Kongressitalon kaaos ja poliisiväkivalta saivat NBA-pelaajat polvistumaan: ”Jotkut asiat eivät ole muuttuneet” - Urheilu | HS.fi

Kongressitalon kaaos ja poliisiväkivalta saivat NBA-pelaajat polvistumaan: ”Jotkut asiat eivät ole muuttuneet”

Miami Heatin ja Boston Celticsin pelaajat antoivat yhteisen lausunnon.

Miami Heatin ja Boston Celticsin pelaajat polvistuivat kansallislaulun aikana ennen loppiaisen NBA-ottelua.­

7.1. 8:35

Koripalloliiga NBA:ssa pelaavien Miami Heatin ja Boston Celticsin pelaajat ottivat loppiaisena kantaa kongressitalolla vallinneeseen kaaokseen sekä poliisiväkivaltaan.

Pelaajat polvistuivat kansallislaulun ajaksi vain tunteja sen jälkeen kun Donald Trumpin kannattajat olivat tunkeutuneet kongressiin ja keskeyttäneet Joe Bidenin vaalivoiton vahvistamisen.

Koripalloilijoiden mieltä painoi toinenkin asia. Tiistaina selvisi, ettei Wisconsinin syyttäjä nosta syytteitä tummaihoista Jacob Blakea ampunutta poliisia vastaan.

Afroamerikkalainen Blake, 29, halvaantui vyötäröstä alaspäin, kun valkoihoinen poliisi ampui häntä elokuussa selkään lähietäisyydeltä Kenoshassa Wisconsinin osavaltiossa.

Pelaajien protestit keskeyttivät tapauksen jälkeen NBA:n pudotuspelit kolmeksi päiväksi. Tuore syyttämättäjättämispäätös saivat Heatin ja Celticsin pelaajat palaamaan aiheeseen.

”2021 on uusi vuosi, mutta jotkut asiat eivät ole muuttuneet”, pelaajat sanoivat ottelun alla julkisuuteen toimittamassaan lausunnossa uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Pelaamme illan ottelun raskain sydämin sen jälkeen, millainen päätös Kenoshassa tehtiin ja tietäen, miten poliittiset johtajat suhtautuvat eri tavalla pääkaupunkimme mielenosoittajiin riippuen siitä, millä puolella tiettyjä asioita he ovat.”

Lausunnossa viitattiin mielenosoitusten aaltoon, joka käynnistyi viime toukokuussa sen jälkeen kun tummaihoinen George Floyd kuoli Minneapolisissa poliisin väkivallan vuoksi.

”Dramaattinen ero mielenosoittajien kohtelussa osoittaa, kuinka paljon enemmän meidän on tehtävä työtä”, pelaajat totesivat.

Kun tummaihoiset mielenosoittajat kohtasivat protesteissaan kyynelkaasua ja kumiluoteja, pääsivät Trumpin kannattajat marssimaan vapaasti kongressiin.

Miamissa pelattu ottelu päättyi Celticsin voittoon pistein 107–105.

Philadelphia 76ers isännöi loppiaisena Washington Wizardsia. ”Sixersin” valmentaja Doc Rivers piti kongressin tapahtumia häiritsevinä ja surullisena.

Rivers korosti demokratian voittavan, mutta piti Trumpin kannattajien masinoimaa kaaosta paljonpuhuvana.

”Voisitko kuvitella, mitä olisi tapahtunut, jos kaikki kongressirakennukseen hyökänneet ihmiset olisivat olleet mustia”, hän kysyi AFP:n mukaan.

76ers voitti Wizardsin pistein 141–136.

Milwaukee Bucksin ja Detroit Pistonsin pelaajat polvistuivat heti kun ottelu käynnistyi.­

Milwaukeessa isäntä-Bucksin ja Detroit Pistonsin pelaajat polvistuivat pelin käynnistyttyä, kun pallo päätyi aloituksesta Giannis Antetokounmpolle.

Bucks-tähti pelasi pallon sivurajan yli ja polvistui muiden pelaajien mukana. Polvistuminen toistui, kun Pistons sai pallonhallinnan sisäänheiton jälkeen.

Bucks voitti kamppailun 130–115.

Golden State Warriorsin valmentaja Steve Kerr myönsi AFP:n mukaan kongressitalon tapahtumien vaikeuttaneen keskittymistä koripalloon.

”Aloitin päivän miettien, kuinka voisimme vartioida Lou Williamsia rikkomatta häntä. Yhtäkkiä se ei tuntunutkaan niin tärkeältä”, Kerr sanoi Los Angeles Clippersin tähteen viitaten.

”Miljoonat ihmiset, mukaan lukien monet maamme hallituksen jäsenet, kyseenalaistavat yhtäkkiä lailliset vaalit, koska olemme päättäneet viime vuosina sallia valheiden kertomisen. Sitä niittää, mitä kylvää”, Kerr lisäsi.

Clippers voitti Warriorsin vieraissa lukemin 108–101.

Lauri Markkasen Chicago Bulls jatkoi neljän ottelun vieraskiertuettaan tappiollisissa merkeissä, kun Sacramento Kings voitti kotonaan lukemin 128–124.

Markkanen ei ole mukana vieraskiertueella koronavirusaltistumisen vuoksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat