Venäjällä pidetään MM-kisojen viemistä Valko-Venäjältä hyökkäyksenä sitä vastaan: ”He luulevat voittaneensa, mutta laulamme silti Kalinkaa” - Urheilu | HS.fi

Venäjällä pidetään MM-kisojen viemistä Valko-Venäjältä hyökkäyksenä sitä vastaan: ”He luulevat voittaneensa, mutta laulamme silti Kalinkaa”

Venäjällä pidetään Valko-Venäjää täysin sopivana kisaisäntänä.

Vjatšeslav Bykov halveksuu jääkiekon MM-kisaisännyyden viemistä Valko-Venäjältä. Kuva kesältä 2014.­

19.1. 13:59

Jääkiekon MM-kisojen järjestelyoikeuksien vieminen Valko-Venäjältä on puhuttanut laajasti Venäjällä, ja reaktiot ovat täysin päinvastaiset kuin lännessä.

Venäjän maajoukkueen entinen päävalmentaja ja takavuosien huippupelaaja Vjatšeslav Bykov pitää kisojen viemistä halveksuttavana päätöksenä.

”He asettavat politiikan urheilun yläpuolelle, vaikka urheilu on yhdistävä eikä jakava väline”, Bykov sanoi Championat.com-sivuston mukaan.

Bykov kokee tilanteen muistuttavan keskustelua dopingista. Hänen mukaansa asiat sotkeutuvat välittömästi kun politiikka astuu kuvioihin.

”Ja jääkiekkofanit kärsivät, koska meistä on tullut poliittisen tilanteen panttivankeja.”

”He luulevat voittaneensa, mutta me laulamme silti Kalinkaa”, Bykov jatkoi.

Maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiavoittaja Aleksandr Koževnikov viittasi Championat.comin mukaan ”oikeutetusti kaksoisstandardeihin” puhuessaan politiikan ja urheilun sekoittamisesta.

”Sanon tämän siksi, koska jotkut liettualaiset poliitikot sanovat, etteivät he menisi sinne tai tänne. Haluaisin kysyä heiltä, menisivätkö he Amerikkaan, Saksaan tai Ranskaan MM-kisoihin? Sata prosenttia menisi”, Koževnikov sanoi.

Hän puhui nimenomaan liettualaisista, vaikka toiseksi järjestäjämaaksi nimetyn Latvian poliitikot ovat vastustaneet Valko-Venäjän kisaisännyyttä aktiivisesti pääministerinsä Krišjānis Kariņšin johdolla.

Venäjän duuman varapuhemies Igor Lebedev kokee päätöksen syntyneen itsevaltaisen presidentin Aljaksandr Lukašenkan takia.

”Olen varma, ettei Kansainvälisen jääkiekkoliiton peruskirjassa ole lauseketta siitä, että jos Lukašenka valitaan Valko-Venäjän presidentiksi, maalta voidaan viedä MM-kisat”, hän sanoi.

”En itse pidä hänestä ja olen valmis äänestämään hänen lähtönsä puolesta, mutta ollaanpa oikeudenmukaisia: tämä ei ole syy ottaa kisoja pois. Minskissä ei ole puolet maasta tuhoavia maanjäristyksiä, sisällissotaa tai ammuskelua kaduilla.”

Valmentaja ja ex-pelaaja Andrei Nazarov kokee kisaisännyyden viemisen Valko-Venäjältä strategisena hyökkäyksenä Venäjää ja sen kumppaneita kohtaan.

Nazarov näkee ympärillään vihollisia, muistuttaa monen muun tapaan politiikan ja urheilun sekoittamisesta sekä puhuu vihamielisyyksien keskeyttämisestä kisojen ajaksi antiikin olympialaisista alkaen.

”Luulen, että vahvistumme edelleen näiden pahantahtoisten päätösten jälkeen. Voitto on silti meidän”, hän sanoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat