Kiekon ehdoilla - Urheilu | HS.fi

Anton Lundell on alle 20-vuotiaiden maajoukkueen johtavia pelaajia ja ykkössentteri.­

Kiekon ehdoilla

Kaksi vuotta sitten Anton Lundell johti nuorten MM-kisoissa kakkosketjua, nyt hän kantaa suurinta vastuuta Nuorissa Leijonissa, kun maailmanmestaruudesta taas joulun jälkeen taistellaan.


12.12.2020 2:00 | Päivitetty 12.12.2020 12:29

Kaikesta näkee, että Nuorten Leijonien keskushyökkääjä Anton Lundell tähtää korkealle.

Lundell, 19, tekee kaiken jääkiekon ehdoilla. Koko syksyn se on tarkoittanut karanteenia vastaavissa olosuhteissa elämistä ainoana ajatuksena, että pääsee pelaamaan kiekkoa. Lukio on painettu taka-alalle kiekon tieltä.

Liiga ja seurat ovat edenneet alusta lähtien koronaviruksen puristuksessa ja yrittäneet pysyä erossa taudista.

IFK:ssa se on tarkoittanut tiukkoja lisärajoituksia. Harjoitusten lisäksi pelaajat ovat syöneet hallilla omissa tiloissaan, rajoitukset ulottuivat jopa kaupassa käymiseen. Illat Lundell on viettänyt lähinnä kotona.

”Totta kai olisi kiva välillä nähdä kavereita, mutta en sanoisi, että on puuduttavaa.”

”Enemmän niin, että jokainen ymmärtäisi, miten vakava tämä tilanne on. Ei voi ollenkaan lipsua tai leikkiä tämän asian kanssa.”

Nuorten MM-kisoissa odottaa aito jääkiekkokupla syksyllä pelatun NHL:n Stanley Cupin tapaan. Reilun kolmeviikkoisen pätkän vuodenvaihteen molemmin puolin kaikki joukkueet ovat erillään muusta maailmasta.

Pikkukuplassa Lundell on mennyt myös viime viikot, kun Nuorten Leijonien harjoittelu jakaantui pienryhmiin ja Lundell treenasi Keravalla päävalmentaja Antti Pennanen johdolla suljetuissa olosuhteissa.

 ”Koetan tehdä kaiken sillä lailla, että se palvelisi minua pelaajana.”

HIFK:n Anton Lundell juhlii maaliaan jääkiekon Liigan ottelussa HIFK - Jukurit Helsingissä maaraskuussa.­

Kaksi vuotta sitten Lundell nousi teini-ikäisenä Helsingin IFK:n liigajoukkueeseen. Viime kaudella hän oli vakiopelaaja tulosta tekevässä kakkosketjussa, ja tänä syksynä hän johtaa suurseuran ykköslinjaa.

Loikat ovat olleet pitkiä ja vieneet oikeaan suuntaan.

”Koetan aina miettiä, mitä haluan kehittää ja miten kehittyisin parhaiten. Minulla on aina ajatus takana, kun teen jotain tiettyä harjoitusta. Koetan tehdä kaiken sillä lailla, että se palvelisi minua pelaajana”, Lundell sanoo.

”Olen luottanut työntekoon, kun olen jaksanut tehdä kovasti hommia, enkä ole lopettanut missään vaiheessa, vaan ottanut oppia.”

 ”Hän kaipasi perusteita asioille, miksi mitäkin tehdään.”

Anton Lundell alle 20-vuotiaiden maaottelussa Sveitsiä vastaan Vierumäellä runsas vuosi sitten.­

Kehitys näkyy Lundellin saavutuksissa. 18-vuotiaiden MM-kultaa Pikkuleijonat voitti Tšeljabinskissä keväällä 2018. Nuorten Leijonien eli alle 20-vuotiaiden kakkossentterinä Lundell juhli maailmanmestaruutta Vancouverissa vuonna 2019.

Rauli Urama toimi Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtajana Lundellin voittamien mestaruuksien aikana ja huomasi pelaajan erityispiirteen.

Urama puhuu sitoutumisesta, suhtautumisesta urheiluun ja paneutumisesta lajiin. Ne hän laskee merkittävimmiksi tekijöiksi Lundellin kehittymiselle.

”Hän kaipasi perusteita asioille, miksi mitäkin tehdään ja halusi olla kärryillä, mihin tämä johtaa”, Urama sanoo.

”Perhe on varmasti ollut iso tekijä, että lajiin ja urheiluun suhtaudutaan tuolla tavalla kuin Anton suhtautuu.”

 ”Kaikki pitää ansaita.”

Anton Lundell vuonna 2019.­

Lundell on toisen polven pelaaja, mutta hän valitsi eri pelipaikan kuin isänsä. Jan Lundell pelasi vuosia IFK:n maalilla, kiersi maailmalla ja palasi Stadiin. Nyt hän valmentaa liigajoukkueen maalivahteja.

On hyvin harvinaista, että alle 20-vuotias keskushyökkääjä johtaa suurseuran ykkösketjua kuten Lundell IFK:ssa.

Sentteri Sebastian Aho pelasi isossa roolissa Kärpissä, kun Nuoret Leijonat voitti kotikisoissa MM-kultaa vuonna 2016. Aho ottikin seuraavalla kaudella onnistuneen jättiloikan Carolinan NHL-joukkueeseen.

Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Mikko Rantanen pelasivat laidalla Jukka Jalosen valmentamassa kultajoukkueessa.

Kaapo Kakko, 19, kantoi melkoista taakkaa Turun Palloseurassa viimeisellä liigakaudellaan, mutta hänkään ei pelannut keskellä, vaan laidassa.

Nuoret sentterit ovat harvinaisia pelipaikan vaativuuden takia.

Mikael Granlund pelasi IFK:ssa kärkikenttien keskellä, kun seura voitti mestaruuden 2011. Granlund oli silloin 19, kuten Lundell on nyt.

Sentterille kuuluvissa aloituksissa Lundell antaa vielä Liigassa tasoitusta. Kokeneemmat keskushyökkääjät jättävät Lundellin selvästi kakkoseksi aloitusprosenteissa.

 ”Hän ymmärtää peliä.”

Anton Lundellin paras avu on loistava pelikäsitys.­

Lundell sanoo haluavansa olla johtava pelaaja jäällä ja auttaa joukkuetta voittamaan. Nuorissa Leijonissa hänelle lankeaa sama työnkuva kuin seurassa.

”Kaikki pitää ansaita. Ei voi tulla ilmoittamaan ja sanoa, että haluan tätä ja tätä. Mitään ei pysty lupaamaan, vaan kaikki pitää ansaita.”

Nuorten MM-kultaa vuonna 2019 voittaneessa joukkueessa Lundell pelasi neljä viimeistä ottelua ketjussa, jossa laidoilla häärivät Eeli Tolvanen ja Kakko.

Kakkosvitja teki tulosta ja Lundell myös. Vahvimmin nimensä suomalaiseen kiekkohistoriaan kirjoitti Kakko, joka teki loppuottelun voittomaalin Yhdysvaltoja vastaan viime minuuteilla.

Paikkansa silloisesta MM-joukkueesta Lundell otti leirityksen jälkeen.

”Turnaus meni tosi hyvin ja tuli kultaa päälle. Sain lisämotivaatiota, kun huomasin, että siellä oli tosi hyviä pelaajia, nykyisiä NHL-pelaajia ja kärkivarauksia. Huomasin, että erot olivat aika pieniä loppujen lopuksi.”

KooKoon nykyinen päävalmentaja Jussi Ahokas veti Vancouverissa Nuoria Leijonia ja näki suojatissaan merkkejä paljon isommasta.

Fyysisesti ja luistelullisesti Lundell ei ollut joukkueen vahvimpia, mutta näkyvä pelaaja hän oli.

”Pelikäsitys, ymmärrys ja syöttötaito, mutta pelikäsitys ennen kaikkea”, Ahokas luettelee ominaisuuksia.

”Hän ymmärtää peliä. Sillä ominaisuudella hän pystyi pelaamaan tuolla tasolla kaksi vuotta sitten niin isossa ruudussa.”

 ”On kiva lähteä sinne pelaamaan ja voidaan hyvin haastaa muita.”

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen ketjukaverit kuuntelevat Anton Lundellia harjoitusottelussa Ketterän Mestis-mihistöä vastaan.­

Tšekin MM-turnaus viime talvena jäi Lundellilta pelaamatta. Käden loukkaantuminen pyyhki kalenterin tyhjäksi, mutta Edmontonin kisoissa hän saa oletettavasti niin ison vastuun kuin jaksaa kantaa.

Ahokas huomasi vastustajan valmentajana yhden oleellisen muutoksen Lundellissa sitten kahden vuoden takaisen MM-turnauksen.

”Hän oli ottanut selkeän stepin, kun heitä vastaan pelattiin. On noussut seuraavalle tasolle, mutta niin lahjakkuudet tekevät. He vaan hyppäävät tasoja ylöspäin ja aika nopeasti adaptoituvat.”

Luistelussa ja tilannevoiman kartuttamisessa Lundell on ottanut isoimmat kehitysloikat. Tasapaino on niin hyvä, ettei häntä ole helppo horjuttaa ja takakarvaajana hän iskee kiekkoon kiinni, kun edellä menevä luulee jo päässeensä irti.

Lundell pääsee mielenkiintoiseen vertailuun Edmontonissa, kun periaatteessa kaikki ikäluokan huiput ovat koolla.

NHL-varaukseen Lundellin turnauksella ei ole enää merkitystä, kun Florida varasi hänet ensimmäisellä kierroksella alkusyksystä. Kisoissa pelataan paljon muustakin ja ennen kaikkea menestyksestä.

”Kyllä uskon, että meillä on taas kerran hyvä joukkue. On kiva lähteä sinne pelaamaan ja voidaan hyvin haastaa muita”, Lundell sanoo.

Ahokas katsoi pitkään nuorten kiekkoa vaihtopenkin takaa ja hän tietää, mitä on luvassa. Sentteriosastolla ei ole kovin montaa Lundellia osaavampaa pelaajaa.

”Huippu NHL-pelaaja hänestä on tulossa”, Ahokas sanoo.

Siihen Lundell tähtää, mutta sitä ennen hän voittaisi mielellään toisen MM-kullan Nuorissa Leijonissa.

Anton Lundell on omistautunut jääkiekolle ja tie on viemässä ennen pitkää NHL-jäille.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat