Olympiastadionin remontin lopullinen hinta varmistui: 337 miljoonaa euroa – alkuperäinen arvio ylittyi lähes 140 miljoonalla eurolla - Urheilu | HS.fi

Olympiastadionin remontin lopullinen hinta varmistui: 337 miljoonaa euroa – alkuperäinen arvio ylittyi lähes 140 miljoonalla eurolla

Olympiastadionin hinta-arvio oli noin 200 miljoonaa euroa, kun rakentaminen alkoi vuonna 2016.

Näkymä Olympiastadionin tornista: stadion sai uuden katoksen remontin yhteydessä.­

19.1. 16:13 | Päivitetty 19.1. 18:29

Helsingin Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishankkeen kokonaiskustannukset nousivat lähes 337 miljoonaan euroon. Stadion-säätiön mukaan tarkka hinta on 336 873 000 euroa.

Stadion-säätiön mukaan hankkeen aikana tapahtuneen kustannusten nousun taustalla on erityisesti voimakkaan noususuhdanteen takia kallistuneet rakennusurakoiden hinnat.

Rakentamisen hinnaksi laskettiin 198 miljoonaa euroa, kun rakentaminen ja uudistaminen alkoi vuonna 2016. Seuraavassa vaiheessa hinta oli noussut 261 miljoonaan, ja kesällä 2020 puhuttiin yli 300 miljoonan euron loppulaskusta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi jo joulukuussa 2019 arvioista, joiden mukaan stadionin lopullinen hinta saattaisi olla 325–350 miljoonaa euroa. Loppuhinta osuu tuohon haarukkaan.

Melko yleinen arvio oli jo vuonna 2014, että alle 200 miljoonan euron hinta ei pysy.

Kun Olympiastadionin uudistuksen enimmäishinnasta sovittiin vuonna 2014, rahoituksessa ei otettu huomioon ns. tarjoushintaindeksiä eli rakennuskustannusten nousua, tiedotteessa todetaan. Vuosina 2015–2020 rakennusala on elänyt erityisen voimakasta noususuhdannetta, jonka vuoksi työvoiman ja materiaalien hinnat ovat olleet jatkuvassa kasvussa.

Lisäksi tarkasti suojellun rakennuksen uudistamisen yhteydessä ilmeni lukuisia yllätyksiä, ja työ osoittautui huomattavasti ennakoitua vaativammaksi huolellisesta suunnittelusta huolimatta, tiedotteessa todetaan. Tällaisia olivat muun muassa aiempaa laajemmat ja vaativammat kallion louhinnat ja vahvistukset, kosteusvaurioituneiden rakenteiden uusiminen sekä betonirakenteiden lisätyöt uudis- ja peruskorjauksessa.

”Tornin lähellä tehtiin kymmenen metrin syvyisiä louhintoja liikuntamonitoimitilaa varten. Siinä vaiheessa jännitettiin ja seurattiin tornia, liikkuuko ja täriseekö se. Mitään ei tapahtunut. Myös se, että tänne on tehty paljon kulkuväyliä vanhojen perustusten alle. Niiden vahvistamisen onnistumista mietittiin pitkään”, projektinjohtaja Aulis Toivonen kertoi HS:lle viime heinäkuussa.

Stadionin yhteyteen ja erityisesti sen alapuolelle on rakennettu myös kokonaan uusia tiloja.

Uudistunut Olympiastadion avautui elokuussa 2020.

Uusitun stadionin katsomokapasiteetti on 36 200 katsojaa, mutta konserteissa paikalle mahtuu jopa 50 000 katsojaa.

Stadion-säätiön arvion mukaan tulevien tapahtumien arvioidaan luovan vuosittain noin 1 150 työpaikkaa ja tuovan 132 miljoonaa euroa tuotantovaikutuksia. Vuosittaisiksi aluetaloudellisiksi vaikutuksiksi arvioidaan 80 miljoonaa euroa.

Olympiastadion

Olympiastadionin rakentaminen alkoi helmikuussa 1934, ja se valmistui 12. kesäkuuta 1938.

Arkkitehtien Yrjö Lindegrenin ja Toivo Jäntin suunnittelema olympiastadion edustaa funktionaalista tyylisuuntaa.

Kaikkiaan rakennusta on remontoitu kymmenen kertaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat