Annika Saarikko ymmärtää urheiluväen ihmetyksen, mutta ei lupaa vielä nuorten koronarajoitusten lieventämistä - Urheilu | HS.fi

Annika Saarikko ymmärtää urheiluväen ihmetyksen, mutta ei lupaa vielä nuorten koronarajoitusten lieventämistä

Hallitus käsittelee julkisten harrastustilojen avaamista jälleen ensi viikolla.

Liikunnasta ja urheilusta vastaava ministeri Annika Saarikko uskoo, että seuratoiminnan korona-aikana jättäneet nuoret palaavat liikunnan pariin, kunhan arki normalisoituu.­

14.1. 15:19 | Päivitetty 14.1. 15:46

Hallitus ei ole höllentämässä ainakaan tällä viikolla nuorten ja lasten liikuntaharrastuksia koskevia rajoituksia.

Olympiakomitea ja seitsemän urheilun lajiliittoa vetosivat alkuviikosta avoimella kirjeellä urheiluministeri Annika Saarikkoon (kesk), jotta lasten ja nuorten liikuntaa koskevia suosituksia väljennettäisiin, ja kunnat voisivat avata jälleen liikuntatilojaan.

Tässä vaiheessa epidemiaa rajoitusten purkaminen ei ole kuitenkaan Saarikon mukaan mahdollista.

”Keskustan tavoite on, että lasten ja nuorten normaaliin harrastustoimintaan voitaisiin palata mahdollisimman nopeasti. Tämänhetkinen koronatilanne ja Suomessakin tavatut virusmuunnokset tekevät tilanteen arvioimisesta juuri nyt hankalaa”, hän kommentoi HS:lle.

Hallituksen suosituksia julkisten harrastustilojen sulkemisesta pitää kuitenkin tarkastella hänen mukaansa heti kun tautitilanne sen sallii. Seuraavan kerran hallitus käsittelee asiaa ensi viikolla ja Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee siihen oman ehdotuksensa.

Saarikko kertoo olevansa huolissaan erityisesti lasten ja nuorten puolesta. Urheilujärjestöjen mukaan lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt koronapandemian aikana merkittävästi.

Urheilujärjestöt perustelivat vaatimustaan rajoitusten purkamisesta myös lasten edulla ja koronatartuntojen vähäisellä määrällä nuorten harrastustoiminnassa.

Saarikko huomauttaa, että Suomen hyvä koronatilanne moniin muihin maihin verrattuna johtuu kontaktien rajoittamisesta. Mutta tautitilanteen jatkuessa on arvioitava myös tarkasti pitkään jatkuneiden rajoitustoimien haittoja, hän sanoo.

”Ymmärrän ihmetyksen siitä, miksei lähiopetuksessa olevat lapset ja nuoret voisi käydä illalla treeneissä samassa salissa, jossa he ovat aiemmin päivällä olleet liikuntatunnilla.”

Hän uskoo, että seuratoiminnan korona-aikana jättäneet nuoret palaavat liikunnan pariin, kunhan arki normalisoituu.

”En siis maalaisi uhkakuvia vailla harrastuksia olemisen pysyvyydestä.”

Saarikon mukaan yksi tapa houkutella nuoria liikunnan pariin on yli sadassa kunnassa keväällä käynnistyvä pilottitoiminta, joka tuo maksuttoman harrastustoiminnan osaksi koulupäivää.

”Seurat ja järjestöt ovat avainasemassa tämän mallin toimeenpanossa.”

Saarikko lupaa myös taloudellista tukea. Opetus- ja kulttuuriministeriä avasi torstaina kahden miljoonan euron koronatukihaun junioritoimintaa järjestäville seuroille.

Myös lajiliittojen järjestämät palloilun pääsarjat ovat saamassa oman tukensa.

”Koripallo-, lentopallo-, salibandy-, jääkiekko-, käsipallo- ja futsal-seurojen toiminta kärsii koronarajoitteista valtavasti, joten tuki tulee todella tarpeeseen.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat