Ruotsin Linn Svahnin hiihtomenestys tuo mieleen Anita Korvan perkelöityneen urakehityksen ja suomalaisen yksilöurheilun kesto-ongelman - Urheilu | HS.fi

Ruotsin Linn Svahnin hiihtomenestys tuo mieleen Anita Korvan perkelöityneen urakehityksen ja suomalaisen yksilöurheilun kesto-ongelman

Linn Svahn tuuletti uransa toista mc-voittoa vuosi sitten Saksan Dresdenissä.­

2.1. 17:18

Siitä on vajaat kaksi vuotta, kun hiihtäjä Anita Korva kahmi kolme pronssimitalia alle 20-vuotiaitten nuorten MM-kisoissa Lahdessa.

Niissä kolmessa kilpailussa Ruotsin Linn Svahn saavutti sijat 4, 11 ja 20. Lähimmäksi Korvaa Svahn pääsi sprintissä.

Nyt Svahnilla on jo kuusi voittoa maailmancupissa, ja niistä kahden tuoreimman ansiosta hän johtaa ensikertalaisena Tour de Ski -kiertuetta.

Sen sijaan Korvan ura on niin sanotusti perkelöitynyt muun muassa mystisiksi kerrottujen terveysongelmien takia, ja kilpaileminenkin on estynyt.

”Jos on fyysisiä ongelmia ja treeni tuntuu koko ajan ihan paskalta, niin vähän se mietityttää, että missä se vika on”, Korva sanoi ennen joulua Ilta-Sanomien haastattelussa.

Juuri nyt näiden 21-vuotiaitten naisten kehityskäyrät ovat Korvan näkökulmasta tylyssä asennossa, mutta jos suomalainen pääsee ongelmistaan, nousu kohti Svahnin tasoa lienee yhä täysin mahdollista.

Tässä yhteydessä tulee väistämättä mieleen se suomalaisen yksilöurheilun ikävä kesto-ongelma, että kansainvälinen menestys nuorten sarjoissa johtaa kovin hitaasti vastaavalle tasolle aikuisissa ja turhan usein ei ollenkaan.

Jotenkin vain tuntuu siltä, että esimerkiksi Ruotsissa tämä kehityskaari onnistuu paremmin kuin meillä.

Alussa mainittujen nuorten MM-kisojen normaalimatkoilla Korvan edelle sijoittuivat Ruotsin Frida Karlsson (ylivoimaisesti) ja Norjan Helene Marie Fossesholm.

Nyt Karlsson on Svahnin ohella lajin maailmantähti ja Tourin voittajasuosikki, ja vain 19-vuotias Fossesholm on noussut Norjan parhaiden naisten joukkoon.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat