Kiusalliset kuvat Minskistä pöyristyttävät – Aljaksandr Lukašenka näytti, miten hän käyttää urheilua härskisti oman kilpensä kiillottamiseen - Urheilu | HS.fi

Kiusalliset kuvat Minskistä pöyristyttävät – Aljaksandr Lukašenka näytti, miten hän käyttää urheilua härskisti oman kilpensä kiillottamiseen

Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja René Fasel on aiheuttanut urheilulle valtavasti hallaa Aljaksandr Lukašenkan ymmärtämisellä, mutta nyt sille saattoi tulla loppu, kirjoittaa HS:n urheilutoimituksen uutistuottaja Tero Hakola.

Kuvakaappaus Twitter-videolta näyttää, että IIHF:n puheenjohtajan René Faselin vierailu Minskissä oli Valko-Venäjän johtajalle Aljaksandr Lukašenkalle erittäin mieluisa.­

13.1. 12:57 | Päivitetty 13.1. 18:27

Valko-Venäjän pää­kaupungista levisi maanantaina maailmalle kuvia, jotka pöyristyttivät urheilu­väkeä ja urheilun ulkopuolisia.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja René Fasel tapasi Minskissä Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukašenkan aiheena ensi kevään MM-kisat.

Lukašenkalle tilaisuus oli erittäin tärkeä, sillä Valko-Venäjän diktaattori on ollut viime ajat kansainvälisen yhteisön lähes täydellisesti hyljeksimä.

Syynä on Lukašenkan hallinnon omia kansalaisiaan vastaan harjoittama räikeä sorto ja ihmisoikeusrikkomukset, jotka kiihtyivät entisestään viime syksyn presidentinvaalien jälkeen.

Niinpä Lukašenka tarttui tilaisuuteen ja otti kaiken ilon irti, kun Valko-Venäjän kisaisännyyttä tähän asti puolustanut Fasel saapui hänen vieraakseen.

Video ja kuvat näyttävät, kuinka Fasel tarjoaa tapaamisen aluksi diktaattorille kättä, mutta tämä kaappaa hänet suu leveässä hymyssä karhunhalaukseen, eikä sveitsiläinenkään vastustele: Me olemme ystäviä!

IIHF myönsi vuoden 2021 MM-kisat Valko-Venäjälle ja Latvialle neljä vuotta sitten, mutta viime aikoina juuri kukaan ei ole enää halunnut, että kevään kiekkorieha huipentuisi MM-finaaliin Minskissä.

Latvia ilmoitti, että se ei Valko-Venäjän kanssa kisoja järjestä. Myös Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela on todennut, että kisoja ei voi eikä pidä Valko-Venäjällä pelata, vaan tarvitaan korvaava kisaisäntä.

Faselin matka Minskiin oli osa IIHF:n prosessia, jolla se yrittää määritellä Valko-Venäjän kisakelpoisuutta. Fasel esitti Lukašenkalle tukun tiukkoja vaatimuksia, joihin suostumalla Valko-Venäjä saisi yhä pitää kisaisännyyden.

Mutta kuten IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola totesi Ilta-Sanomien haastattelussa, ei Lukašenka ”tietenkään meidän vaikutuksesta mitään poliittisia vankeja rupea vapauttamaan”.

Kun omatkaan ehdot eivät täyty, pitäisi olla kaikin puolin selvää, että IIHF evää tammikuun lopun kokouksessaan Valko-Venäjän kisaisännyyden ja etsii korvaajan.

Kokonaan toinen asia on, että Fasel ja IIHF ovat aiheuttaneet urheilulle valtavasti hallaa Lukašenkan ymmärtämisellä.

Urheilupäättäjät tapaavat säännöllisesti hirmuhallitsijoita, mutta lupsakat kuvat Minskistä olivat tässäkin vertailussa poikkeuksellisen kiusallisia. Eivätkä Lukašenkan perustelut Valko-Venäjän kisaisännyydelle vakuuttaneet sen enempää.

”René-rakas, olet kokenut ihminen ja ymmärrät parhaiten, että Valko-Venäjällä kaikki on parhaassa järjestyksessä. Meillä esimerkiksi kukaan ei ole rynnännyt hallintorakennuksiin”, Lukašenka sanoi verraten maataan Yhdysvaltoihin.

Faselin vakiolausahduksiin on kuulunut, että urheilu ja politiikka on pidettävä erillään, mutta käsitys voi olla muuttumassa.

Sveitsiläislehden haastattelussa Fasel myönsi leikkineensä Minskissä tulella ja palaneensa hiukan. Kuvia katsellessaan hän ehkä myös ymmärsi, että Lukašenkalle urheilu on silkkaa politiikkaa ja oman kilven kiillotusta.

Aljaksandr Lukašenka ja René Fasel keskustelivat maanantaina Minskissä ensi kevään MM-kisojen kohtalosta.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat