Leijonien Jukka Jalonen ihmettelee kohua: ”Fudis­maa­joukkue on kiertänyt pitkin syksyä, miksi me emme voisi pelata?” - Urheilu | HS.fi

Leijonien Jukka Jalonen ihmettelee kohua: ”Fudis­maa­joukkue on kiertänyt pitkin syksyä, miksi me emme voisi pelata?”

Kiekkomaajoukkue kohtaa Tšekin torstaina Moskovan EHT-turnauksessa.

Jukka Jalonen sai vahvan joukkueen Moskovan EHT-turnaukseen.­

17.12.2020 2:00 | Päivitetty 17.12.2020 9:23

Suomen jääkiekkomaajoukkue pelaa jopa tavallisuudesta poikkeavalla kokoonpanolla Moskovan EHT-turnauksessa.

Mukana on vain kolme ensikertalaista, mutta hekin ovat jättäneet teinivuotensa taakse.

Leksands IF:n maalivahti Janne Juvonen, 26, kuuluu torjujakolmikkoon ensimmäistä kertaa Leijonissa. Tšekkiä vastaan ­Juvonen ei pääse kentälle, kun Juho Olkinuora aloittaa turnauksen torstaina.

Puolustaja Otso Rantakari, 27, pelasi poikien maajoukkueissa ja oli mukana vielä 20-vuotisten joukkueessa, mutta saa Leijona-kasteensa Moskovassa.

Keskushyökkääjä Robert Leino, 27, rakensi sitkeästi uraa HPK:ssa, HIFK:ssa ja Ilveksessä, kunnes siirtyi Örebron riveihin Ruotsiin. Hän on kiekkomaajoukkueen kolmas ensikertalainen.

”Meillä on hyvä joukkue, ei kahta sanaa”, päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi puhelimitse Moskovasta.

Joukkue on vahva siitäkin huolimatta, että muutamia viime hetken poisjääntejä tuli.

”Lähtökohdat ovat hyvät. Yleensähän tänne otetaan vähän kokemattomampia pelaajia mukaan. Nyt on tilanne erilainen ja selkeästi kokenein ryhmä, mitä minun aikanani on joulukuussa ollut.”

Jalosella riittää perspektiiviä. Hän toimi Leijonien päävalmentajana vuosina 2008–2013 ja on ollut tehtävässä uudestaan viime vuodesta alkaen.

Yleensä kiekkokauden EHT-turnaukset rakentuvat niin, että Helsingin kotiturnaukseen otetaan niin hyvä joukkue kuin marraskuussa on saatavilla. Moskovassa perinnetapahtuma alkoi vuonna 1967, ja sinne lähetetään erityyppinen ryhmä, jossa on enemmän nuoruutta kuin meriittejä.

Ruotsin helmikuisessa turnauksessa tehdään viimeiset katsastukset MM-turnaukseen, ja Tšekissä pelaa lähes valmis MM-joukkue keväällä.

Voimakkaana jylläävä koronavirus pakotti Jalosen ottamaan kaikki pelaajat venäläisvetoisesta KHL:stä, Ruotsin SHL:stä tai Sveitsistä. Ja näistä ylivoimainen enemmistö tulee juuri itäliigasta. KHL:stä on 13 pelaajaa ja Harri Pesonen, joka pelasi viimeksi Metallurg Magnitogorskissa. Hänen sopimuksensa purettiin viikko sitten.

Kotoisessa Karjala-turnauksessa Venäjä pääsi yllättämään Leijonat polvihousut kintuissa, kun nuorten MM-kisoihin tähdännyt joukkue latoi voittoon tarvittavat maalit.

Jalonen ei hätkähdä yksittäisen ottelun perään.

”Venäjä oli siinä pelissä erinomaisen tehokas ja teki joka toisesta paikasta maalin. Ei se meitä yllättänyt, vaan tiedettiin, mitä tulee.”

Nyt siitä pelistä on otettu opiksi, ja Jalonen lupaa Tšekkiä vastaan paremman alun.

”Pyritään saamaan yksilöistä ja joukkueesta irti se, mitä on saatavissa. Hienoa, kun pelaajat pystyisivät pelaamaan omilla vahvuuksillaan kansainvälistä jääkiekkoa ja voitettaisiin vielä pelejä”, Jalonen sanoi tulevan turnauksen tavoitteeksi.

”Se olisi hyvä mittari. Meillä on kuitenkin paljon pelaajia, jotka taistelevat kevään MM-kisapaikoista, jos ajatellaan, ettei Pohjois-Amerikasta tule ketään.”

NHL:ssä vasta viimeistellään kauden aloitusta, mutta alkoipa se milloin hyvänsä, kevät voi Pohjois-Amerikassa venyä pitkälle.

Jalosella on hyviä kokemuksia viedä ”nimetön” joukkue MM-kisoihin, kun Leijonat onnistui voittamaan mestaruuden vuonna 2019 pelaajilla, joista ei paljon kohistu ennen turnausta, mutta sitäkin enemmän sen jälkeen.

Kotimainen kiekkokausi oli pysähdyksissä keskiviikkoon asti, ja nyt pelataan ilman yleisöä. Ruotsissa on pelattu koko ajan ilman katsojia. Tätä kiekkoilu on koko Länsi-Euroopassa.

Venäjällä on toisin. Koronavirusluvut ovat hurjia. Tartunnat ovat pyyhkineet kiekkoseurojen yli, ja otteluita on peruttu.

Leijonatkin sai kritiikkiä Moskovaan menemisestä.

Miten näet pelaamisen Venäjän-turnauksessa?

”Kaikkia muitakin lajeja pelataan tällä hetkellä. Suomen maajoukkue pelaa fudista ja on koko syksyn vetänyt. Naiset myös. Miksemme voisi pelata jääkiekkoa?” Jalonen vastasi kysymyksellä.

”Olemme ihan omissa oloissamme ja omassa kerroksessamme täällä. Ainoat, keitä näemme, ovat joku bussikuski ja pari tarjoilijaa, kun syömme.”

Joukkue asuu Moskovan keskustassa Marriott-hotellissa, jossa ovat muutkin joukkueet eristyksissä ulkopuolisesta maailmasta.

”Kontaktit ovat minimissä, ja negatiiviset tulokset tulivat kaikista testeistä ennen tänne tuloa ja täällä. Toivottavasti tulevat myös tämän jälkeenkin.”

Kuinka tärkeää on, että nyt pelataan Moskovassa?

”Tosi tärkeähän tämä on, että saadaan pelejä alle ja yhteisiä kokemuksia. Nähdään, missä mennään suhteessa muihin Euroopan huippumaihin, missä ollaan ehkä parempia ja missä ollaan jäljessä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat