Supertähti Patrick Mahomes pelaa ensi yönä Super Bowl -paikan ratkaisevassa ottelussa, vaikka hänen uskotaan saaneen viikko sitten aivotärähdyksen - Urheilu | HS.fi

Supertähti Patrick Mahomes pelaa ensi yönä Super Bowl -paikan ratkaisevassa ottelussa, vaikka hänen uskotaan saaneen viikko sitten aivotärähdyksen

Amerikkalaisen jalkapallon Super Bowlin joukkueet selviävät Suomen aikaa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä pelakonferenssifinaaleissa.

Kansas City Chiefsin pelinrakentaja Patrick Mahomes (oik.) loukkaantui ja joutui jättämään Cleveland Brownsia vastaan pelatun ottelun kesken, kun hänen päänsä retkahti Browns-tukimiehen Mack Wilsonin taklauksen voimasta.­

23.1. 11:00 | Päivitetty 24.1. 18:05

Viime vuonna NFL:n loppuottelun Super Bowlin voittanut Kansas City Chiefs on ollut jälleen läpi kauden selkeä ykkössuosikki mestariksi. Meneillään olevien pudotuspelien toisella kierroksella saatiin kuitenkin taas kerran muistutus siitä, kuinka hauraita menestys ja terveys voivat amerikkalaisessa jalkapallossa olla.

Chiefsin tähtipelinrakentaja Patrick Mahomes joutui taklatuksi Cleveland Brownsia vastaan pelatun ottelun kolmannella neljänneksellä. Taklaus ei näyttänyt ulospäin rajulta, mutta sen seuraukset olivat hurjat.

Huojuvalla Mahomesilla, 25, oli vaikeuksia nousta ylös ja pysyä pystyssä edes autettuna, ja hänen katseensa oli selvästi poissaoleva.

Mahomesin jouduttua ulos ottelusta, pääsi Browns jo ratkenneelta vaikuttaneeseen otteluun mukaan. Lopulta Chiefs onnistui ottamaan täpärän voiton pistein 22–17.

Sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa Chiefs pelaa Buffalo Billsiä vastaan paikasta kauden huipentavaan Super Bowliin.

Aluksi näytti siltä, että Chiefs saattaisi joutua AFC-konferenssin loppuotteluun ilman Mahomesia, joukkueen tärkeintä pelaajaa ja hyökkäyksen sydäntä. Perjantaina hän kuitenkin kertoi toimittajille läpäisseensä liigan aivotärähdysprotokollan ja saaneensa peliluvan sunnuntaille.

”Tämä viikko on ollut täynnä testejä ja muita asioita, joilla on varmistettu, että olen valmis pelaamaan eikä myöhäisiä oireita ole”, Mahomes totesi.

Viikon varrella julkisuuteen nousi tietoa siitä, että aivotärähdyksen sijaan Mahomesin oireet olisivat johtuneet niskaan tulleesta hermopinteestä.

Huhua ei kuitenkaan ole varmistettu, mikä viittaa siihen, että Mahomesin tapauksessa kyseessä on nimenomaan aivotärähdys. Päävammat ovat olleet NFL:lle hyvin vaikea ongelma, ja tieto toisenlaisesta vaivasta olisi kuulutettu ilmoille kovaan ääneen. Nyt lääkäreiden hyväksynnästä huolimatta Mahomesin pelaaminen tulee väistämättä herättämään kysymyksiä ja kritiikkiä.

Toistuvien päähän kohdistuneiden iskujen on todettu voivan johtaa krooniseen traumaattiseen enkefalopatiaan (CTE), jonka pitkän aikavälin oireita ovat muun muassa dementia, vapina, puheen häiriöt, raivokohtaukset, masennus ja itsetuhoisuus.

Vuoteen 2017 mennessä Bostonin yliopistossa oli tutkittu 111 kuolleen NFL-pelaajan aivot. Merkkejä CTE:stä löytyi yhtä lukuun ottamatta kaikista.

Yli 4 500 entistä pelaajaa nosti NFL:ää vastaan ryhmäkanteen vuonna 2013. Pelaajien mukaan liiga oli tarkoituksella salannut aivotärähdyksiin liittyviä terveydellisiä vaaroja ja samalla ihannoinut rajuja taklauksia sekä käyttänyt niitä markkinointivälineenään.

NFL päätyi lopulta sopimaan tapauksen, mikä saattaa maksaa sille lopulta yli miljardi dollaria. Elokuuhun 2020 mennessä korvauksia oli maksettu uransa jälkeen neurologisia oireita saaneille pelaajille noin 720 miljoonan dollarin edestä.

Joukkuekaveri Mike Remmers joutui fyysisesti tukemaan Patrick Mahomesia, kun tällä oli aivotärähdyksen jäljiltä vaikeuksia pysyä tolpillaan. NFL:n nykyiset aivotärähdysmääräykset estivät Mahomesin paluun Cleveland Browns -otteluun.­

Loukkaantuminen on häirinnyt Mahomesin valmistautumista sunnuntain tärkeään otteluun. Hänen viikkonsa on edennyt NFL:n aivotärähdysprotokollan mukaisesti, ja torstaina hän pääsi jo harjoittelemaan kunnolla joukkueen mukana.

Entisaikoina Mahomes olisi saatettu päästää takaisin jo Browns-otteluun. Chiefsin kokenut päävalmentaja Andy Reid pitää muutosta kaikin puolin positiivisena, ja hänen mielestään se suojelee sekä loukkaantuneita pelaajia että päätöksen tekevää henkilökuntaa.

”Uskon, että Patrick sanoisi teille samaa. Näitte, kuinka hän juoksi kentältä tunneliin, siinä vaiheessa hän tunsi olonsa jo melko hyväksi. Mutta nyt meidän täytyy mennä protokollan mukaan, mikä ottaa päätöksen pois yksilöiden kädestä”, Reid sanoi The Washington Postin mukaan maanantaina.

Mahomesin pelaamiseen on viikon aikana ottanut kantaa myös lukuisat asiantuntijat. Vuosina 1992–2010 ennätykselliset 321 ottelua aloittavana pelinrakentajana pelannut Brett Favre sanoi TMZ Sportsin haastattelussa, että Mahomesin kannattaisi olla päätöksen kanssa erittäin varovainen.

”Se tavallaan sotii kaikkea sitä vastaan, mitä itse pelatessani edustin. Mutta hänen täytyy olla järkevä”, kaikkien aikojen NFL-pelinrakentajiin kuuluva Favre totesi.

”Nuorena hetkessä eläessä helposti tuntee olevansa luodinkestävä. Mutta nyt olen 51-vuotias ja pohdin, mitä huominen tuo tullessaan kokemieni aivotärähdysten vuoksi.”

Ennen päävammaa Mahomes loukkasi Browns-ottelussa myös isovarvastaan, mikä haittasi selvästi hänen peliään. Jos kesällä 450 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen solminut tähti joutuisi sivuun, Kansas City olisi pakotettu luottamaan ”puolen miljardin dollarin miehen” sijaan puolentoista miljoonan dollarin mieheen eli varapelinrakentaja Chad Henneen.

Hennen, 35, omat huippuvuodet ajoittuvat viime vuosikymmenen alkupuolelle, kun hän pelasi viiden kauden ajan aloittavana pelinrakentajana Miami Dolphinsissa ja Jacksonville Jaguarsissa. Kuuden viime vuoden ajan Henne on päässyt tositoimiin lähinnä harjoituksissa.

Browns-voitossa Henne otti ohjakset käsiinsä onnistuneesti. Hänen huippuhetkensä tuli kaksi minuuttia ennen ottelun loppua, kun heittovaihtoehtojen kuihtuessa Henne päätyi juoksemaan kohti uusiin yrityksiin vaadittavaa kohtaa. Pitkä juoksu päättyi uhrautuvaan syöksyyn, ja vaikka ottelun voiton varmistamiseen vaadittuja uusia yrityksiä ei vielä tullutkaan, hoiti hän homman rohkealla neljännen yrityksen heitolla.

Kunniagalleriaa muistuttava konferenssi

Ennen sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa pelattavaa AFC-konferenssin loppuottelua, kohtaavat sunnuntai-iltana NFC-konferenssin parhaat.

NFC:n puolella pelinrakentajien valtaa pitää nuorison sijaan kokeneet konkarit, sillä Aaron Rodgersin, 37, johtama Green Bay Packers isännöi Tom Bradyä, 43, ja hänen tämän kauden uutta joukkuettaan Tampa Bay Buccaneersia.

Oman lisämausteensa otteluun voi tuoda sää. Wisconsinin osavaltiossa sijaitsevaan Green Bayhin on ennustettu parin celsiusasteen pakkasta ja lumisadetta, joka voi tuoda kotijoukkueelle etulyöntiaseman Floridan lämpöön tottuneita vieraita vastaan.

Vedonlyöntitoimistojen mukaan Packers lähteekin otteluun lievänä ennakkosuosikkina. Runkosarjan kuudennella viikolla Tampa Bayssä pelattu joukkueiden edellinen kohtaaminen oli kuitenkin tuolloin Buccaneersin ylivoimaista näytöstä, ja se vei voiton pistein 38–10.

New Orleans Saintsin pelinrakentaja Drew Brees (vas.) onnitteli Tampa Bay Buccaneersissa pelaavaa kollegaansa Tom Bradya viime sunnuntaisen playoff-ottelun voitosta. Kyseessä oli samalla todennäköisesti Breesin komean NFL-uran päätös.­

Konferenssifinaaleihin päästäkseen Buccaneersin oli voitettava vastaavanlainen supertähtien kohtaaminen, jossa Brady lähetti yhden legendan mitä todennäköisemmin eläkkeelle. Ottelun hävinneen New Orleans Saintsin pelinrakentajan Drew Breesin, 42, odotetaan ilmoittavan lopettamisesta kaksi vuosikymmentä kestäneen NFL-uran jälkeen ja siirtyvän NBC-kanavan kommentaattoriksi.

Brees on NFL:n kaikkien aikojen ykkönen syötetyissä jaardeissa ja onnistuneissa syötöissä, ja molemmissa tilastoissa kakkospaikkaa pitää Brady. Syötetyissä touchdowneissa kärkikaksikko on sama mutta järjestys käänteinen.

Brady ja Brees ovat edustaneet alansa ehdotonta huippua käytännössä koko kuluvan vuosituhannen ajan, ja heidän välillään vallitsee syvä keskinäinen kunnioitus. Viime viikonlopun ottelun jälkeen sosiaalisessa mediassa levisi video, jossa kaksikon välisen pitkän keskustelun jälkeen Brady heittää touchdownin Breesin 11-vuotiaalle pojalle Baylenille.

Green Bay Packers–Tampa Bay Buccaneers sunnuntaina kello 22.05 alkaen, ja Kansas City Chiefs–Buffalo Bills sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kello 1.40 alkaen. V Sport Urheilu ja Viaplay näyttävät molemmat ottelut suorana.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat