Valko-Venäjän MM-jääkiekon kohtalo ratkeamassa tänään: ”Vakaasti toivotaan, että IIHF tekee ainoan oikean ja vastuullisen ratkaisun” - Urheilu | HS.fi

Valko-Venäjän MM-jääkiekon kohtalo ratkeamassa tänään: ”Vakaasti toivotaan, että IIHF tekee ainoan oikean ja vastuullisen ratkaisun”

Valko-Venäjän MM-kisojen takana on viime aikoina ollut lähinnä Venäjä ja IIHF:n puheenjohtaja René Fasel, joka vieraili viime viikolla keskustelemassa Lukašenkan kanssa kisajärjestelyjen ehdoista.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksand Lukašenka ja IIHF:n puheenjohtaja René Fasel keskustelivat kevään MM-kisoista viime viikon maanantaina.­

18.1. 12:53 | Päivitetty 18.1. 14:56

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF hallitus kokoontuu tänään iltapäivällä käsittelemään miesten jääkiekon ensi kevään MM-turnauksen siirtämistä pois Valko-Venäjältä.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Valko-Venäjän ja Latvian on määrä järjestää MM-turnaus touko–kesäkuun vaihteessa.

Paine kisojen siirtämiseksi pois Valko-Venäjältä on kasvanut kuitenkin IIHF:n kannalta kestämättömäksi maan johtajan Aljaksandr Lukašenkan hallinnon omia kansalaisiaan vastaan harjoittaman sorron ja ihmisoikeusrikkomusten takia.

Latvia on kieltäytynyt järjestämästä kisoja Valko-Venäjän kanssa, lisäksi useat maat ovat suhtautuneet kielteisesti pelaamiseen Minskissä.

Ihmisoikeusjärjestöt ja lukuisat poliitikot ovat vedonneet Kansainväliseen jääkiekkoliittoon kisojen siirtämiseksi ja viimeksi MM-turnauksen pitkäaikainen sponsori Škoda ilmoitti vetävänsä tukensa pois kisoilta, mikäli ne pelataan Minkissä.

Kisaponsoreista myös Škodan kanssa samassa rintamassa ovat nyös ainakin Nivea ja Liqui Moly.

Myös Suomen jääkiekkoliitto ja IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola ovat vaatineet kisojen siirtämistä muualle.

”Vuolaasti toivotaan ja uskotaan, että IIHF tekee ainoan oikean ja vastuullisen ratkaisun”, Suomen jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen sanoi HS:lle.

Tietoa Valko-Venäjän kisaisännyyden kohtalosta on odotettavissa alkuillasta. Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela ja Kummola järjestävät kello 19 tiedotustilaisuuden.

Valko-Venäjän MM-kisojen takana on viime aikoina ollut lähinnä Venäjä ja IIHF:n puheenjohtaja René Fasel, joka vieraili viime viikolla keskustelemassa Lukašenkan kanssa kisajärjestelyjen ehdoista.

Lukašenka on joutunut kansainvälisessä yhteisössä lähes täydellisesti erityksiin, ja niinpä Fasel sai Minskissä erittäin lämpimän vastaanoton.

Faselin asema IIHF:n hallituksen puheenjohtajana on käynyt puolestaan tukalaksi, sillä lähes koko hallitus kannattaa MM-kisojen siirtämistä pois Valko-Venäjältä. Hallitus ei voi kuitenkaan erottaa sveitsiläistä Faselia, sen voisi tehdä vain syksyllä kokoontuva IIHF:n kongressi.

Fasel, 70, on toiminut IIHF:n puheenjohtajana vuodesta 1994. Hän jää pois tehtävästä samoin varapuheenjohtaja Kummola tänä vuonna ikärajoituksen tullessa vastaan.

Kummolan ja Faselin oli määrä jättää hallitus jo vuosi sitten, mutta kummankin toimikautta jatkettiin vuodella koronavirusepidemian aiheuttaman poikkeusajan takia.

Kummola on puhunut jo kesästä lähtien MM-kisojen siirtämisestä pois Valko-Venäjältä. Hän arvioi lauantaina HS:n haastattelussa, että kuvat Lukašenkan ja Faselin lämminhenkisestä tapaamisesta ”herättivät viimeisetkin”.

Fasel puolestaan arvosteli Kummolaa venäläisen uutistoimisto Tassin haastattelussa nurisijaksi. Hän myönsi, että suhde pitkäaikaiseen työkaveriin Kummolaan on ollut viime aikoina kireä.

”Kalervo nurisee jatkuvasti, hän on ryhmämme ärtyisin. Joskus se on hyvä asia. Hän tekee työnsä ja minä omani.”

Tassin haastattelussa Fasel totesi myös, että MM-kisojen järjestäminen Valko-Venäjällä on tällä hetkellä todella vaikeaa.

Valko-Venäjä järjesti jääkiekon MM-turnauksen ensimmäisen kerran vuonna 2014. Alkulohkossa Suomi kohtasi USA:n ja ylsi lopulta finaaliin asti.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat