Golfammattilainen Eetu Isometsä kiinnostui kilpahiihdosta ja olisi valmis voittamaan vihdoin isänsä Jarin: ”Mutta hän ei lähde enää viivalle” - Urheilu | HS.fi

Golfammattilainen Eetu Isometsä kiinnostui kilpahiihdosta ja olisi valmis voittamaan vihdoin isänsä Jarin: ”Mutta hän ei lähde enää viivalle”

Myös salibandya pelaavalla Isometsällä on takana noin 250 tuntia kilpahiihtoon tähtäävää harjoittelua, jonka hän on suunnitellut itse.

Eetu Isometsä pitää hiihtoa sopivana osana golfinpelaajan fysiikkaharjoittelua.­

14.1. 6:00 | Päivitetty 14.1. 9:02

Otetaan pieni ajatusleikki, että Suomen parhaat golfinpelaajat kilpailisivat keskenään hiihdossa.

Tällöin voittajasta tuskin olisi epäselvyyttä. Tämä kävi ilmi tiistaina hiihdon Suomen cupin kilpailussa Vantaan Hakunilassa, kun miesten 10 km:n (p) lähtöviivalle ilmestyi yllättäen tutun sukunimen muodossa tuulahdus 20–30 vuoden takaista huippuhiihtoa.

Siitä piti huolen golfammattilainen Eetu Isometsä, hiihdon olympia- ja MM-mitalistin Jari Isometsän poika.

Jos jatketaan samaa ajatusleikkiä salibandyn pelaajien hiihtokilpailusta, niin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava Isometsä olisi silloinkin vahvoilla.

Mutta miten on mahdollista, että golfia ammatikseen ja salibandya kakkoslajinaan pelaava Isometsä osallistui yhtäkkiä korkeimman tason kotimaiseen hiihtokilpailuun?

Isometsä, 23, kertoo, että hänet houkuteltiin Espoon Hiihtoseuran viestijoukkueeseen joulun vaiheilla Ylläksellä käydyn harjoituskilpailun perusteella.

Alun perin Isometsän piti kilpailla Hakunilassa vain keskiviikon viestissä. Kävi kuitenkin niin, että tiistain henkilökohtaisten kilpailujen ilmoittautuminen avattiin uudelleen sen jälkeen, kun maanantaina iltapäivällä tuli päätös ensi viikonlopun nuorten SM-kisojen peruuntumisesta.

Kun Vantaan henkilökohtaiseen kisaan oli mahdollisuus päästä mukaan, Isometsä tarttui tilaisuuteen.

”Ilmoittauduin maanantai-iltana kello 23:n aikaan eli todella viime tipassa. Ajattelin, että jos hiihdetään viestissä, niin hiihdetään samalla kymppikin alta pois. Tämä kilpaileminen on ollut mielessä jo jonkin aikaa”, Isometsä kertoi HS:lle.

Espoon Hiihtoseuran jäsen Isometsä on ollut vasta muutaman viikon ajan.

”Olen aika paljon hiihdellyt Oittaalla ja tavannut siellä EHS:n tyyppejä. Kun pyysivät seuraan, se oli helppo valinta.”

Vantaan kympillä Isometsä sijoittui 56:nneksi 60:n maaliin tulleen miehen joukossa ja hävisi voittaja Ristomatti Hakolalle runsaat viisi minuuttia.

Viestissä hän hiihti Espoon Hiihtoseuran ykkösjoukkueen ankkurina. Joukkue sijoittui 16:nneksi.

Kilpailutuntumaa Isometsä haki jo viime lauantaina Hollolan kansallisista kisoista. Siellä vapaan kisassa sijoitus oli 22:s, kun tuloksen sai 38 miestä.

Kun koronapandemia pyyhki viime kevättalvella ulkomaisia golfkisoja Isometsän kalenterista, hän lähti ikään kuin korvikkeeksi perheen mökille Ylläkselle hiihtämään.

”Vietin siellä 5–6 viikkoa, ja hiihtelin joka päivä. Ajattelin, että tämähän on kivaa hommaa ja jos kesällä pystyy pitämään kuntoa yllä, niin tulevana talvena täytyy käydä joku kilpailu hiihtämässä.”

Kun golfkilpailuja oli kesän aikana jopa puolet normaalia vähemmän, Isometsä ehti käydä muutaman kerran viikossa hiihtämässä rullasuksilla.

Nyt takana on Isometsän laskelmien mukaan noin 250 tuntia kilpahiihtoon tähtäävää harjoittelua toukokuun alusta lähtien. Hän on suunnitellut ohjelmansa itse.

”Olen käynyt personal trainerin koulutuksen ja yrittänyt vähän erikoistua siinä kestävyyspuoleen ja ollut aina enemmän kiinnostunut siitä. Isältä olen välillä varmistanut asioita, vaikka olen itse tehnyt ohjelman. Jos on ollut jotain korjattavaa, isältä on tullut hyviä vinkkejä.”

Isästään Isometsä kertoo saaneensa seuraa monille lenkeille.

”Hiihdämme paljon yhdessä, jos aikatauluihin sopii. Tykkään siitä, koska isällä on edelleen ihan hyvä vauhti lenkillä. Nyt oikeastaan ensimmäisen kerran voin sanoa, että saattaisin voittaa hänet, jos hiihdettäisiin kilpaa. Mutta hän ei enää lähde viivalle.”

Isometsälle hiihto on ollut myös toimiva osa golfissa tarvittavaa fysiikkaharjoittelua.

Muutama vuosi sitten hän veti salilla kovan punttikuurin, koska oli omien sanojensa mukaan ”pienenä aika hoikka poika”.

”Hankin vähän lihasta, mutta olen huomannut, että jos pumppaisi vielä enemmän rautaa, voisi liikkuvuus kärsiä. Nyt keskityn salilla keskivartaloon, pieniin lihaksiin ja kiertoliikkeisiin. Hiihto on suhteellisen ylläpitävää lihaksille, kun siinä käytetään koko kroppaa.”

Isometsä muistutti, että golfissa tarvitaan voimaa ja nopeutta.

”Hiihto on laji, joka ehkä vähän hidastaa, jos sitä harjoittelee paljon. Mutta ei sitä liikaa tule.”

Hiihtoladulla Isometsä on todennut, että siihen lajiin hänellä on turhankin ”jykevät” reisi- ja pakaralihakset, koska ne tuovat kroppaan painoa.

”Golfissa voima lähtee kuitenkin sieltä, mutta en ala muokata kroppaa hiihtoon, koska se on minulle harrastus.”

Eetu Isometsä testasi suksiaan keskiviikkona ennen Suomen cupin viestiä, jossa hän toi Espoon Hiihtoseuran ykkösjoukkueen maaliin 16. sijalla.­

Lapsena Isometsä kilpaili kotipaikkakunnallaan Vihdissä juniorien sarjahiihdoissa. Koulujen välisistä kisoista tuli menestystäkin.

”Mihinkään Hopeasompa-kisoihin en ole koskaan osallistunut. Mutta itse asiassa on hauskaa, että olen voittanut yhdeksän kertaa alakoulujen väliset kisat. Voitin joka kerta, kun osallistuin.”

Kuusi voittoa tuli Vihdissä ja loput Kolarissa.

”Olin keväisin Äkäslompolossa koulussa, kun isä treenasi siellä. Pääsin kolmena vuotena kilpailemaan sielläkin”, Isometsä selitti.

Salibandya Isometsä pelaa helsinkiläisessä SC Hawksissa Divarissa eli toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Sinne hän lupautui pelaamaan sillä ehdolla, että jos syntyy päällekkäisyyksiä, golf menee edelle.

”Mutta hyvin olen päässyt olemaan sielläkin paikalla, keskimäärin pari kertaa viikossa.”

Isometsä pelaa kärkihyökkääjänä.

”Pelaan salibandyäkin pitkälti kestävyyskunnolla ja nopeudella. Sillä paikalla sitä voi käyttää hyödyksi”, yli kymmenen vuotta säbää pelannut Isometsä sanoi.

Golfissa Isometsä kuului nuorempana amatöörimaajoukkueeseen. Ammattilaisena on alkamassa kolmas kausi.

Suomen kiertueen lisäksi hän aikoo pelata viime kauden tapaan Saksa-vetoisesti toimivalla Euroopan kolmostason Pro Golf Tourilla, jolla Suomen ykköspelaaja Sami Välimäki voitti neljä kisaa vuonna 2019.

”Nyt täytyy ottaa harppaus eteenpäin. Kahdessa tai kolmessa vuodessa on tavoitteena nousta Challenge Tourille”, Isometsä kuvasi tilannettaan golfissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat