Koronarajoitukset lisäävät eriarvoisuutta lasten, seurojen ja lajien välillä - Urheilu | HS.fi

Koronarajoitukset lisäävät eriarvoisuutta lasten, seurojen ja lajien välillä

Samaan aikaan, kun rajoitukset torppaavat lasten harrastuksia, aikuiset jatkavat treenaamista kuntosaleilla ja yksityisissä urheiluhalleissa. Vastuullisuus on aikuisille vapaaehtoista ja lapsille pakko, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

18.1. 2:00 | Päivitetty 18.1. 11:03

Koronapandemian keskellä surkeassa asemassa ovat lapset ja nuoret, jotka eivät voi aloittaa tai jatkaa harrastuksia.

Rajoitukset estävät harrastamisen monessa lajissa ja seurassa, kun kunnalliset liikuntapaikat ovat kiinni tai seurat muuten noudattavat suosituksia. Osa lapsista ja nuorista harjoittelee yksityisissä tiloissa. Eriarvoisuus lasten välillä kasvaa.

Eriarvoisuutta luo myös se, miten kullakin seuralla tai perheellä on resursseja järjestää korvaavia harrastuspaikkoja. Osa pääkaupunkiseudun seuroista ja perheistä on kunnallisten tilojen sulkeuduttua hakenut HS:n tietojen mukaan korvaavia harjoittelupaikkoja yksityisistä tiloista ympäri pääkaupunkiseutua.

Samaan aikaan, kun rajoitukset torppaavat lasten harrastuksia, aikuiset jatkavat treenaamista kuntosaleilla ja yksityisissä urheiluhalleissa – suurin osa tietenkin ilman kasvomaskeja. Vastuullisuus on aikuisille vapaaehtoista ja lapsille pakko.

Harrastusten mahdollistamista lapsille vaaditaan nyt äänekkäästi, ja syystäkin. Lapset ja nuoret kantavat koronantorjunnasta kohtuuttoman taakan, kuten Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoi.

Suomi on onnistunut erittäin hyvin epidemian hillitsemisessä. Mutta kun rajat vuotavat ja epidemian ilmaantuvuus on liian korkealla tasolla, rajoitukset kuristavat pitkään ja eriarvoisuus kasvaa.

Lasten ja nuorten liikuntaa pitäisi pystyä jatkamaan turvallisesti. Siihen on löydyttävä keinot. Harrastusten rajoittaminen voi vaikuttaa lasten ja nuorten terveyteen pitkään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat