Sponsorien painostus sai jääkiekkojohtajat lopullisesti järkiinsä - Urheilu | HS.fi

Sponsorien painostus sai jääkiekkojohtajat lopullisesti järkiinsä

Fiksujen ihmisten autona itseään markkinoivan Škodan olisi ollut järjetöntä osallistua sponsorina Valko-Venäjän diktaattorin valkopesuun, kirjoittaa HS-urheilun uutistuottaja Tero Hakola.

18.1. 17:55 | Päivitetty 18.1. 18:24

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n hallitus teki ainoan oikean päätöksen siirtäessään kevään MM-kisat pois Valko-Venäjältä, mutta sen tekeminen kesti kohtuuttoman kauan.

Aljaksandr Lukašenkan hallinnon ihmisoikeusrikkomukset alkoivat kiihtyä kesällä presidentinvaalien lähestyessä. Jo elokuun puolivälissä Latvia ilmoitti, että se ei aio kisoja Valko-Venäjän kanssa järjestää ja IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola ilmaisi huolensa liiton hallituksessa.

Liiton puheenjohtaja René Fasel kuitenkin puolusti pitkään ja sinnikkäästi Valko-Venäjän kisaisännyyttä, sillä hänen mukaansa kisoja ei voida siirtää poliittisten syiden takia. Vielä kuukausi sitten hän ehdotti, että Valko-Venäjä voisi järjestää myös Latvialle kuuluvat ottelut.

Fasel jäi yksin, kun kiekkomaa toisensa jälkeen tuomitsi Valko-Venäjän kisaisännyyden. Lopullinen niitti oli MM-jääkiekon pääsponsorina pian 30 vuotta toimineen Škodan ja muiden sponsorien julkistama päätös vetää tukensa kisoilta, mikäli Valko-Venäjällä pelataan.

Todennäköisesti Škoda oli valmistellut historiallista päätöstä jo pidemmän aikaa ja viestinyt siitä IIHF:n johdolle.

Mutta kun asia eteni hitaasti, joutui autovalmistaja turvautumaan julkisuuteen.

Fiksujen ihmisten autona itseään markkinoivalla Škodalla ei yksinkertaisesti ollut varaa sotkeutua Valko-Venäjän diktaattorin valkopesuun kiisteltyjen MM-kisojen sponsorina. Se olisi ollut yhtiön maineelle ja taloudelle tuhoisaa.

Volkswagen-konserniin kuuluva Škoda on perinteikäs tšekkiläinen autobrändi, eikä ole mahdotonta nähdä pientä symboliikkaa siinä, että nimenomaan se vauhditti toiminnallaan IIHF:n päätöstä.

Kylmän sodan aikana jääkiekon MM-turnaukset toimivat Neuvostoliiton satelliittimaaksi joutuneen Tšekkoslovakian varaventtiilinä, nyt tšekkiläinen autobrändi käytti valtaansa ihmisoikeuksien edistämiseen.

Valko-Venäjän kisaisännyyden vatvominen osoitti osaltaan, että urheilujärjestöjen olisi syytä rajata selkeästi päättäjiensä toimikausia.

Sveitsiläinen Fasel on johtanut IIHF:ää vuodesta 1994 asti ja sotkeutunut lajinsa poliittisiin peleihin niin syvälle, että käsitys jääkiekon ulkopuolisesta maailmasta on kadonnut tavoittamattomiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat