Nuorten MM-turnaus Kanadassa on kuin viikon kestävä vappu - Urheilu | HS.fi

Nuorten MM-turnaus Kanadassa on kuin viikon kestävä vappu

Kanada pysyy suosikkina hiljaisessakin areenassa nuorten MM-kisoissa. Vähintään yhtä kova haastaja on Nuoret Leijonat, eikä uusi yllätyskään ole mahdoton, Heikki Miettinen kirjoittaa.

23.12.2020 2:00 | Päivitetty 23.12.2020 8:41

Kanadalaisessa jääkiekkoilussa nuorten MM-turnaus ylittää kaiken muun, usein jopa Stanley Cupin finaalit.

On lomaa, vapaapäiviä, pyhiä ja aikaa katsoa kiekkoa. On myös aikaa mennä katsomoihin ja täyttää hallit.

Vancouverin Rogers Placessa huusi 17 206 katsojaa, kun Nuoret Leijonat voitti MM-turnauksen loppuottelussa Yhdysvallat 3–2 Kaapo Kakon ratkaisumaalilla kaksi vuotta sitten.

Edmontonin jättiareenassa on toisin. Katsomossa on enemmän kameramiehiä kuin muita ihmisiä. Isot lakanat peittävät tyhjiä penkkirivejä.

Koronavirus vei katsojat, muttei nuorten turnauksen kiinnostavuutta.

Kanadan voittaminen Pohjois-Amerikan MM-kisoissa on erittäin hankalaa, ja yksi syy on juuri yleisö.

Monista NHL-otteluista voi rehellisesti puhua hartaustilaisuuksina, kun verrataan nuorten kisoihin.

Kanadassa järjestettävät nuorten turnaukset ovat kuin viikon kestävä vappu. Isät, äidit, tyttöystävät ja muut kaverit istuvat kannustamassa omiaan. Pelaajat osaavat nauttia suosiostaan, ja se näkyy tuloksissa.

Pohjois-Amerikassa on 2000-luvulla järjestetty 11 kertaa nuorten kisat. Kanada on vienyt mestaruuden viidesti ja Yhdysvallat kahdesti.

Nuoret Leijonat näpäytti kaksi vuotta sitten oikein kunnolla. Ensin kaatui Kanada puolivälierissä, vaikka kenties pienen tuurin säestämänä, mutta kaatui kuitenkin.

Kiekkokatsojat muistavat, kuinka Aleksi Heponiemen tasoitusmaali kimposi polvisuojuksesta verkkoon. Yhtä lailla muistissa on, kun Noah Dobsonin maila katkesi jatkoajalla avopaikassa ja Toni Utunen teki seuraavasta hyökkäyksestä voittomaalin.

Toinen näpäytys tuli MM-finaalissa. Silloin oli USA:n vuoro ottaa nokkiinsa.

Vancouverin katsomot hiljenivät kaksi kertaa Nuorten Leijonien voittopeleissä, mutta Edmontonissa penkit pysyvät hiljaa alusta lähtien.

Yleisöstä ei saa apua eikä voimaa. Eikä yleisö luo paineita.

Kanada pysyy yhtenä suosikkina hiljaisessakin areenassa. Vähintään yhtä kova haastaja on Nuoret Leijonat, eikä uusi yllätyskään ole mahdoton.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat