Ristomatti Hakola odottaa jännityksellä pääsyä Espoon luonnonlumiladuille, joilla hän ei ole koskaan hiihtänyt: ”Se on vähän kuin uusi joulu” - Urheilu | HS.fi

Ristomatti Hakola odottaa jännityksellä pääsyä Espoon luonnonlumiladuille, joilla hän ei ole koskaan hiihtänyt: ”Se on vähän kuin uusi joulu”

Kahden ja puolen kuukauden reissulta palannut Hakola voitti Vantaan Suomen cupissa täpärästi Joni Mäen.

Ristomatti Hakola voitti Vantaan Suomen cupissa 10 km:n (p) kilpailun väliaikalähdöllä.­

12.1. 21:36

Maajoukkuehiihtäjä Ristomatti Hakola on asunut jo useita vuosia pääkaupunkiseudulla, mutta lähiaikoina hänelle avautuu mahdollisuus ihan uusiin hiihtokokemuksiin nykyisillä kotikonnuilla.

Kauniaisissa asuva Hakola pääsee viimeistään loppuviikolla hyödyntämään pääkaupunkiseudun laajaa latuverkostoa, kunhan latukoneet ehtivät ajaa sitä kuntoon ennusteitten mukaan keskiviikkona hiipuvan myräkän jälkeen.

”Pakko sanoa, että kaksi vuotta sitten olen viimeksi hiihtänyt täällä muuta kuin Oittaan tykkilatua”, Hakola sanoi tiistai-iltana Vantaan Hakunilassa, missä hän oli voitti Suomen cupin 10 km:n (p) kilpailun.

Hakola tarkoitti harjoittelua. Hakunilassa hän kilpaili myös viime talvena, jolloin ladut saatiin vain vaivoin kuntoon lumenpuutteen takia. Nyt tilanne oli päinvastainen, kun lunta tuli taivaalta jopa liikaa.

Hakola on harjoitellut paljon juosten muun muassa Espoon keskuspuistossa, mutta ei koskaan hiihtäen.

”Täytyy sanoa, että jännityksellä odotan, se on vähän kuin uusi joulu. Voi olla aika mukavaa. Eiköhän Oittaalta ole aika hienoa reittiä sinne Solvallan suuntaan. Kun Espoon keskuspuisto on siinä naapurissa, niin se olisi kiva kokeilla. Pääseekö Kasavuoresta hiihtämällä Oittaalle?”, kaksi vuotta Kauniaisissa asunut Hakola kyseli.

Hakola palasi sunnuntaina kotiin kahden ja puolen kuukauden harjoitus- ja kilpailureissulta, jonka aikana hän harjoitteli muun muassa Vuokatissa ja Rovaniemellä sekä kilpaili Kuusamon Rukalla mc-avauksessa, joka häneltä sujui lupaavasti.

”Sehän tässä on parasta, kun on ollut reissussa, että voi olla kotona ja pääsee täällä hiihtämään. Emäntä kyllä sanoi, että olin poissa kolme kuukautta”, Hakola leukaili.

Jouluntienoon Hakola asui Vuokatin niin sanotussa alppimajassa, koska tuolloin hän oli vielä lähdössä Tour de Skille, joka alkoi korkean paikan kilpailuilla Sveitsissä.

Askeettinen oleskelu alppimajassa meni siinä mielessä hukkaan, että Hakola joutui perumaan Tourille lähdön, koska ei silloin tuntenut olevansa aivan terve.

”Ei olisi kiva sanoa Keski-Euroopassa, että on vaikka pikkuisen flunssan oireita. Nykypäivänä on pakko viheltää peli poikki aika nopeasti”, Hakola perusteli tuolloin.

Hakunilan pehmeällä ladulla Hakola kukisti vain 2,7 sekunnilla Suomen cupin tämän kauden aiemmat kisat voittaneen Joni Mäen, joka johti puolimatkassa seitsemällä sekunnilla.

”Vaikka sanoin etukäteen, että tässä ei oikein ole nousuja, niin tällä kelillä saatiin periaatteessa nousu aikaan. Siellä oli ihan ok vastatuuli. Kun Jonin kanssa oli tiukkaa koko ajan, niin sillä tavalla pääsin koville, mutta kyllä tämä oli kaukana oikeasta kilpahiihdosta. Huomasi, että ei ole kuukauteen tullut hiihdettyä kilpaa. Oli kauhean tuntuista.”

Hakolan mukaan pitopohjasuksilla hiihtäminen ei ollut rentoa. ”Oli vähän tuhnu pito ja tuhnu luisto.”

Edellisen kerran Hakola osallistui viralliseen kilpailuun puolitoista kuukautta sitten Rukalla, jossa hän sijoittui maailmancupin minitourilla kymmenenneksi vahvoilla suorituksilla.

Kuukausi sitten hän sai kilpailutuntumaa maajoukkueen harjoituskilpailussa Rovaniemellä.

Myös Mäki piti keliä haastavana.

”Vaikea oli hiihtää lujaa. Aika tarkalla sai hiihtää, että pysyi laskuissa pystyssä ja sai ylämäkiin hyvän potkun. Latu oli niin muljuinen”, sanoi Mäki, joka viihtyy paremmin vapaan kilpailuissa.

Kolmanneksi sijoittui Perttu Hyvärinen, joka hävisi Hakolalle 19 sekuntia.

Vantaa:

Suomen cupin 3/6 kilpailut:

Naiset, 5 km (p): 1) Kerttu Niskanen Vieremän Koitto 14.20,0, 2) Anne Kyllönen Kainuun Hiihtoseura jäljessä 23,8 sekuntia, 3) Laura Mononen Hämeenlinnan Hiihtoseura –36,5, 4) Vilma Nissinen Vuokatti Ski Team Kainuu –45,8, 5) Jasmi Joensuu Vantaan Hiihtoseura –48,3, 6) Anni Kainulainen Hämeenlinnan Hiihtoseura –59,9, 7) Johanna Ukkola Siilinjärven Hiihtoseura –1.10,7, 8) Marjaana Pitkänen Vantaan Hiihtoseura –1.21,1, 9) Hennariikka Rahkola Vantaan Hiihtoseura –1.21,9, 10) Jasmin Kähärä Mikkelin Hiihtäjät ja Anni Alakoski Kainuun Hiihtoseura –1.23,3.

Miehet, 10 km (p): 1) Ristomatti Hakola Jämin Jänne 27.09,9, 2) Joni Mäki Pohti SkiTeam –2,7 sekuntia, 3) Perttu Hyvärinen Puijon Hiihtoseura –19,4, 4) Ville Ahonen Imatran Urheilijat –40,0, 5) Topi Kuorelahti Vuokatti Ski Team Kainuu –1.01,6, 6) Timo Mantere Ilmajoen Kisailijat –1.04,8, 7) Joonas Sarkkinen Puijon Hiihtoseura ja Kari Varis Ilmajoen Kisailijat –1.05,9, 9) Joel Ikonen Pohti SkiTeam –1.07,0, 10) Aleksi Parttimaa Skiteam 105 –1.22,9.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat