Maailman paras - Urheilu | HS.fi

Verkko on heilunut taas kerran, ja Robert Lewandowski tuulettaa.­

Maailman paras

Robert Lewandowski on nykyään maailman vaarallisin hyökkääjä, mutta uran alku ei luvannut paljon.


23.1. 2:00 | Päivitetty 23.1. 9:23

”Me puolalaiset kärsimme alemmuuskompleksista. Puolalaislasten ei ole tarkoitus tulla maailman parhaiksi. Ei sellaista vain kuulu tapahtua.”

Näin Robert Lewandowski selitti The Players Tribune -sivuston kirjoituksessaan epäuskoaan herättyään maailman parhaan pelaajan palkinnon vierestä tammikuisena aamuna.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan Lewandowskille myöntämä palkinto oli täysin ansaittu. Keskushyökkääjä on ollut viime vuodet maailman parhaita jalkapalloilijoita, ja viime vuonna hän oli omaa luokkaansa.

32-vuotiaan puolalaisen viime vuoden tilastot ovat vertaansa vailla, mutta tie maailman parhaaksi oli etenkin taipaleen alussa yhtä epätasainen kuin pienen puolalaiskylän kenttä.

Robert Lewandowski syntyi Puolan pääkaupungissa Varsovassa 21. elokuuta 1988. Hän asui lapsuutensa Lesznossa, 4 000 asukkaan kylässä vajaan tunnin ajomatkan päässä Varsovasta.

Lewandowskin isä Krzysztof oli entinen judoka ja jalkapalloilija, äiti Iwona puolestaan entinen lentopalloilija. Molemmat toimivat liikunnanopettajina.

Lesznossa ei ollut joukkuetta Robertin ikäisille, joten hän aloitti jalkapallon viisivuotiaana kaksi vuotta vanhempien kanssa. 8-vuotiaasta alkaen hän pelasi varsovalaisessa Varsovian joukkueessa, ja matkoineen harjoituksiin kului päivässä nelisen tuntia.

”Muistan hänet kaikkein pienimpänä ja laihimpana poikana. Hänen jalkansa näyttivät kahdelta ohuelta tikulta”, kertoi Varsovian silloinen valmentaja Marek Siwecki Worldsoccerin mukaan.

Olosuhteet eivät olleet kummoiset. Kenttä oli niin epätasainen, että sitä kutsuttiin perunapelloksi. Pukukoppeina toimineissa parakeissa ei ollut suihkuja, vaan käytössä oli vain yksi hana, jonka kylmällä vedellä pelaajat huuhtelivat enimmät liat jaloistaan.

Lewandowski ei kuitenkaan aina jaksanut vaivautua pesulle harjoitusten jälkeen.

”Juoksin ympäri kenttää sateessa, ja lopulta istahdin autoon yltä päältä mudassa. Sitten ajoimme pimeässä ja olimme kotona iltakymmeneltä”, hän kertoi The Players Tribunelle.

Pienestä koostaan huolimatta ”pallo löysi aina Lewandowskin”, kuten useat valmentajat tilannetta kentällä kuvailevat. Taidot ja asenne tekivät vaikutuksen niin valmentajiin kuin pelikavereihin.

Omien vanhempien käytös katsomossa puolestaan on jäänyt valmentajien lisäksi myös Robertin mieleen.

”He eivät koskaan huutaneet ohjeita, kuten monet muut vanhemmat tekivät. He käskivät minun vain unohtaa kritisoijien mielipiteet ja seurata vaistoani”, Robert Lewandowski kertoi.

Robert Lewandowski pääsi juhlimaan Mestarien liigan voittoa 23. elokuuta 2020.­

Krzysztof Lewandowski kuoli vuonna 2005 Robertin ollessa 16-vuotias. Lupaava hyökkääjä oli siirtynyt hieman aiemmin suurseura Legia Varsovan kakkosjoukkueeseen maan kolmosdivisioonaan.

Pesti jäi kuitenkin lyhyeksi. Polvivamma sai joukkueen johdon epäilemään Lewandowskin tulevaisuutta, eikä sopimusta jatkettu ensimmäisen kauden jälkeen.

”He eivät viitsineet lähettää valmentajaa tai teknistä johtajaa kertomaan asiasta, vaan sihteerin”, Lewandowski muisteli uransa alun suurinta pettymystä.

Itku äidin autossa vaihtui kuitenkin lopulta hymyyn.

Uusi pelipaikka löytyi saman sarjatason pikkuseurasta Znicz Pruszkówista Varsovan kupeesta. Lewandowskia epäilytti alkuun, mutta polvivammasta kuntoutumisen jälkeen alkoivat maaliverkot heilua, eikä heiluminen ole lakannut vieläkään.

Pruszkówin aikana Lewandowski tapasi myös tulevan vaimonsa Annan, joka opiskeli Varsovan yliopistossa liikuntaoppia.

Znicz Pruszkówista matka jatkui maan suurseuroihin kuuluvaan Lech Poznańiin. Länsi-Puolassa vietetyn kahden kauden ja yhteensä 41 maalin jälkeen oli aika siirtyä vielä tasaisemmille nurmille runsaan 700 kilometrin päähän läntiseen Saksaan.

Jürgen Kloppista Robert Lewandowski sai isähahmon ja loistavan valmentajan.­

Borussia Dortmund hankki 21-vuotiaan keskushyökkääjän vuoden 2010 kesäkuussa. Vajaan 600 000 asukkaan Dortmundissa Lewandowski löysi uuden isähahmon.

Kaksi vuotta aiemmin seuran päävalmentajaksi tulleen Jürgen Kloppin merkitys oli Lewandowskille pelillisestikin iso, mutta vähintään yhtä tärkeäksi kasvoi kentän ulkopuolinen suhde. Kielimuuri oli tosin alussa melkoinen.

”En osannut kuin muutaman sanan saksaa. Osasin sanat danke [kiitos] ja scheiße [paska].”

Lewandowski halusi palavasti näyttää osaamisensa, ja Klopp halusi haastaa hyökkääjää. Niinpä kaksikko sopi harjoituksiin liittyvästä vedosta.

Jos Lewandowski tekisi kymmenen maalia yksissä harjoituksissa, Klopp maksaisi 50 euroa. Jos raja jäisi saavuttamatta, maksu lankeaisi Lewandowskin maksettavaksi.

”Ensimmäisinä viikkoina jouduin maksamaan melkein joka kerta, mutta muutaman kuukauden päästä tilanne muuttui. Yhtenä päivänä hän sanoi, että nyt riittää. Olin hänen mukaansa valmis.”

Myöhemmin kauden aikana kaksikko keskusteli perusteellisesti Lewandowskin pelistä, ja kolme päivää keskustelun jälkeen syntyi hattutemppu Augsburgia vastaan.

”Ymmärrän nyt, että keskustelu oli sellainen, jota olin kaivannut isäni kuoltua. Pystyin puhumaan Jürgenin kanssa kaikesta ja luottamaan häneen.”

Lewandowski auttoi Dortmundin kahteen peräkkäiseen mestaruuteen ja yhteen cupin voittoon tekemällä 187 ottelussa yhteensä 103 maalia ja antamalla 42 maalisyöttöä kaikissa kilpailuissa.

Kaudella 2012–13 Dortmund eteni Mestarien liigan finaalin, mutta Lontoon Wembleyllä pokaalin pääsi 2–1-voiton jälkeen nostamaan Bayern München.

Lewandowskista tuli ensimmäinen pelaaja, joka teki neljä maalia välieräottelussa, kun Real Madrid kaatui 4–1. Lopulta Lewandowski oli maalipörssin toinen kymmenellä osumallaan.

Kausi 2013–14 toi Bundesliigan maalikuninkuuden ja siirron Bayern Müncheniin.

Bayernissa maaliverkot ovat pullistelleet häikäisevään tahtiin, ja kaappi on täyttynyt palkinnoista.

Lewandowski on juhlinut Saksan mestaruutta nyt kuudesti peräkkäin, ja cupin voittoa kahdesti peräkkäin.

Kausi 2019–20 oli täydellinen. Bayern voitti mestaruuden ja cupin lisäksi Mestarien liigan, Saksan supercupin ja Uefan supercupin. Lewandowski teki 47 ottelussa yhteensä 55 maalia ja syötti kymmenen.

184-senttinen Lewandowski on yhdistelmä voimaa ja taitoa. Hän viimeistelee vakuuttavasti molemmilla jaloillaan ja hyvän ponnistusvoimansa ja ajoituksensa ansiosta myös päällään.

Fysiikka on ansainnut hänelle lempinimen ”kroppa” (the body). Muita lempinimiä ovat Lewy ja Lewangoalski, jota selittää jo vuosia kestänyt maalivire.

Tahti on jatkunut ällistyttävänä myös tällä kaudella. Verkot ovat heiluneet jo 22 kertaa 16 ottelussa, ja Gerd Müllerin 40 osuman Bundesliigan maaliennätys on todellisessa vaarassa. Lewandowski johtaa selvästi kilpailua kultaisesta kengästä eli Euroopan sarjojen parhaan maalintekijän tittelistä.

Fyysisen huippukunnon saavuttamisessa on auttanut ravintoterapeuttina toimiva vaimo Anna. Ruokavalioon nuorena kuuluneet makeiset ovat esimerkiksi matkan varrella jääneet pois.

”Makeiset olivat iso ongelma, kun olin nuorempi. En pystynyt kävelemään makeishyllyn ohi. Minulta kesti monta vuotta päästä tähän pisteeseen, mutta nyt en enää oikeastaan pidä makeisista”, Lewandowski kertoi Bundesliigan haastattelussa vuonna 2015.

Bayernin kannattajat sen sijaan ovat tottuneet herkkuihin, ja makeaa on tarjolla mahan täydeltä vielä ainakin kahden vuoden ajan, sillä Lewandowskin sopimus umpeutuu vasta vuonna 2023.

Lewandowski lukuina

9

minuuttia meni viiden maalin tekemiseen Wolfsburgia vastaan vuonna 2015. Suoritus on kirjattu Guinnessin ennätysten kirjaan.

2

lasta yhdessä Anna Lewandowskan kanssa: Klara ja Laura.

1

miljoonaa euroa lahjoittivat Robert ja Anna koronaviruksen vastaiseen työhön maaliskuussa 2020.

436

maalia ja 126 maalisyöttöä 613:ssa seurajoukkueiden ottelussa.

63

maalia 116 maaottelussa.

64

keltaista ja yksi punainen kortti seurajoukkueissa.

20

miljoonaa euroa on vuosipalkka.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat