Pakistanin armeija löysi vuorikiipeilyä harrastaneen Harvardin yliopiston professorin ruumiin Karakorumin vuoristosta - Urheilu | HS.fi

Pakistanin armeija löysi vuorikiipeilyä harrastaneen Harvardin yliopiston professorin ruumiin Karakorumin vuoristosta

Alexander Goldfarb-Rumyantzev jatkoi matkaansa yksin haastavissa olosuhteissa ja putosi kuolemaansa.

Alexander Goldfarb-Rumyantzev (oik.) poseerasi pakistanilaisen Alpine Clubin jäsenten kanssa Islamabadissa 29. joulukuuta 2020.­

19.1. 10:44

Yhdysvaltalainen lääketieteen tohtori ja Harvardin yliopiston professori Alexander Goldfarb-Rumyantzev on löydetty kuolleena Karakorumin vuoristosta.

Vuorikiipeilyä harrastaneen 57-vuotiaan Goldfarb-Rumyantzevin ruumiin löytymisestä kertoi tiistaiaamuna uutistoimisto Reuters.

Goldfarb-Rumyantzev tunnetaan myös nimellä Alex Goldfarb, ja hänellä on Yhdysvaltain kansalaisuuden lisäksi Venäjän ja Israelin passit.

Onnettomuus sattui viikonloppuna, kun Goldfarb-Rumyantzev oli kiipeämässä unkarilaisen Zoltán Szlankón kanssa kohti Pastore Peakin huippua.

6 209 metriä korkeaa huippua ei ole vielä valloitettu talvella, ja olosuhteet olivat nytkin hankalat. Ne saivat Szlankón kääntymään takaisin, mutta Goldfarb-Rumyantzev jatkoi matkaansa ja putosi lopulta kuolemaansa.

Szlankó käynnisti etsinnät lauantaina, kun Goldfarb-Rumyantzev ei ollut palannut perusleiriin. Pakistanin armeijan helikopterijoukot löysivät ruumiin sunnuntaina.

Kiipeilijät olivat Pastore Peakilla sopeutumassa pohjoispakistanilaisen vuoriston olosuhteisiin.

Kaksikon todellinen määränpää oli 8 047 metriä korkea Broad Peak, joka on Karakorumin kolmanneksi korkein huippu K2:n ja Gasherbrum I:n jälkeen.

Broad Peak on maailman 12. korkein vuori, eikä sitäkään ole valloitettu talvella. Goldfarb-Rumyantzev oli pyrkimässä huipulle ilman lisähappea.

Kuolleen kiipeilijän poika Levi Goldfarb kertoi uutistoimisto Reutersille, että hänen isänsä hoiti vapaaehtoisesti koronaviruspotilaita pandemian alusta lähtien.

”Hän piti vuorikiipeilyä kauniina”, Goldfarb sanoi.

”Hän ajatteli sen olevan vapauttavaa, koska ylhäällä vuoristossa ei ole mitään väliä, kuka olet maan kamaralla, olitpa sitten lääkäri, asianajaja tai vaikka varas. Tittelit riisuttiin ja säännöt olivat erilaiset. Hänellä oli hyviä ystäviä vuorella.”

Kiipeilysivusto Explorersweb kertoi Levi Goldfarbin hakeneen rahoitusta isänsä pelastusoperaatiota varten Gofundme-joukkorahoituspalvelun kautta.

”Alex on mies, joka ei koskaan luovuttanut. Hän muutti Amerikkaan pian Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen, alkoi työskennellä laittomasti muovitehtaassa ja myi veriplasmaansa käteisellä”, Goldfarb kirjoitti.

”Hieman yli vuosikymmenessä hän suoritti kaksi tohtorintutkintoa ja hänestä tuli lääketieteen professori Harvardin yliopistoon.”

Isänsä akateemista uraa Levi Goldfarb kuvailee upeaksi.

”Hän julkaisi yli 70 vertaisarvioitua julkaisua ja useita kirjoja. Viimeisin oli ensimmäinen Critical Care Medicine -kirja, joka sisälsi luvun koronaviruksesta.”

Critical Care Medicine on tehohoitolääketieteeseen keskittyvä akateeminen julkaisu.

Karakorumin vuoristossa sattui viikonloppuna kaksi kuolemaan johtanutta onnettomuutta.

Reutersin mukaan toinen kuolleista oli espanjalainen Sergio Mingote, joka putosi railoon matkallaan kohti K2:n perusleiriä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat