Kalervo Kummolalle Škodan aikeet vetäytyä MM-kisojen sponsoroinnista eivät tulleet yllätyksenä: ”Ne valokuvat viimeistään herättivät” - Urheilu | HS.fi

Kalervo Kummolalle Škodan aikeet vetäytyä MM-kisojen sponsoroinnista eivät tulleet yllätyksenä: ”Ne valokuvat viimeistään herättivät”

Škoda kertoi vetäytyvänsä jääkiekon MM-kisojen sponsoroinnista, jos kisat pidetään Valko-Venäjällä. Kummolan mielestä lopullisia päätöksiä täytyy tehdä ”hyvin pian”.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja René Fasel tapasi maanantaina Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukašenkan aiheena ensi kevään MM-kisat.­

16.1. 14:08 | Päivitetty 16.1. 15:13

Paine tulevan kevään jääkiekon MM-turnauksen siirtämiseksi pois Valko-Venäjältä kasvaa.

Kisojen pitkäaikainen pääyhteistyökumppani, autonvalmistaja Škoda ilmoitti lauantaina aikovansa vetäytyä MM-kisojen sponsorin roolista, jos kisat pidetään Valko-Venäjällä.

”Olemme olleet 28 vuotta jääkiekon MM-kisojen ylpeä yhteistyökumppani. Mutta me myös kunnioitamme ja edistämme ihmisoikeuksia”, Škoda perusteli päätöstään Twitterissä.

MM-kisoja on laajasti vaadittu pois Valko-Venäjältä sen omia kansalaisiaan vastaan harjoittaman sorron ja ihmisoikeusrikkomusten takia, jotka kiihtyivät entisestään viime syksyn presidentinvaalien jälkeen.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF myönsi vuoden 2021 MM-kisat Valko-Venäjälle ja Latvialle neljä vuotta sitten, mutta viime aikoina juuri kukaan ei ole enää halunnut, että kisat huipentuisivat MM-finaaliin Minskissä.

Latvia on ilmoittanut jo aikaa sitten, että se ei Valko-Venäjän kanssa kisoja järjestä.

Alkuviikolla Valko-Venäjältä levisi maailmalle kuvia, jotka pöyristyttivät urheiluväkeä ja urheilun ulkopuolisia.

IIHF:n sveitsiläinen puheenjohtaja René Fasel tapasi Minskissä Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukašenkan aiheena ensi kevään MM-kisat, ja kaksikko muun muassa halaili toisiaan.

IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola sanoi lauantaina HS:lle, että Škodan ilmoitus ei tullut yllätyksenä.

”Ei se ollut minulle mikään uusi aihe. Tiesin tästä, mutta sen ajankohta ei vain ollut tiedossa. Tämä vain vahvistaa niitä näkemyksiä, joita olen esittänyt jo pitkään. Valko-Venäjä on tällä hetkellä kerta kaikkiaan mahdoton homma”, Kummola sanoi.

Kummolan mielestä tämä ”keissi” sai päätöksensä jo alkuviikolla.

”Kyllä ne valokuvat viimeistään herättivät viimeisetkin”, Kummola sanoi viitaten Faselin ja Lukašenkan tapaamisesta otettuihin kuviin.

Kummolan mukaan MM-kisojen muutkin sponsorit ovat ”periaatteessa samaa mieltä”.

Jo perjantaina saksalainen ihonhoitobrändi Nivea julkisti käytännössä samansisältöisen ilmoituksen kuin Škoda.

”Kaikki nämä yhdessä vahvistavat sitä, että tässä täytyy tehdä lopullisia päätöksiä hyvin pian”, Kummola sanoi.

IIHF on kertonut, että MM-kisojen kohtalosta päätetään tammikuun lopulla.

”Kyllä sitä aikataulua täytyy varmaan nopeuttaa”, Kummola sanoi.

Kummola näkee parhaaksi ratkaisuksi sen, että Latvia järjestää MM-kisat yksin.

”On erilaisia vaihtoehtoja, mutta kun ei tiedetä, mikä koronatilanne on. Latviassa ei ole kahta kunnon hallia, mutta he tekisivät väliaikaisen ratkaisun jalkapallostadionille. Jos taloudellisista ehdoista päästään sopimukseen, olisin Latvian kannalla. Siellä ei tarvitsisi matkustaa, jos joudutaan pelaamaan kuplassa”, Kummola sanoi ja painotti, että kisat pelataan joka tapauksessa jossain.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat