Cristiano Ronaldo on nyt kaikkien aikojen maalintekijä – vai onko sittenkään? - Urheilu | HS.fi

Cristiano Ronaldo on nyt kaikkien aikojen maalintekijä – vai onko sittenkään?

Cristiano Ronaldolle tuli keskiviikkona täyteen ennätykselliset 760 maalia.

Cristiano Ronaldo juhli keskiviikkona Italian supercupin voittoa. Ottelussa syntyi myös uran 760. maali.­

21.1. 10:51 | Päivitetty 21.1. 11:04

Juventuksen ja Portugalin maajoukkueen tähtipelaaja Cristiano Ronaldo teki keskiviikkona Italian supercupin loppuottelussa maalin, joka on hänen uransa 760. maali. Juventus voitti finaalissa Napolin maalein 2–0.

Ronaldon maalimäärä on nyt kaikkien aikojen suurin pääsarjatason pelaajilla. Tai ehkä on, kirjoittaa BBC.

Ronaldo on tehnyt maaleistaan viisi Sporting Lisbonissa, 118 Manchester Unitedissa, 450 Real Madridissa, 85 Juventuksessa ja 102 Portugalin maajoukkueessa. Nämä luvut ovat selkeää faktaa. Maalimäärään hän tarvitsi hiukan yli tuhat ottelua.

Mutkikkaammaksi asian tekee se, mitkä maalit lasketaan maalitilastoon. Jalkapallotilastoja kokoavan RSSSF:n (Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation) mukaan ykkönen onkin Josef Bican 805 maalillaan, kakkonen Romário (772) ja kolmas Pelé (767).

Bican, joka kuoli vuonna 2001, pelasi vuosina 1931–1955 muun muassa Rapid Wienissä, Slavia Prahassa sekä Itävallan ja Tšekkoslovakian maajoukkueissa.

Mutta: Bicanin maaleista 27 syntyi Rapid Wienin reserveissä, amatöörijoukkueessa ja otteluissa, jotka eivät olleet virallisia kansainvälisiä pelejä. Kun nämä maalit karsii pois, lukemaksi tulee 759 maalia vain 495 ottelussa.

Entä Pelé ja Romário? Molemmille on joissain tilastoissa merkitty yli tuhatkin maalia, ja Pelén Instagram-tilillä mainitaan ”kaikkien aikojen maalintekijä, 1 283”. Jos Bicanille lasketaan myös ystävyysottelut, hänen luvukseen tulisi 1468.

Kun FC Barcelona Lionel Messi rikkoi äskettäin Pelén ennätyksen samalle seuralle tehdyistä maaleista, Pelén seura Santos väitti, että Pelén lukema ei ole 642 vaan 1 091.

Kun tilastoista putsataan ystävyysottelut ja muut epäviralliset ottelut, Pelélle kertyy kaikkiaan 757 maalia Santosissa, New York Cosmosissa ja Brasilian maajoukkueessa. Sama tilanne on Romáriolla: nykyisin hänelle lasketaan 745 maalia, kun nuorten ottelut, ystävyyspelit ja erilaiset entisten tähtipelaajien jäähyväisottelut poistetaan luvuista.

Joten: ehkäpä Ronaldo on sittenkin kaikkien aikojen maalintekijä. Tai kuten BBC lisää: ehkäpä, luultavasti, ei ole itseasiassa varmaa.

Aivan selkeää sen sijaan on se, onko Ronald vai Messi tehnyt enemmän maaleja virallisissa otteluissa. Ronaldo johtaa luvuin 760–719.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat