessa on paljon vaikuttavia tekijöitä.

”Kaikki maat yrittävät venyttää sääntöjä aina. Se on normaalia joka vuosi. Meidän pitää kontrolloida systeemiä”, Ottesen sanoi.

Suomi päättää ensi viikolla osallistuuko se yhdistetyn seuraavaan maailmancupiin 19.–20. joulukuuta Ramsaussa.

Lisäys 4.12. kello 19.40: Juttuun lisätty tieto, että pukuhuijauksesta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat