René Fasel viihtyi Valko-Venäjällä kuolemaan johtaneen pahoinpitelyyn osallisen kiekkopomon seurassa: ”Hän näyttää tuntevan olonsa mukavaksi” - Urheilu | HS.fi

René Fasel viihtyi Valko-Venäjällä kuolemaan johtaneen pahoinpitelyyn osallisen kiekkopomon seurassa: ”Hän näyttää tuntevan olonsa mukavaksi”

Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtajan René Faselin vierailu Valko-Venäjällä jatkui arveluttavissa merkeissä myös Aljaksandr Lukašenkan tapaamisen jälkeen.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja René Fasel tapasivat lämpimissä merkeissä.­

12.1. 18:53

Jääkiekkopomo René Faselin vierailu Valko-Venäjällä jatkui arveluttavissa merkeissä myös sen jälkeen kun Fasel oli tavannut Aljaksandr Lukašenkan.

Itsevaltaisen presidentin kanssa veljeillyt ja tätä lämpimästi halannut Fasel vietti maanantai-iltaa diktaattorin lempilajin jääkiekon parissa.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Fasel seurasi Dinamo Minskin ja Metallurg Magnitogorskin välistä KHL-ottelua Valko-Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtajan Dmitri Baskovin kanssa.

Baskovin epäillään osallistuneen pahoinpitelyyn, joka johti oppositioaktivisti Raman Bandarenkan kuolemaan. Naamioituneet henkilöt pahoinpitelivät Bandarenkan marraskuussa ja hän kuoli sairaalassa tajuihinsa tulematta.

Valko-Venäjän opposition keulakuva Svjatlana Tsihanouskaja julkaisi Twitter-tilillään kuvan, joka todistaa Faselin ja Baskovin välit lämpimäksi.

”René Fasel kuvattiin tänään Dmitri Baskovin kanssa. Fasel muuten vahvisti joulukuussa, että IIHF aloittaa tutkimukset Baskovista Raman Bandarenkan kuolemaan liittyen”, Tsihanouskaja kirjoitti.

Tsihanouskaja ei ole ainoa Faselin toimista järkyttynyt valkovenäläinen.

Maan urheilun solidaarisuussäätiö Belarusian Sport Solidarity Foundation (BSSF) otti jälleen voimakkaasti kantaa kiekkopomoa vastaan.

”Peli on käynnissä. Paitsi että Fasel tapasi diktaattorin, hän näyttää tuntevan olonsa mukavaksi istuessaan Raman Bandarenkan murhaan yhdistetyn Baskovin vieressä”, BSSF kirjoitti Twitter-tililleen.

”Ei ihme, että sekä Lukašenka että Fasel ovat olleet vallassa 26 vuotta: muiden ihmisten elämä ei maksa mitään, eikö niin.”

BSSF julkaisi Twitter-tilillään myös virallisen tiedotteen Faselin matkaan liittyen.

”Se sydämellisyys ja lämpö, jolla herra Fasel puhui herra Lukašenkalle, antoi vaikutelman siitä, ettei tapaamista pidetty maassa, jossa on vangittu yli 30 000 ihmistä neljän edellisen kuukauden aikana, ja jossa noin 170 poliittista vankia on yhä kalterien takana”, tiedotteessa sanotaan.

BSSF vaatii myös Kansainvälistä jääkiekkoliittoa ilmoittamaan mahdollisimman pian, että MM-kisojen järjestäminen Valko-Venäjällä on mahdotonta Lukašenkan hallinnon räikeiden ihmisoikeusrikkomusten vuoksi.

Lisäksi valkovenäläisten urheilijoiden solidaarisuussäätiö toisti vaatimuksensa tutkia Baskovin toimet ja saattaa hänet vastuuseen teoistaan.

Lukašenkan väitteet Valko-Venäjän turvallisuudesta ja maan hyvästä koronavirustilanteesta BSSF kiisti painokkaasti vedoten vankilassa olevien ihmisten määrään sekä todellisen koronatartuntamäärän piilotteluun.

Valko-Venäjän on tarkoitus järjestää MM-turnaus yhdessä Latvian kanssa 21. toukokuuta alkaen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat