Jääkiekon MM-kisat vietiin Valko-Venäjältä – Kalervo Kummola kertoo, miten päätökseen tultiin: ”Fasel otti lusikan kauniiseen käteen” - Urheilu | HS.fi

Jääkiekon MM-kisat vietiin Valko-Venäjältä – Kalervo Kummola kertoo, miten päätökseen tultiin: ”Fasel otti lusikan kauniiseen käteen”

Kansainvälinen jääkiekkoliitto päätti asiasta maanantaina kokouksessaan.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja René Fasel ja varapuheenjohtaja Kalervo Kummola ovat olleet eri mieltä kisojen siirtämisestä.­

18.1. 17:48 | Päivitetty 18.1. 19:54

Jääkiekon miesten MM-kisoja ei järjestetä tänä vuonna Valko-Venäjällä. Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF päätti asiasta maanantaina kokouksessaan.

Valko-Venäjän oli tarkoitus järjestää MM-turnaus yhdessä Latvian kanssa 21. toukokuuta–6. kesäkuuta.

IIHF ei maanantaina päättänyt, miten kisat järjestetään. Latvian pääkaupungissa Riiassa on vain yksi kansainväliset vaatimukset täyttävä jäähalli. Yhtenä vaihtoehtona on väläytetty väliaikaisen peliareenan rakentamista jalkapallostadionille.

Myös Tanska ja Slovakia ovat esillä toiseksi järjestäjäksi. Tanska järjesti MM-turnauksen 2018 ja Slovakia seuraavana vuonna.

IIHF:n lausunnossa todetaan, että syynä kisojen siirtämiseen pois Valko-Venäjältä ovat turvallisuuteen liittyvät asiat. IIHF:n neuvostolla on mahdollisuus vaihtaa kisojen järjestäjämaata tällaisessa tapauksessa.

”Tällä hetkellä on mahdotonta taata osallistujien, katsojien ja virkailijoiden turvallisuus Valko-Venäjällä”, tiedotteessa todetaan.

Paine kisojen siirtämiseksi pois Valko-Venäjältä kasvoi IIHF:n kannalta kestämättömäksi maan johtajan Aljaksandr Lukašenkan hallinnon omia kansalaisiaan vastaan harjoittaman sorron ja ihmisoikeusrikkomusten takia.

IIHF:n lausunnossa ihmisoikeuksia ei kuitenkaan mainita sanallakaan.

IIHF:n puheenjohtaja René Fasel oli viimeisinä viikkoina lähes ainoita Valko-Venäjän tukijoita.

”On todella valitettavaa, että Minskin ja Riian yhteishakemus pitää purkaa. Yritimme prosessin aikana tuoda esiin, että MM-kisoja voitaisi käyttää sovittelun välineenä auttamaan sosiaalipoliittista tilannetta ja auttaa löytämään positiivinen tie eteenpäin”, Fasel kommentoi.

”Neuvoston mielestä MM-kisoja ei tulisi käyttää minkään osapuolen poliittisiin tarkoituksiin. Neuvosto tiedostaa, että kisojen järjestäminen Minskissä ei olisi soveliasta, kun käsillä on isompia aiheita kuten joukkueiden, katsojien ja virkailijoiden turvallisuus.”

IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola kertoi maanantai-iltana, että kokous oli sujunut hyvässä hengessä.

”Oli loppujen lopuksi rauhallinen kokous ja suurinpiirtein yksimieleinen. Suurimmat höyryt varmaan päässeet pois ennen tätä päivää”, Kummola kommentoi.

Hän kertoi omien siirtoajatustensa alkaneen muhia jo syksyllä Valko-Venäjän presidentinvaalien alla.

”Kun Lukašenka ei päästänyt EU:n vaalitarkkailijoita seuraamaan vaaleja, ajattelin, että voi tulla vaikeuksia. Syyskuussa oli mielenosoitukset, ja sanoin, ettei meidän ehkä kannata lähteä tuonne.”

”IIHF:n hallituksessa enemmistö oli sitä mieltä, että urheilua ja politiikkaa ei saisi sotkea. Sanoin, että kukakohan sotkenut enemmän kuin Lukašenka.”

Kummola kertoo pitäneensä syksyn aikana tiiviisti yhteyttä presidentti Sauli Niinistöön ja loppumetreillä myös ulkoministeri Pekka Haavistoon.

Hän alleviivaa, ettei joutunut minkäänlaisen poliittisen painostuksen kohteeksi toisin, kuin Fasel vihjasi sunnuntaina uutistoimisto Tassille antamassaan haastattelussa.

Kummolan mukaan Latvian ilmoitus, ettei se suostu järjestämään kisoja yhdessä Valko-Venäjän kanssa aiheutti lähinnä suuttumusta IIHF:n hallituksen jäsenissä. Vähitellen mielipiteet alkoivat kuitenkin muuttua.

Viimeinen naula arkkuun oli Faselin vierailu Valko-Venäjälle. Kuvat hänen ja Lukašenkan lämpimistä halauksista levisivät maailmalle ja saivat aikaan kritiikkivyöryn kiihtymisen.

”Kun Fasel oli saapunut Valko-Venäjältä, hänkin varmasti tajusi, että tuli tehtyä aika ihme temppu. Valko-Venäjä käytti vierailun hyväkseen, mutta käänsi tarkoituksen päälaelleen.”

”Tällä viikolla vaihtoehdot aika vähissä. Fasel tiesi, että hän on lähes yksin ja otti lusikan kauniiseen käteen.”

Kisasponsoreista ainakin Škoda, Nivea ja Liqui Moly ilmoittivat vetävänsä tukensa pois, mikäli kisat pelattaisiin Minkissä.

”Harmitellaan, että Škoda ehti ennen meitä, mutta johtui meidän vitkuttelusta.”

Kummolan mukaan vaihtoehtoja kisojen järjestämiselle on kolme. Joko ne pelataan kokonaan Latviassa, tai sitten toiseksi pelipaikaksi valikoituu Slovakian Bratislava tai Tanskan Herning. Finaalit tulisi Kummolan mielestä pelata Riiassa.

Päätös tehdään kahden viikon aikana.

Suomi on MM-kisojen järjestämisvuorossa vuonna 2022. Turnaus pelataan Tampereella ja Helsingissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat